Foto: Shutterstock
Mūsdienām raksturīgais saspringtais dzīves ritms nenoliedzami ietekmē sievietes auglību. Tai kaitē gan dažādi ikdienas paradumi un piesārņotā vide, gan stress kopumā. Kā atzīst speciālisti, liela nozīme auglības veicināšanā ir arī uzturam. Šai sakarā "Women's Health" apkopojis produktus, no kuriem ieteicams izvairīties, ja nākotnē plāno kļūt par māti.

Hidrogenēti augu tauki un trans taukskābes

Šīs sastāvdaļas atradīsi pusfabrikātos un augu eļļās, kā arī atsevišķos margarīnos un, attiecīgi, treknās uzkodās. Tiesa, bieži vien tie pievienoti arī produktiem ar it kā zemu tauku saturu, ko papildina arī pārmērīgs cukura vai mākslīgo un organismam nedraudzīgo saldinātāju daudzums.

Klīniskajos pētījumos pat atklāts, ka sievietēm, kuras ikdienā ilgākā laika posmā apēd vismaz divas porcijas piena produktu ar zemu tauku saturu, piemēram, jogurtu un vājpiena biezpienu, kuru saturā ir trans taukskābes un hidrogenēti augu tauki, mazuli ieņemt ir krietni grūtāk.

Lai no tā izvairītos, centies uzturā lietot pēc iespējas vairāk veselīgo Omega 3 taukskābju, ēdot zivis, riekstus un avokado.

Vienkāršie ogļhidrāti

Produkti, kuru sastāvā ir vienkāršie ogļhidrāti, ir īpaši neveselīgi normālai organisma darbībai kopumā, jo pārāk ātri paaugstina cukura līmeni asinīs, veicinot arī insulīna svārstības.

Rezultātā organismā pārmērīgā daudzumā tiek ražots testosterons, nomācot ovulāciju.

Lai no tā izvairītos, uzturā lieto saliktos ogļhidrātus – pākšaugus, graudaugus, ogas, augļus un dārzeņus, nevis cepumus, smalkmaizītes, miltu izstrādājumus un saldumus.

Alkohols un kofeīns

Pārmērīga alkoholisko un kofeīnu saturošu dzērienu lietošana uzturā organismā rada pārmērīgu skābu un burtiski indīgu vidi. Tā rezultātā cieš aknas un nieres, kā arī mainās maksts mikroflora, kļūstot nedraudzīga spermatozoīdiem un ievērojami samazinot apaugļošanās iespējas.

Lai no tā izvairītos, lieto uzturā daudz ūdens, organismam vērtīgās eļļas, piemēram, kokosriekstu, olīvu un linsēklu eļļu, kā arī ābolu etiķi, augļus, dārzeņus un jūras veltes.

Noteiktas jūras veltes

Ja uzturā pārāk bieži lieto tunci vai zobenzivs gaļu, organismā var strauji palielināties toksīnu un holesterīna līmenis, mainīties asinsspiediens, rasties gremošanas traucējumi un zust hormonālais līdzsvars, liecina pētījumi.

Lai no tā izvairītos, ierobežo tā dēvēto lielo zivju gaļas patēriņu uzturā, aizstājot tās ar citām jūras veltēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!