Foto: Shutterstock

Tuvojoties pavasarim, atkal aktuāls kļūst jautājums par vakcinācijām pret ērču encefalīta vīrusu. Vai sākt raizēties par potēm pret ērču encefalītu vajag jau tagad?

Vakcinēties vajag sākt laicīgi

Ja ir izlaista profilaktiskā pote, pilnvērtīga vakcinēšanās pret ērču encefalīta vīrusu aizņems pat vairākus mēnešus, tādēļ sākt to darīt "Slimību profilakses un kontroles centrs" (SPKC) iesaka jau ziemas mēnešos. Tas veicinās pamatīgu antivielu veidošanos organismā – tātad, nostiprināsies nepieciešamā imunitāte. Vakcinācijas shēmas pilns kurss sastāv no trim vakcīnas devām. Mēnesi līdz trīs mēnešus pēc pirmās vakcīnas ir jāveic otrās devas ievadīšana. Divas devas pasargās no ērču encefalīta tikai uz vienu sezonu, tāpēc ir nepieciešama vēl trešā vakcīnas deva, kuru ievada sešus līdz 12 mēnešus pēc otrās devas. Lai imunitāti uzturētu, ir nepieciešams veikt revakcinācijas poti profilaksei trīs līdz piecus gadus pēc pilnā vakcinācijas kursa. 

"Vakcinēšanas aktivitāte pret ērču encefalītu jau ir sākusies," norāda Vakcinācijas centra vadītāja Ārija Stalbova. Viņa arī iesaka tiem, kuri iepriekš nav potējušies pret ērču encefalītu, to ar steigu darīt jau tūlīt – aizsardzība pret ērču encefalītu sākas vien divas nedēļas pēc otrās vakcinācijas kursa potes. 

Cenas vakcinācijām pieaugušajiem pret ērču encefalītu variē. Vakcinācijas centrā tie ir 28,80 eiro (Encepur) un 34 eiro (Ticovac), kas atkarīgs no tā, kāda ražotāja vakcīnu izvēlas pati persona. "Veselības Centrs 4" Vakcinācijas dienestā cenas ir līdzīgas – 28,80 eiro (Encepur vakcīna) un 32 eiro (Ticovac) vakcīna. "Latvijas Infektoloģijas centrā" vakcinācija pret ērču encefalītu pieaugušajiem izmaksā 32 eiro. Cenu gan nosaka medicīnas iestāde pati. Valsts vakcīnas apmaksā vien bērniem 25 novados, tāpēc pieaugušie var izvēlēties sev izdevīgāko piedāvājumu. 

Augstais saslimšanas risks

Kā zināms, ērču encefalītu pārnēsā ērces, kuras aktīvas kļūst tad, kad gaisa temperatūra ārā ir pat tikai +3 līdz +5°C, un turpinās pat līdz vēlam rudenim, kamēr vien vēl laikapstākļi nav tik auksti, lai tās atdzistu. Pat, ja visas sastopamās ērces mūsu platuma grādos nav encefalīta vīrusa pārnēsātājas, risks ar to saslimt ir diezgan augsts – ap 30% ērču, kas piesūkušās cilvēkiem un ir tiktas pārbaudītas, ir bijušas inficētas. 2014.gadā, periodā no janvāra līdz novembrim, Latvijā tika novēroti 172 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu, kā liecina SPKC apkopotie dati.

Ērču encefalīta simptomi ir līdzīgi gripas simptomiem (paaugstināta temperatūra, galvassāpes, sāpes ķermenī) un ilgst vienu nedēļu. Tomēr šie simptomi nav tūlītēji pēc ērces koduma – tie parādās vien nedēļas līdz trīs nedēļu laikā pēc kukaiņa piesūkšanša. Ērču encefalītam var būt divi iznākumi – izveseļošanās vai vīrusa izplatība uz smadzenēm un to apvalku. Pie ārsta nepieciešams vērsties līdzko parādās pirmie slimības simptomi. 

Latvijā izplatītas ir divas epidemioloģiski nozīmīgas ērču sugas – suņu un taigas ērces. Suņu ērces sastopamas teju visā valsts teritorijā, bet taigas ērces vien valsts austrumu daļā. Ērcēm patīk mitras un ēnainas vietas, tāpēc tās sastopamas jauktu koku mežos, kuriem ir labi attīstīts pamežs. Daudz ērču ir lapu koku mežos, īpaši tādos, kur ir daudz alkšņu, maz – sausos skrajos priežu silos. Ērces var mitināties arī daudzus gadus nekoptās, aizaugušās pļavās, tās ir pat pilsētu apstādījumos un parkos.

Ja nu ērce piesūkusies... 

Uzbrukumam gatava, aktīva ērce visbiežāk sēž uz zāles stiebra 10 centimetru augstumā (maksimāli viena metra) no zemes un "vaktē" garāmejošos "upurus". Ērču attīstības periods ir divi līdz trīs gadi, līdz ar to šajā periodā tā izaug no milimetru desmitdaļām līdz pat četrus milimetrus garas. 

Ērču aktivitātes periods Latvijā parasti ir no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām. Tomēr, ja laika apstākļi ir ērcēm labvēlīgi, tās aktīvas var būt krietni vien ilgāk. 

Ja gadījumā ērce ir piesūkusies, tā pēc iespējas ātrāk jānoņem, bet tas ir jādara ļoti uzmanīgi. Pirms noņemšanas, piesūkšanās vietu dezinficē un izvilkšanai izmanto pinceti, ar kuru satver ērces snuķīti un lēni velk ārā no brūces vietas, kuru pēc tam vēlreiz dezinficē un obligāti nomazgā rokas ar ūdeni un ziepēm. Aizdomu gadījumā par saslimšanu noteikti jāvēršas pie ārsta. 

Ērces pārnēsā arī Laima slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!