Foto: PantherMedia/Scanpix
Treniņā rūcošs vēders var būt pazīme tam, ka organisms fiziskas slodzes laikā nesadedzina iespējamo kaloriju skaitu, tās "atliekot" rezervē un tādējādi nesniedzot maksimālo efektu , vēstī "Women's Health".

Tas atklāts nesen veiktā pētījumā, kura ietvaros desmit aktīvu dzīvesveidu dzīvojošas sievietes ar normālu ķermeņa masu izmēģināja trīs dažādas ēdienkartes pirms fiziskām aktivitātēm.

Pirmajā no tām maltīte pirms treniņa sastāvēja no 45 procentu augsta olbaltumvielu satura, otrajā – no 15 procentu augsta proteīnu satura, savukārt trešajā „maltītē” pētījuma dalībnieces pirms treniņa neēda neko.

Rezultātā tika secināts, ka, ja pirms treniņa tikušas papildus uzņemtas olbaltumvielas, slodzes laikā tiek sadedzināts krietni vairāk kaloriju nekā tad, ja ēsts nav nemaz. Savukārt atšķirība starp augsta un vidēja olbaltumvielu satura maltītes korelāciju ar sadedzinātajām kalorijām konstatēta netika.

Tādējādi pētnieki secinājuši, ka organisms patērē vairāk kaloriju gan fiziskas slodzes laikā, gan pēc tās, ja iepriekš uzņemtas papildus kalorijas.

Lai gan agrāk kā populāra vājēšanas metode tika izmantota sportošana tukšākā dūšā, kas it kā liek ņemt enerģiju no tauku rezervēm, speciālisti šo apgalvojumu vērtē kritiski, jo tā rezultātā enerģija tiek ņemta nevis no tauku rezervēm, bet gan, noārdoties muskuļu masai.

Savukārt mazāka muskuļu masa nozīmē lēnāku vājēšanu, jo miera stāvoklī organisms sadedzinās mazāk kaloriju, rezumē pētnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!