Foto: Shutterstock
Zināms, ka izvairīšanās no sēdēšanas ar sakumpušu muguru un staltas stājas turēšana ievērojami uzlabo cilvēka pašsajūtu, kā arī izskatu, tomēr, kā izrādās, to nenodrošina vien sēdēšana ar taisnu muguru. Stāju ietekmē vairāki faktori, vēstī izdevums "Woman's Day", uzsverot arī taisnas muguras turēšanas sniegtos ieguvumus veselībai.

Viens no lielākajiem staltas stājas ieguvumiem ir spēja samazināt sāpes. To izraisa sava ķermeņa stāvokļa kontrolēšana, kas attiecīgi palīdz efektīvāk un operatīvāk cīnīties ar nepatīkamām sajūtām.

Tāpat taisnas muguras turēšana uzlabo organisma apgādāšanu ar skābekli, savukārt sakumpuši pleci nosprosto elpceļus, neļaujot veikt pietiekami dziļas ieelpas.

Speciālisti informē, ka vieglākais veids, kā uzlabot savu stāju, ir noteiktu vingrojumu veikšana. Piemēram, stāvot ar kājām plecu platumā un stiepjoties ar galvas vidusdaļu uz augšu, kā arī noturot šo stāvokli vairākas sekundes, tiek sabalansēts svars, kā arī ķermenis pamazām pierod pie sajūtām, ko sniedz taisna auguma turēšana.

 Tāpat taisnu muguru palīdz uzturēt tās apakšējās daļas atbalstīšana, ko var veikt, starp krēslu un jostasvietu novietojot sarullētu dvieli, kas teicami noder arī ilgstošai sēdēšanai automašīnā, neļaujot sakumpt.

Būtiska ir arī augumam piemērota krēsla izvēle, kas īpaši svarīga cilvēkiem, kas pavada ilgstošu laiku sēžot. Lai to darītu pareizi, ieteicams izvēlēties krēslu, kas ļauj pret tā atzveltni atbalstīties ar visu muguru, neatliecoties atpakaļ.

Lai neaizmirstu par staltas muguras turēšanu, intensīva darba vai mācību laikā, speciālisti iesaka savā telefonā  vai modinātājpulkstenī ieprogrammēt signālu, kas atskan pēc noteikta laika perioda, tā atgādinot par plecu iztaisnošanu.

Ne mazāk svarīga ir arī poza, kādā tiek gulēts. Lai veicinātu pareizas stājas attīstīšanos, ieteicams gulēt uz sāniem ar starp ceļiem novietotu spilvenu un atbalstīt kājas vienu virs otras. Ievērojot šo pozu, dodoties gulēt, ķermenis tiks novietots pareizākā stāvoklī arī miegā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!