Foto: Shutterstock
Lai gan zināms, ka labs un kvalitatīvs miegs ir neatņemama stipras veselības sastāvdaļa, ne visiem un ne vienmēr izdodas nogulēt vēlamās septiņas līdz deviņas stundas diennaktī. Turklāt mūsdienu straujais dzīves ritms un dienas laikā piedzīvotais stress bieži vien rada bezmiegu, kas savukārt negatīvi ietekmē darba spējas un novājina imūnsistēmu.

Par to, kā vislabāk cīnīties ar bezmiegu un ko darīt, lai uzlabotu miega kvalitāti, konsultē "BENU Aptieka" farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Kāpēc ir grūti aizmigt

Bezmiegu var veicināt gan uzņemtais uzturs, gan dažādi pārdzīvojumi vai stresa situācijas, ar kurām nācies saskarties aizvadītās dienas laikā, bet ne tikai – ir cilvēki, kuri cieš no hroniska miega trūkuma, un viņiem nākas lietot speciālus medikamentus bezmiega ārstēšanai.

"Lai kādi būtu iemesli nomodā pavadītajām naktīm, ir vērts atcerēties, ka pirms gulētiešanas jāizvairās no līdzekļiem, kas uzbudina nervu sistēmu, piemēram, stipras tējas vai kafijas. Tāpat nav ieteicams lietot alkoholiskos dzērienus vai smēķēt. Grūti aizmigt būs arī gadījumā, ja pirms došanās pie miera ieturēsi bagātīgu maltīti vai tieši pretēji – dosies gulēt pusbadā.

Ņem vērā, ka miega traucējumus var veicināt arī medikamenti, kuriem uz iepakojuma sastāvā norādīts piracetāms, nimodipīns, levotiroksīns, levodopa, glikokortikoīdi, propranolols un aminofilīns," skaidro farmaceits V.Mitrohins.

Homeopātiskie līdzekļi miega uzlabošanai

Reizēs, kad miega traucējumi ir īslaicīgi, lieti noder nomierinoša zāļu tēja. Izvēloties tādu, kuras sastāvā ir vilkābele, tu samazināsi nervozitāti, bet piparmētra un melisa lieliski tonizēs un atsvaidzinās, kā arī uzlabos garastāvokli. Savukārt vīgrieze palīdzēs nomākt stresa sajūtu.

Lielisks līdzeklis miega izraisīšanai būs arī baldriānu novārījums, bet to vislabāk dzert īsi pirms došanās pie miera. Īslaicīga bezmiega gadījumā vari lietot arī kādas no aptiekās pieejamajām bezrecepšu zālēm vai uztura bagātinātājiem ar nomierinošu efektu, taču šādos gadījumos pirms zāļu iegādes labāk konsultējies ar farmaceitu vai savu ģimenes ārstu.

Kas jāzina par miega zālēm

Gadījumā, ja ar bezmiegu nākas cīnīties bieži, noteikti meklē kvalificēta speciālista palīdzību. Ārsts izvērtēs tavu veselības stāvokli un piemēros vislabāko ārstēšanas metodi, nepieciešamības gadījumā nozīmējot medikamentus. Farmaceits uzsver, ka no miega zāļu lietošanas nav speciāli jāvairās, jo atbilstoši izvēlēti preparāti palīdz saglabāt dabisku miega fāžu ritmu un neizsauc miegainību nākamajā dienā.

Ja tavs ārsts izraksta recepšu medikamentus, atceries, ka tie ir stiprāki nekā bezrecepšu zāles un to nepareiza lietošana var izraisīt atkarību un dažādas blaknes. Izplatītāko blakusparādību vidū var būt galvassāpes un reibonis, miegainība dienas laikā, kā arī bezmiega paasinājums un nogurums. Zāles var nelabvēlīgi ietekmēt arī spēju vadīt transportlīdzekļus, kā arī nomākt elpošanu, tādēļ, ja ciet no elpošanas funkciju traucējumiem, ievēro īpašu piesardzību. Ņem vērā, ka miega zāles nav ieteicams lietot kopā ar alkoholu.

Ja miegu traucē krākšana

Lai gan savu krākšanu visbiežāk paši nejūtam, blakus gulētājam tā var kļūt par īstām mocībām, neļaujot ne uz mirkli aizvērt acis. Eksistē līdzekļi, kas krākšanu var mazināt vai pat pilnībā likvidēt. Ir aerosoli, kas pārklāj augšējos elpošanas ceļus ar plānu dabīgās eļļas kārtiņu un nomāc vibrāciju, kuras dēļ rodas nepatīkamā krākšanas skaņa.

Kad aizmigt nespēj bērns

Reizēm no miega traucējumiem var ciest arī bērni, taču farmaceits Vitālijs Mitrohins atgādina, ka homeopātiskos sīrupus vai tabletes drīkst lietot ne agrāk kā no gada vecuma un pirms to lietošanas obligāti jākonsultējas ar ārstu. Mazuļiem iemigt palīdzēs tējas, kuru sastāvā ir kumelītes ziedi, ķimenes augļi, melisas lapas, māteres laksti vai piparmētras lapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!