Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katra sieviete, ievērojot diētu un cerot atbrīvoties no taukiem noteiktās problēmzonās, ir piedzīvojusi situāciju, kad svars un apkārtmēri krītas, tomēr mīlas rokturīši, apaļais vēders vai augšstilbi izmēru ziņā spītīgi stāv uz vietas un šķiet imūni pret jebkādiem centieniem iegūt slaidākas aprises. Kā skaidro eksperti, šādos gadījumos mūžsenais likums "Patērēt vairāk kaloriju nekā tās uzņemtas" nedarbojas, jo pie vainas ir mūsu organismā esošie hormoni, vēstī "Daily Mail".

Organisma hormonālo stāvokli ietekmē gan fizioloģiskās un ģenētiskās īpatnības, gan dzīvesveids, ēšanas un fizisko aktivitāšu samērs, miega ilgums un stress, ar ko sastopamies ikdienā.

Hormonu korelāciju ar ķermeņa problēmzonām, kurās tauki uzkrājas un nezūd, neraugoties uz striktu diētu un treniņiem, pētījis Makss Tomlinsons, grāmatas "Target Your Fat Spots" autors, kurš, izmantojot gūtās zināšanas un novērojumus, izstrādājis īpašu diētas programmu efektīvai svara zaudēšanai.

Turpinājumā ieskats dietologa novērojumos un padomi, kā atbrīvoties no liekā tauku slāņa šķietami neuzveicamajās zonās.

Aptaukojusies mugura, tās augšējā un sānu daļa


Foto: PantherMedia/Scanpix
Iemesls: par maz tiroksīna.

Tauku "kabatas" uz muguras, kuras rada grūtības atrast apkārtmēra ziņā piemērotu krūšturi, kā arī vizuāli neglītas krunkas, valkājot piegulošus apģērbus, rodas palēninātas vairogdziedzera darbības rezultātā, kas plašāk pazīstama kā hipotireoze, un tā vidēji skar vienu no trīspadsmit sievietēm.

Tās rezultātā vairogziedzeris neražo pietiekami daudz hormona tiroksīna, kas kontrolē ātrumu, ar kādu tiek sadedzinātas kalorijas.

Kā skaidro eksperti, teju visos pazeminātas tiroksīna izstrādāšanās gadījumā sievietēm uz muguras pastiprināti krājas tauki, un tā iemesls ir sliktā asins cirkulācija konkrētajā ķermeņa zonā, kas bieži vien rodas arī nepiemērota izmēra krūštura valkāšanas rezultātā.

Ar pazeminātu tiroksīna izstrādāšanos saistīti arī tādi simptomi kā koncentrēšanās grūtības, salīgums un nogurums.

Ko darīt?

Speciālisti iesaka apmeklēt savu ģimenes ārstu un veikt asins analīzes, lai noteiktu tiroksīna daudzumu organismā. Ja tas patiesi ir pārāk zems, ieteicams lietot medikamentus, kas palielinās hormona daudzumu organismā, kā arī uzņemt ar jodu bagātu pārtiku, piemēram, jūras veltes un tumši lapotos zaļos dārzeņus - spinātus un dažādus salātus. 

Tiesa, jāuzmanās ar krustziežu dzimtas dārzeņiem, piemēram, Briseles kāpostiem. Vairāk nekā viena porcija dienā, tajos esošo ķīmisko savienojumu dēļ, vairogdziedzera darbību var nomākt.

Slavenie mīlas rokturīši un aptaukojusies vidukļa sānu daļa


Foto: PantherMedia/Scanpix
Iemesls: par daudz insulīna.

Tauku, kas krājas virs bikšu jostasvietas, iemesls var būt pārmērīga insulīna izstrādāšanās organismā, kuras rezultātā organisma šūnas nepareizi reaģē uz cukura daudzuma regulēšanas procesu.

Tādējādi organisms sāk ražot papildu insulīnu, lai kompensētu lieko cukuru un ilgstošā periodā paša organisma jutība pret šo hormonu samazinās.

Pārmērīgs insulīna daudzums organismā var izstrādāties, aizraujoties ar saldumiem, tomēr sievietēm tas var būt saistīts arī ar policistisko olnīcu sindromu (PCOS), kas skar vienu no piecām sievietēm un izraisa olnīcu cistas, kā arī, smagākās formās, neauglību.

Ko darīt?

Samazināt dienā uzņemto cukura daudzumu un mazāk lietot baltos rīsus un makaronus, to vietā izvēloties pilngraudu produktus, kas cukura līmeni regulē.

Tāpat palīdz papildu šķiedrvielu uzņemšana, kā arī kanēļa pievienošana ēdieniem un biežākas maltītes, kā uzkodu starp galvenajām ēdienreizēm izvēloties dārzeņus un riekstus.

Aptaukojušies augšdelmi, īpaši, tricepsa muskuļa daļa


Foto: PantherMedia/Scanpix

Iemesls: par maz testosterona.

