Foto: Shutterstock
Tuvojoties rudenim, jāsāk jau laikus domāt par imunitātes stiprināšanu. Visbiežāk par to attopamies krietni par vēlu, kad stresa novājinātais organisms burtiski citu pēc cita ķer apkārt klejojošos vīrusus. Lai sevi pasargātu, iepazīsties ar motherearthnews.com apkopotajiem padomiem, kā vienkārši un efektīvi uzlabot organisma aizsargspējas ikdienā.

Glāzi kolas un lielo siera burgeru... Vai tiešām?


Foto: Shutterstock
Lai spēcinātu organisma šūnas, atsakies no ātrajām uzkodām un saldumiem, kā arī pārlieku trekniem produktiem, to vietā ēdot augļus, dārzeņus un Omega 3 taukskābēm bagātus produktus.

Tāpat vitāli svarīgs ir pietiekams olbaltumvielu daudzums, par ko nereti, koncentrējoties vien uz vitamīnu uzņemšanu, aizmirstam.

Lieti noderēs arī tā dēvēto medicīnisko sēņu, piemēram, Tējas un Indijas jūras rīsa sēne, lietošana uzturā. Tām piemīt īpaši efektīva spēja cīnīties pret dažādām infekcijas slimībām, kā arī novērst ļaundabīgu audzēju veidošanos.

Domājot negatīvas domas, iznīcinām sevi


Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka tieši stress un ilgstoša dzīvošana spriedzē ir mūsu organisma ļaunākais ienaidnieks, praktiski visos gadījumos izsaucot dažādas vīrusu saslimšanas, saaukstēšanās un citas gluži ikdienišķas nebūšanas. Tāpat hroniska stresa iespaidā rodas alerģijas, autoimūnās saslimšanas un arī astma.

Lai no tā izvairītos, velti laiku šķietami apnicīgajiem elpošanas vingrinājumiem un jogai, tā iemācoties atslābināt savu prātu un ķermeni, lai mierīgāk reaģētu uz stresu izraisošiem faktoriem.

Kusties pareizi!


Foto: PantherMedia/Scanpix
Par fizisko aktivitāšu nozīmīgumu mūsu ikdienā runāts gana daudz. Gadījumā, ja tomēr uzskati, ka tām nav lielas nozīmes tavas imunitātes stiprināšanā, ņem vērā, ka nesen veiktā pētījumā atklāta visai pārliecinoša tendence - no 115 sievietēm, kuras cietušas no liekā svara, tās pētījuma dalībnieces, kuras nedēļā veltījušas vismaz 220 minūtes mērenai fiziskai slodzei un arī stiepšanās vingrojumiem, ar saaukstēšanos un dažādiem vīrusiem slimojušas trīsreiz retāk.

Jo vairāk cilvēku, jo vairāk baciļu? Nē!


Foto: PantherMedia/Scanpix
Cilvēki, kuriem ir aktīva sociālā dzīve, ne tikai jūtas apmierinātāki ar dzīvi kopumā, bet arī krietni retāk slimo.

Klīniskie pētījumi arī liecina, ka uzturēšanās sev tīkamu cilvēku kompānijā efektīvi mazina paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī nereti likvidē pirmos slimības simptomus - vājumu un kakla sāpes, kas mūs visai bieži piedzīvo gada aukstajā sezonā.

Tātad - pozitīvām emocijām patiesi ir liels spēks!

Atmet brīvdienu plānus un paliec gultā...


Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā minēts iepriekš, plašam draugu un paziņu lokam ir visai liela nozīme mūsu veselības uzturēšanā, tomēr arī divvientulībai ar mīļoto cilvēku ir tieši tāds pats efekts.

Zinātnieki atklājuši, ka ne tikai sekss, bet arī skūpsti, glāsti un gluži vienkārši pieskārieni par 30 procentiem samazina infekciju rašanos un saslimšanu ar apkārtklejojošiem vīrusiem.

Tik ļoti svarīgais vitamīns D


Foto: Shutterstock
Imūnsistēmas darbībā vitāli svarīga loma ir D vitamīnam. Tā deficīts korelē ar astmu, audzējiem, autoimūnām slimībām, kā arī dažādām elpceļu saslimšanām.

Lai no tā izvairītos, normas robežās uzturies saulē, kā arī lieto D vitamīnu uzturā. Jāatzīst gan, ka ir ļoti maz produktu, kuri dabiski ir bagāti ar D vitamīnu. Visbagātākais D vitamīna avots ir zivju eļļa, treknas zivis (siļķes, laši, skumbrijas), D vitamīns mazākās koncetrācijās atrodams arī olas dzeltenumā un dzīvnieku aknās, dažkārt tas ir pievienots pienam vai kādam citam produktam rūpnieciskās apstrādes procesā. 

Prātīgi ar vitamīniem!


Klīniskie pētījumi liecina, ka cinka, selēna, folijskābes un vitamīnu A, B6, C un D trūkums ievērojami pasliktina mūsu organisma imunitāti.

Parūpējies par vajadzīgo vielu uzņemšanu ikdienā, tomēr atceries, ka vitamīna A pārdozēšana organismam var kaitēt, tāpēc pirms vitamīnu medikamentozas lietošanas, konsultējies ar ģimenes ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!