Foto: Shutterstock
Turpinot tematiskās nedēļas "Lai prieks vēderam un pašam!" rakstu sēriju, piedāvājam septiņus padomus, kā ikdienā uzlabot gremošanas trakta darbību, vien nedaudz mainot savus ēšanas un kustību paradumus.

Uzņem pietiekoši daudz šķidruma

Pietiekams šķidruma daudzums ir efektīvākais veids, kā nodrošināt sekmīgu gremošanas trakta un veselīgu organisma funkcionēšanu kopumā. Ja šķidrumu uzņem pārāk maz, tiek palēnināta tava kuņģa – zarnu trakta darbība, kas rezultējas fiziskā diskomfortā un gremošanas traucējumos. Lai no tā izvairītos, dzer ūdeni, sulas un tējas, kā arī pārliecinies par pietiekamu šķidruma daudzumu organismā pēc urīna krāsas – tam jābūt dzidram un gaiši dzeltenam.

Piekop aktīvu dzīvesveidu

Fiziskās aktivitātes paātrina gremošanas procesus un asinsriti, kā arī veicina visu ķermeņa orgānu darbību. Speciālisti iesaka izkustēties vismaz 30 minūtes dienā, kā arī laiku pa laikam pastaigāties, ja strādā sēdošu darbu. Atceries, ka ilgstoša sēdēšana veicina vēdera pūšanos!

Samazini uzņemto taukvielu daudzumu

Trekni ēdieni ir grūti sagremojami un rada slodzi visam organismam. Tā rezultātā vari just nelabumu, vēdergraizes vai iedzīvoties aizcietējumos. Lai no tā izvairītos, izvēlies piena produktus ar samazinātu tauku saturu, vistas gaļu cūkgaļas vietā un sviestu aizstāj ar olīveļļu.

Uzņem šķiedrvielas

Šķiedrvielas regulē zarnu trakta darbību, kā arī nodrošina vienmērīgu glikozes uzsūkšanos asinīs, līdzsvarojot cukura līmeni. Tāpat šķiedrvielas attīra organismu, veicina vēdera izeju un svara samazināšanos, kas savukārt rada labāku pašsajūtu. Jāpiebilst, ka to trūkums rada vēdera pūšanos un kuņģa sāpes, tāpēc ik dienas iekļauj savā uzturā augļus un dārzeņus, kā arī pilngraudu pārslas!

Izbaudi nesteidzīgas maltītes

Lai vēders darbotos, kā nākas, maltīti ar vienu ēdienu ieturi vismaz 25 minūtes, lēnām sakošļājot pārtiku. Tāpat izvairies no ēšanas televizora vai datora priekšā. Tādējādi tavs gremošanas trakts darbosies efektīvāk, nodrošinot arī labu pašsajūtu.

Izvairies no vēdera pūšanās

Gāzes vēderā rada ātra un nekontrolēta pārēšanās, kā arī saldu, sāļu un asu produktu, piemēram, čipšu, konservu un želejas konfekšu ēšana. Tāpat vēdera darbību kaitīgi ietekmē arī gāzēties dzērieni. Izvairies no vēdera uzpūšanās un sāpēm, izvēloties veselīgus našķus, kā arī neēdot ātri, daudz un pirms gulētiešanas.

Lieto probiotikas

Lai uzlabotu vēdera darbību, lieto skābpiena produktus, kas satur probiotikas jeb dabiskās baktērijas. Tās normalizēs zarnu mikrofloru un atvieglos gremošanas procesus, kā arī ir neaizstājamas pēc antibiotiku kursa lietošanas vai rota vīrusa izslimošanas. Vien atceries, ka ar pārtikā esošajām baktērijām ne vienmēr būs pietiekami, tāpēc papildini ēdienkarti ar mediķu atzītiem uztura bagātinātājiem.

Iespējams iegādāties gan tādus preparātus, kas satur tikai probiotikas, gan arī tādus, kas satur gan probiotikas, gan arī to attīstībai nepieciešamās prebiotikas. Šādus uztura bagātinātājus sauc par simbiotiskajiem preparātiem.

Šādiem, Latvijas Diētas ārstu asociācijas atzītiem preparātiem ir savas priekšrocības, jo tie uzreiz apgādā kuņģa un zarnu traktu ar visām labvēlīgai un līdzsvarotai mikroflorai nepieciešamajām vielām.

Pienskābo un bifidobaktēriju kompleksa Lactobex viena paciņa satur ne mazāk kā 1,0 miljardu (1x109) pienskābo un bifidobaktēriju kolonijas formējošās L. acidophilus, B. longum, S. thermophilus, B. lactis, L. rhamnosus – aizsargātas ar unikālu patentētu tehnoloģiju Duolac®, kas būtiski uzlabo baktēriju kultūru stabilitāti un nokļūšanu zarnu traktā, aizsargājot tās no ārējās vides negatīvās ietekmes, kā arī no kuņģa skābes. Produkta sastāvā ir iekļautas tās pašas baktērijas, kas mīt cilvēka kuņģa-zarnu traktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!