Foto: Shutterstock
Ja centies ievērot veselīgu dzīvesveidu vai zaudēt svaru, ļoti iespējams, nezini, ko īsti atļauts ēst pēc fiziskas slodzes un kāda maltīte organismam nepieciešama pirms sportošanas. Šai sakarā piedāvājam sporta veselības žurnālā myfitnessmagazine.com atrastās idejas, ko vari iekļaut savā ēdienkartē, nekaitējot organismam vai slaidās līnijas ievērošanai.

Idejas maltītēm pirms treniņa

Foto: Shutterstock

Pilngraudu maize ar banānu un kanēli

Gatavojoties treniņam, tavam organismam ir nepieciešami ogļhidrāti, lai ražotu enerģiju, nodrošinot vienmērīgu tās izdalīšanos fiziskās slodzes laikā. Ja apēdīsi pilngraudu maizi ar banānu, organisms tiks nodrošināts gan ar saliktajiem, gan vienkāršajiem ogļhidrātiem, kā arī banānā esošais kālijs atjaunos tā līmeni organismā intensīvas svīšanas laikā. Savukārt, lai stabilizētu cukura līmeni asinīs un veicinātu vielmaiņu, pievieno maltītei šķipsniņu kanēļa!

Grieķu jogurts ar ogām

Ja gatavojies garam skrējienam, pirms tā izvēlies grieķu vai bezpiedevu jogurtu! Tas neradīs slodzi gremošanas traktam, savukārt ogas un augļi sniegs enerģiju. Tāpat jogurtam vari pievienot nedaudz žāvētu augļu vai ogu un sēklu – tiesa, ēdot sēklas, kontrolē porcijas daudzumu – tā kā tās ir bagātas taukskābēm un pārstrādājas ilgāk, sportošanas laikā vari just nogurumu.

Smūtijs

Smūtijs ir lieliska alternatīva ēdienreizei, ja ciet no laika trūkuma. Sajauc blenderī grieķu jogurtu, nedaudz auzu pārslas un banānu vai kādu citu ogli vai ogas un izbaudi kokteili neilgi pirms došanās sportot!

Auzu pārslas ar augļiem

Auzu pārslas satur veselīgos ogļhidrātus un šķiedrvielas, kas radīs enerģiju un sāta sajūtu, kā arī stabilizēs cukura līmeni asinīs, novēršot pēkšņu nogurumu vai izsalkuma vilni pēc treniņa. Savukārt, pievienojot porcijai augļus vai ogas, vairosi maltītē uzņemto šķiedrvielu daudzumu, kā arī uzņemsi papildus šķidrumu.

Idejas maltītēm pēc treniņa

Foto: Shutterstock

Grilēta vista ar dārzeņiem

Atgūstoties pēc fiziskās slodzes, organismam vajadzīgas olbaltumvielas. Vistas gaļa un šķiedrvielām bagātie dārzeņi nodrošinās vajadzīgo sāta sajūtu, ļaujot tev uzņemt arī samērā maz kaloriju un tā nekaitējot figūrai, ja tavs mērķis ir zaudēt svaru.

Dārzeņu omlete ar avokado

Visticamāk, tu zini, ka olas ir teicams olbaltumvielu avots, kas savukārt palīdz muskuļiem atjaunoties pēc fiziskas slodzes un vairo to masu. Lai sagatavotu viduklim draudzīgu maltīti, pagatavo omleti no diviem olu baltumiem un viena dzeltenuma, pievienojot tai zaļumus un arī avokado – šķiedrvielām un vērtīgajām nepiesātinātajām taukskābēm bagātais auglis satur arī neskaitāmus vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus.

Lasis ar saldajiem kartupeļiem

Līdztekus olbaltumvielām, lasis satur arī miniatūras to molekulas, kam ir vitāli svarīga loma insulīna līmeņa regulēšanā un kas stiprina locītavas. Savukārt saldie kartupeļi atjaunos glikogēna rezerves, kas treniņa laikā būs kritušās.

Pilngraudu maize ar tunci, humusu un spinātiem

Ja trenējies dienas vidū, šī maltīte ir kā radīta tev! Tā satur maz kaloriju, daudz olbaltumvielu un "labo" ogļhidrātu, kā arī šķiedrvielu. Un spināti, kā zināms, ir īsta vitamīnu un enerģijas bumba, kam turklāt piemīt citas veselības stāvokli uzlabojošas īpašības, piemēram, tie mazina paaugstinātu asinsspiedienu un iekaisuma procesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!