Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gan ginekologa apmeklējums ne katrai sievietei saistās ar patīkamām izjūtām, vizīti pie šī ārsta tomēr nevajadzētu sasteigt. Šai sakarā piedāvājam piecus jautājumus, ko, pēc ekspertu teiktā, ikvienai sievietei jāpārrunā ar ginekologu, tā laikus parūpējoties par savu veselību.

Ko iesākt, ja pēc seksa piefiksēta asiņošana?

Asiņošana var liecināt gan par endometriozi un dzemdes vēzi, gan cistu veidošanos. Ja esi fiksējusi asiņošanu, pārbaudi izdalījumu krāsu – tumšas asinis var būt pēdējās izdalījumu paliekas no menstruācijām, īpaši, ja tās bijušas nesen, bet koša krāsa ir signāls "svaigai" problēmai. Lai novērstu nopietnākas sekas, noteikti konsultējies ar ārstu.

Ko iesākt ar neregulāru menstruālo ciklu?

Ja tavas menstruācijas ik mēnesi kavējas vai arī esi fiksējusi jebkādas citas novirzes no tradicionālā 28 dienu cikla, informē par to savu ārstu. Tas var liecināt par nopietnākām veselības problēmām, dažādām saslimšanām, kā arī neauglību.

Vai alkohola lietošana ietekmē sievietes reproduktīvo sistēmu?

Ginekologi uzsver, ka regulāra alkohola lietošana lielos patēriņos par 11 procentiem paaugstina saslimšanu ar krūts vēzi. Optimālais daudzums, kas sievietes organismam nekaitē, ir piecas līdz septiņas alkohola vienības nedēļā, kas aptuveni ir pielīdzināmas pāris glāzēm vīna.

Vai manas krūtis nepieciešams izmeklēt padziļinātāk?

Pārbaudot krūts audus, lai noteiktu iespējamo audzēju veidošanos, pastāv iespēja, ka tie tomēr netiek fiksēti laikus. Šai sakarā konsultējies ar savu ārstu par iespējām izmeklēt tās rūpīgāk.

Kādi ir orālā seksa riski?

Mūsdienās pieaug dažādu mutes un kakla vēža saslimstības gadījumi. Tā iemesls ir baktērijas, kas tiek nodotas no dzimumorgāniem uz mutes dobumu orālā seksa laikā. Izjautā savu ārstu par šo tendenci sīkāk, kā arī rūpējies par mutes dobuma veselību un neatstāj bez ievērības ieilgušas kakla sāpes vai smaganu pietūkumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!