Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gan mūsdienām raksturīgajā tik plašajā informācijas telpā iespējams atrast teju visu par dažādām kaitēm, kā arī veselības stiprināšanas metodēm, ne katra sieviete pārvalda būtiskāko informāciju par pašas organismu un tā specifiku. Šai sakarā "Huffington Post" apkopojis desmit lietas, ko ne katra dāma zina par mēneša īpašajām dienām.

Menstruāciju laikā pastāv reāla iespēja ieņemt mazuli

Lai gan valda uzskats, ka mēnešreizes ir samērā drošs laiks, kad mīlēties bez izsargāšanās, uzskats, ka šai periodā stāvoklī palikt nav iespējams, ir kļūdains. Mediķi sievietēm, kuras bērniņu vēl neplāno, arī menstruāciju laikā iesaka mīlēties, lietojot kontracepciju, jo spermatozoīdi sievietes organismā var izdzīvot vairākas dienas, tā apaugļojot olšūnu.

Sievietes ir visauglīgākās ovulācijas laikā un pēc tās

Ja vēlies ieņemt mazuli, "piestrādā" pie tā cikla vidū, kad olšūna ir nobriedusi pilnībā.

Neregulārām menstruācijām var būt visdažādākie iemesli

Neregulārs cikls, menstruācijām kavējoties vai ievelkoties pārāk ilgi, var būt dažādi iemesli. Visizplatītākais, protams, ir grūtniecība, tomēr tas var liecināt arī par dažādām saslimšanām, organisma reakciju uz stresu un nepilnvērtīgu uzturu, kā arī pārlieku strauju svara zudumu.

Īpašajām dienām veltīta pat sava filma

1946. gadā Volts Disnejs uzņēma izglītojošu filmiņu "The Story Of Menstruation". Valda uzskats, ka tajā pirmo reizi publiski lietots termins "vagīna", lai apzīmētu sievietes reproduktīvo sistēmu.

Menstruāciju laikā sieviete zaudē aptuveni tasi asiņu

Lai gan valda uzskats, ka mēnešreizes novājina sieviete asiņu zaudēšanas dēļ, patiesībā īpašo dienu laikā tiek zaudēts, no pāris ēdamkarotēm līdz tasei asiņu.

Menstruāciju laikā ievērojami paaugstinās libido

Hormonālo svārstību, kā arī pastiprinātas dzimumorgānu apasiņošanas dēļ menstruāciju laikā ievērojami paaugstinās sievietes libido līmenis.

Mēnešreizes var "pielipt"

Teorija, ka kopā dzīvojošām sievietēm – istabas biedrenēm, mātēm un meitām – menstruālais cikls savstarpēji pieskaņojas, nav apstiprināta zinātniski, tomēr dzīvē šādu fenomenu iespējams novērot ļoti bieži.

Atsevišķās pasaules valstīs mēnešreizes ir "grēks"

Lielākajā daļā demokrātisku valstu sievietēm nav mulsuma apspriest menstruācijas publiski, pārrunājot šo tēmu ģimenes lokā, tomēr, piemēram, Indijā, meitenes un sievietes menstruāciju laikā nedrīkst gatavot, kā arī aizskart svētus priekšmetus.

Sievietes menstruāciju asinis pirmo reizi uzskatāmi attēloja "Always"

Minētā higiēnas preču līnija, laužot ierasto menstruāciju asiņu attēlošanu zila šķīduma veidā, 2011. gadā tās pirmo reizi reklāmas veidā parādīja dabiskā krāsā. Tiesa, reklāma tika prezentēta drukātā veidā, tā joprojām apstiprinot valdošo aizspriedumu esamību.

Sievietēm menstruācijas sākas arvien ātrāk

Pērnajā gadā vidējais vecums, kādā sievietēm sākas menstruācijas, bijis 12 gadu. Pētnieki šo tendenci - mēnešreizēm sākties arvien agrāk – skaidro ar uztura paradumu maiņu un piesārņojumu, kas liek ātrāk sākties pubertātei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!