Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka stress korelē ar liekā svara rašanos, tomēr ne katram ir zināms tā galvenais iemesls. Pētnieki secinājuši, ka stress rada paliekošas sekas tam, kā organisma vielmaiņas procesos tiek pārstrādāti tauki un cukurs, un tieši tas ir satraukuma radīto lieko kilogramu iemesls, vēstī "Women's Health".

Ar šādu secinājumu nākuši klajā Kalifornijas zinātnieki, konstatējot, ka sievietes, kuras dzīvo ilgstošā stresā un patērē treknus un saldus produktus, svarā pieņemas krietni vairāk nekā sievietes ar tādu pašu ēdienkarti, bet no stresa brīvu ikdienu.

Pētījuma gaita un rezultāti publicēti izdevumā "Psychoneuroendocrinology", un tajā piedalījās 61 sieviete. Puse pētījuma dalībnieču dzīvoja ilgstoša stresa apstākļos, savukārt otra puse vadīja mierīgu ikdienu.

Pētījuma rezultātā secināts, ka organisms, cīnoties ar stresu, izdala noteiktas ķīmiskas vielas, kas maina vielmaiņas procesus, tā veicinot liekā svara veidošanos krietni ātrāk un lielākā apmērā.

Jāpiebilst, ka stresa pilna ikdiena parasti rezultējas liekajos kilogramos, kas koncentrējas vēdera rajonā, savukārt gurni un sēžamvieta, kā arī kājas "cieš" pēdējie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!