Foto: PantherMedia/Scanpix
Sirds slimības ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem dažādās valstīs. Turpinājumā portāla "Fitnea" apkopotie padomi sirds veselības stiprināšanai.

Vēlamais miega ilgums – 7 līdz 8 stundas


Foto: PantherMedia/Scanpix
Cilvēkiem, kuri naktī guļ mazāk par sešām stundām, ir trīsreiz lielāks risks saslimt ar kādu no sirds slimībām, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri guļ septiņas līdz astoņas stundas.

Miegs regulē insulīna aktivitāti organismā, un tā trūkums savukārt rada augstāku asinsspiedienu, kā arī paaugstinātu cukura līmeni.

Tāpat sirds veselībai ļoti kaitē hronisks nogurums. Ja piefiksē, ka nejūties atpūtusies pat pēc kārtīgas izgulēšanās, konsultējies ar ārstu, iesaka speciālisti.

Mīnus pieci kilogrami – garants ilgākam mūžam


Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā noskaidrojuši pētnieki, sievietēm, kuru viduklis ir platāks par 100 centimetriem, krietni biežāk attīstās dažādas sirds un asinsvadu saslimšanas. Savukārt, zaudējot 10 līdz 15 procentus ķermeņa masas, sirds veselība ievērojami uzlabojas. Tāpat to stiprinās vismaz 25 minūtes ilgas fiziskās aktivitātes četras reizes nedēļā, samazinot arī holesterīna līmeni un normalizējot asinsspiedienu.

Smiekli artēriju „atpūtināšanai”


Foto: PantherMedia/Scanpix
Smiekli tik tiešam ir labākās zāles! Ķermenis uz tiem reaģē, samazinot stresa hormona kortizola līmeni, asinsspiedienu, kā arī uzlabojot imunitāti un noskaņojumu kopumā. Pētnieki arī atklājuši, ka cilvēkus, kuri sirgst ar depresiju, divreiz biežāk piemeklē sirds lēkmes, iesakot ikvienam rūpēties par sava noskaņojuma uzlabošanu un izvairīšanos no ilgstošas nomāktības.

Mīlas prieki vismaz divas reizes nedēļā


Foto: PantherMedia/Scanpix
Neskaitāmos pētījumos atklāts, ka regulāra mīlēšanās samazina asinsspiedienu, kā arī novērš sirds slimību attīstīšanos vīriešu vidū. Tāpat mīlas prieki aktivizē labsajūtas hormonu izstrādāšanos, uzlabojot noskaņojumu, kas arī korelē ar labākas sirds veselības iegūšanu.

Krākšana kā sarkanais karogs


Foto: PantherMedia/Scanpix
Mediķi aicina īpaši pievērst uzmanību savai sirds veselībai cilvēkus, kuri krāc. Krākšana var liecināt par dažādām veselības problēmām, un speciālisti cilvēkiem, kuri ar to sadzīvo, aicina regulāri pārbaudīt kopējo veselības stāvokli, īpaši fiksējot asinsspiediena rādītājus, kā arī jau laikus nosakot iespējamos sirds slimību priekšvēstnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!