Foto: AP/Scanpix
Nēsājot gredzenu, uz pirksta parādījās niezošas ūdeņainas pumpiņas. Novelkot gredzenu, tās divu trīs dienu laikā pazuda, bet ir pienācis brīdis, kad tās nepazūd. Gredzenu nenēsāju jau dažus mēnešus, bet pumpas nepāriet, tās virzās uz augšu. Kas var būt par iemeslu?
Atbild Largija Eriņa, kosmētiķe, "Ārstnieciskās kosmētikas kabinets Derma", SIA

Labdien! Visbiežāk šīs problēmas rada rotas, kas satur niķeli, varu un dzelzi, mazāk vai nekad tās nerodas, valkājot zelta un sudraba rotas.

Ja parādījusies nieze un pumpas, jāpārtrauc rotu valkāšana un jāgaida, kad pazudīs alerģiskā reakcija.
Ko darīt? Profilakses nolūkā jālieto kalcija glukonāts, kalcija hlorīds vai citi antihistamīna preparāti tabletēs vai kapsulās, vai iekšķīgi lietojamie šķīdumi 3 - 4 dienas.

Atbild Anna Bērziņa, dermatologs, "Lāzerplastikas klīnika", SIA

Labdien! Gredzena materiāls var radīt kontakta dermatītu, kas izpaužas uz ādas ar niezošiem, ūdeņainiem, sārtiem un/ vai sausiem elementiem. Ja šādas izpausmes uz ādas novēro pēc konkrēta gredzena valkāšanas, turpmāk jāizvairās no tā lietošanas. Pārsvarā gadījumu tieši niķelis ir tas, kas rotaslietu, arī pulksteņu, apģērba un jostu apdarē rada kairinājumu uz ādas. Ja sūdzības nepāriet, nevalkājot šo gredzenu, tad jādodas uz konsultāciju pie dermatologa, kurš rekomendēs piemērotu ārstēšanu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!