Foto: AP/Scanpix
Iešļūcenes viennozīmīgi ir vieni no ērtākajiem vasaras apaviem – tās nenogurdina pēdas, ir viegli uzvelkamas un piestāv gan pludmales, gan ikdienas ietērpam. Tomēr mediķi, augot šo vasaras apavu popularitātei, pauž satraukumu. Kā izrādās, iešļūcenes ir ļaunākais, ko savām pēdām un arī organismam kopumā varam nodarīt, vēstī ourwindsor.ca, piedāvājot arī šķietami nekaitīgo apavu valkāšanas seku uzskaitījumu.

  • Vairums iešļūceņu nebalsta pēdas velvi un, valkātas ilgtermiņā, stiepj muskuļu saites, kā arī Ahilleja cīpslu. Tā rezultātā tiek nodarīts kaitējums ceļgaliem, gurniem un mugurkaulam.
  • Tā kā iešļūcenes visbiežāk ir darinātas no plāna materiāla, to zoles nespēj absorbēt pēdas triecienu pret zemi, tā kaitējot kauliem un locītavām.
  • Iešļūcenes un citi apavi bez aizmugurējas aizdares maina zoles atrašanās vietu, neļaujot arī apavam pilnībā piegulēt pēdai. Tā rezultātā ievērojami palielinās aizķeršanās un pēdas sašķiebšanās risks.
  • Apavu, kas pilnībā nepieguļ pēdai, valkāšana izraisa pēdas deformēšanos. Turklāt – atvērtā vide var veicināt dažādu noberzumu un infekciju attīstīšanos pēdu ādā, kā arī rada cietus un, bieži vien, sāpīgus papēžus.
  • Iešļūceņu stiprinājuma vieta, kura atrodas starp kāju pirkstiem, nereti berž ādu, veidojoties tulznām un brūcēm. Tajās var iekļūt arī infekcija, rodoties iekaisumiem.
  • Materiāls, no kā visbiežāk darinātas iešļūcenes, ir lieliska vide dažādām baktērijām un to vairošanās procesiem, kas savukārt rada sēnītes, varžacis un citas pēdu veselības problēmas.

Gadījumā, ja par saviem vasaras apaviem tomēr izvēlies iešļūcenes, investē kvalitatīvā pārī, kas apgādāts ar ortopēdiskajām zolītēm!

Tāpat atceries, ka kāju un ķermeņa veselībai tikpat nedraudzīgas kā iešļūcenes ir arī tā dēvētās balerīnas bez papēža un sandales.

Mediķi arī aicina izvairīties no sporta apavu, piemēram, šobrīd tik aktuālo kedu valkāšanas bez zeķēm, lai pasargātu sevi no pēdu sēnītes attīstīšanās!

Pārmērīgi ilgi ieteicams arī nevalkāt gumijas apavus, kas neelpo, radot neskaitāmām baktērijām labvēlīgu vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!