Foto: LETA
25. maijā pie Brīvības pieminekļa notika krūts veselības diena "Lai dzīvotu!" kas noslēdzās ar atbalsta gājienu "Ejam kopā, lai dzīvotu!". Gājiena maršruts – Brīvības piemineklis, Kronvalda parks, Pulkveža Brieža iela, Hanzas iela, Skanstes iela, "Arēna Rīga", kur notika labdarības basketbola spēle rozā formas tērpos starp Latvijas un Lietuvas sieviešu basketbola izlasēm.

Krūts veselības dienas LAI DZĪVOTU! mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību sieviešu veselībai, lai Latvijā sievietēm laicīgi tiktu diagnosticēts un ārstēts krūts vēzis. Krūts vēzis ir biežākā vēža forma sievietēm. Taču tas ir arī viens no labāk izpētītajiem vēža veidiem. Savlaicīgi atklājot, iespējama krūts vēža sekmīga ārstēšana.

Kampaņa "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!", kas tika uzsākta jau aprīļa sākumā, ir īpaši vērsta, lai uzrunātu sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Ik gadu gandrīz 200 000 sieviešu šajā vecumā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas.

Realitātē tikai ~ 30% sieviešu veic mamogrāfiju. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!