Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka sieviešu mūžs ir ilgāks nekā vīriešu, kā arī zināms, ka jau pēc pāris gadiem cilvēka vidējais mūža ilgums būs krietni augstāks nekā dažas desmitgades atpakaļ. Pētnieki apgalvo, ka 2012. gadā dzimušo sieviešu mūža ilgums būs 81,2 gadi, savukārt vīriešu – 76,4 gadi. Tāpat portāla health.com aptaujātie eksperti sniedz arī ieskatu, kāpēc sievietes dzīvo ilgāk nekā nosacīti stiprais dzimums.

Sievietes ir spēcīgākas jau mātes dzemdē

Foto: Shutterstock

Vīrišķie augļi pagaidām neizpētītu iemeslu dēļ ir krietni uzņēmīgāki pret dažādām infekcijām un komplikācijām, kas sievietes organismā norisinās ne tikai grūtniecības laikā, bet pat periodā pirms apaugļošanās.

Tāpat vīrišķie augļi attīstās lēnāk, šo īpatnību cilvēkam saglabājot arī pirmajos dzīves gados, kā rezultātā vīrieši ir krietni uzņēmīgāki pret saslimšanām un organisma infekcijām vēlākā dzīves gājumā.

Vīrieši ir pārgalvīgāki

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nejauši ievainojumi ir trešais izplatītākais nāves cēlonis vīriešu vidū, savukārt sievietēm – tikai sestais, liecina pētījumi. Kā apgalvo pētnieki, šīs tendences iemesls slēpjas bioloģijā – sievietēm ir aktīvāka tā smadzeņu daļa, kas atbild par piesardzību un atbildību, savukārt vīrieši spēj krietni lēnāk apstrādāt informāciju, kas saistās ar risku.

Rezultātā vīrieši krietni biežāk nodarbojas ar dzīvībai bīstamām lietām, tā pakļaujot sevi nevajadzīgām briesmām.

Sievietēm vēlāk attīstās sirds slimības

Foto: Shutterstock

Sirds slimības ir biežākais nāves cēlonis gan sievietēm, gan vīriešiem, tomēr vīrieši ar tām saslimst agrāk un arī mirst to rezultātā biežāk, nereti pat 30 un 40 gadu vecumā. Sievietēm sirds un asinsvadu saslimšanas attīstās aptuveni 10 gadus vēlāk nekā vīriešiem, visbiežāk, pēc menopauzes iestāšanās, samazinoties estrogēna līmenim organismā, kas artēriju sieniņas padara stiprākas un asinsriti – labāku.

Sievietēm ir labākas saskarsmes spējas

Foto: Shutterstock

Pētījumi liecina, ka cilvēkiem ar plašu draugu un paziņu loku ir par 50 procentiem mazāks pāragras nāves risks, salīdzinot ar vienpašiem. Šai sakarā jāpiebilst, ka vīrieši savas raizes un stresu biežāk patur sevī, kamēr sievietes dalās pārdzīvojumos ar līdzcilvēkiem.
Rezultātā sieviešu veselība ir labāka un mūžs – ilgāks.

Sievietes labāk rūpējas par savu veselību

Foto: Shutterstock

Salīdzinot ar sievietēm, vīrieši par 24 procentiem retāk apmeklē ģimenes ārstu un par 22 procentiem retāk pārbauda holesterīna līmeni.

Tāpat vīrieši, lai cik pārsteidzoši tas arī nebūtu, sporto retāk, kā arī katram piektajam nav veselības apdrošināšanas.
Rezultātā, nepievēršot pienācīgu uzmanību savam veselības stāvoklim, laikus netiek konstatētas nopietnas saslimšanas un nopietnas veselības problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!