Ļumīgas rokas ir viena no sieviešu nīstākajām problēmzonām, un to iemesls ir testosterona, kas atbild par liesās muskuļu masas izstrādāšanos, trūkums organismā.

Ko darīt?

Testosterona līmenis, protams, samazinās, sievietei pamazām novecojot. Tomēr to var nedaudz aizkavēt, izvēloties pareizos pārtikas produktus, teic Tomlinsons.

Šai sakarā ieteicams ēst pārtiku, kas bagāta ar "labajiem taukiem": lasi, avokado un sēklas, vienlaikus izvairoties no piesātināto tauku, kas ir atrodami sarkanajā gaļu un pilna tauku satura piena produktu sastāvā, uzņemšanas.

Tāpat palīdzēs arī  linsēklas, āboli, ogas, sīpoli, sojas produkti, sarkanvīns un zaļā tēja, iesaka uztura speciālists, uzsverot, ka nedrīkst aizmirst par regulārām fiziskām aktivitātēm un arī seksu, kas liek pastiprināti izstrādāties testosteronam.

Aptaukojusies sēžamvieta, augšstilbi un to iekšējā daļa


Foto: AFP/Scanpix
Iemesls: par daudz estrogēna.

Tauki, kas pastiprināti krājas uz ķermeņa apakšējās daļas, liecina par palielinātu estrogēna daudzumu un sliktu hormona metabolismu, uzskata Tomlinsons.

"Ķermeņa apakšdaļa ir vieta, kur uzkrāties taukiem, tiem neietekmējot organisma vispārējo funkciju veikšanu, kā arī liecinot par sievietes auglīgumu," skaidro dietologs.

Ko darīt?

Īpaši jāuzmanās sievietēm, kuras lieto hormonālo kontracepciju. Tāpat estrogēna līmeni palīdzēs normalizēt krustziežu dzimtas dārzeņi, piemēram, brokoļi un kāposti, jo tie satur mikroelementus, kas palīdz regulēt aknu fermentus, kas metabolizē estrogēnu.

Citas uzturvielas, kas regulē estrogēna līmeni, ir atrodamas sojas produktos un linsēklās. Tāpat palīdzēs arī samazināts alkohola, pretsāpju līdzekļu, pārstrādātas gaļas un kafijas patēriņš. 

Ļumīgs vēders, īpaši apakšējā daļa


Foto: PantherMedia/Scanpix
Iemesls: par daudz kortizola.

Aptaukojies vēderiņš var rasties pastiprinātas kortizola izstrādāšanās rezultātā. Tas palielina tauku un cukura daudzumu asinīs, tā sagatavojot organismu gaidāmajai "cīņai" ar stresa izraisītāju. Rezultātā organisms ir gatavs lielai fiziskai aktivitātei, bet, ja tā neseko, visu enerģiju pārvērš liekajos taukos, it kā "atliekot" to gaidāmajām "nedienām".

Pētījumos arī atklāts, ka pat slaidām sievietēm, kuras regulāri cieš no pastiprināta stresa, ir vairāk tauku tieši vēdera dobumā, jo tur esošajiem taukiem krietni vairāk, kā citās organisma vietās atrodamajiem, ir kortizola receptori.

Ko darīt?

Pirmkārt, atrodi stresa cēloni un centies to likvidēt! Otrkārt, kortizola izstrādāšanos normalizēs regulāras, nelielas maltītes, kas kontrolēs asinīs esošā cukura līmeņa izmaiņas.

Ieteicams ēst auzas un pākšaugus, kas pamazām "atbrīvo" ogļhidrātus, uzturot vienmērīgu cukura un enerģijas līmeni organismā. Tāpat palīdzēs lēnāka maltītes ieturēšana, koncentrējoties uz ēdienu, nevis ikdienas problēmām un pienākumiem - pētījumos atklāts, ka tas efektīvi mazina kortizola izstrādāšanos un, attiecīgi, tauku daudzumu uz vēdera.

Tāpat atklāts, ka kortizola līmeni negatīvi ietekmē pārāk ilgi treniņi. Fiziskās aktivitātes, kas ilgst vairāk nekā 45 minūtes, organismā liek izstrādāties kortizolam, reaģējot uz slodzes radīto satraukumu. Šai sakarā kardio nodarbības ieteicams kombinēt ar jogu, kas nomierinās prātu un atbrīvos ķermeni.

Apaļi ceļi un potītes


Foto: stock.xchng
Iemesls: par maz augšanas hormona.

Analizējot tauku krāšanos noteiktās ķermeņa vietās, veidojoties nesamērīgām proporcijām, atklāts, ka nepietiekams augšanas hormona daudzums liek aptaukoties ceļgaliem un potītēm.

Ko darīt?

Tā kā augšanas hormons izstrādājas tikai miega laikā, rūpējies, lai tavu naktsmieru nekas netraucētu. Atbrīvojies no elektroiekārtām un izmanto guļamistabu tikai miegam un seksam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!