Trešdien, 15. maijā, kampaņas "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" ietvaros laikā no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 pie t/c "Origo" būs mobilais mamogrāfs, kur sievietes varēs veikt krūts vēža skrīningu, portālu "Delfi" informē kampaņas organizatori.

Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem valsts apmaksā krūts pārbaudi reizi divos gados. Sievietēm obligāti līdzi ir jāņem Nacionālā Veselības dienesta (NVD) vēstule, tad pārbaude ir bez maksas. 

Ar ārsta nosūtījumu - pacienta līdzmaksa 2 lati. Bez vēstules un nosūtījuma - maksas pakalpojums. Ja vēstule ir nozaudēta, sievietes aicinātas zvanīt uz bezmaksas informatīvo telefonu 80001234, lai noskaidrotu savu vēstules numuru.

Papildu datumi, kad mobilais mamogrāfs būs Rīgā - 18. maijā pie t/p "Alfa" laikā no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00 un 25. maijā pie Brīvības pieminekļa gājiena „Ejam kopā, lai dzīvotu!" ietvaros.

Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta Valsts skrīninga programmas ietvaros izmeklējums ir bez maksas.

Ar ģimenes vai ārstējošā ārsta norīkojumu - pacienta līdzmaksājums ir 2 LVL. Ar ģimenes ārsta vai ārstējoša ārsta norīkojumu, kuram nav līgumattiecību ar Nacionālo Veselības dienestu, izmeklējums ir par maksu, 27,50 LVL.

Krūts vēzis ir biežākā vēža forma sievietēm. Taču tas ir arī viens no labāk izpētītajiem vēža veidiem. Savlaicīgi atklājot, iespējama krūts vēža sekmīga ārstēšana.

Kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" ir īpaši vērsta, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. 

Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu šajā vecumā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Realitātē tikai aptuveni 30% sieviešu veic mamogrāfiju. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm šai vecumā.

Kampaņu rīko krūts vēža pacientu atbalsta biedrība "Vita" un Latvijas Basketbola savienība.

Sīkāku informāciju par mobilās mamogrāfijas projektu var atrast www.mamografija.lv.

Informāciju par krūts vēzi un tā ārstēšanu atradīsiet www.pārbaudikrūtis.lv.

Facebook: http://www.facebook.com/Laidzivotu

Draugiem.lv: http://www.draugiem.lv/lai_dzivotu/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!