Foto: Shutterstock

Ja jau krietnu laiku nesekmīgi centies rast psiholoģisku paņēmienu, kas mazinātu tavu vēlmi pēc saldumiem, ņem vērā, ka krietni efektīvāka metode, kā atturēties no liekiem našķiem, salīdzinot ar kaloriju skaitīšanu, ir to pārvēršana fiziskās aktivitātēs. Respektīvi, ja, gatavojot rīta kafiju birojā, vēlēsies pastiept roku, lai pacienātos no kopīgā cepumu trauka, pamēģini izvērtēt, cik ilgi tev nāktos skriet vai nodarboties ar citām fiziskām aktivitātēm, lai kāruma enerģētisko vērtību sadedzinātu, aicina portāla prevention.com aptaujātie eksperti no Džona Hopkinsa Blūmberga sabiedriskās veselības skolas (John Hopkins Bloomberg School of Public Health).

Pie šāda secinājuma uztura speciālisti nonākuši pētījumu rezultātā, noskaidrojot, ka vairums no mums pat neapzinās, cik lielai slodzei organisms jāpakļauj, lai sadedzinātu kalorijas, kas uzņemtas, apēdot, piemēram, nelielu gabaliņu siera kūkas. Tādējādi, pārvērtējot fiziskās slodzes intensitāti, ar ko saskaramies ikdienā – piemēram, iešana, kāpšana pa kāpnēm vai ikvakara skrējiens – mēs patiesībā sadedzinām krietni mazāk kaloriju, savukārt uzņemam daudz vairāk nekā domājam, objektīvi nenovērtējot šķietami nelielu uzkodu uzturvērtību.

Protams, laiku pa laikam panašķoties ir atļauts, taču, ja ikdienā regulāri ēdīsi cepumus, atļausies līdzi ņemamajai kafijai pievienot arī kādu smalkmaizīti un reizi nedēļā baudīsi pašas gatavotu siera kūku, liekais svars radīsies gluži nemanot.

Nepieļauj to, iegaumējot nelielu špikeri, kas darbosies kā teicams psiholoģisks paņēmiens saldumu kāres mazināšanai un 10 sekunžu laikā ļaus tev aprēķināt produkta kaloritātes ekvivalentu fiziskai slodzei.

Lūk, pieci izplatīti našķi (ar nosacījumu, ka tie nav gatavoti mājās), to enerģētiskā vērtība un fiziskās aktivitātes, kā arī laika posms to veikšanai, kas uzņemtās kalorijas ļaus sadedzināt.

Sviesta cepums ar rozīnēm vai šokolādes gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Kalorijas: 290
72 minūtes gara pastaiga
32 minūtes riteņbraukšanas
24 minūtes skriešanas

Šokolādes brūnītis

Foto: Shutterstock

Kalorijas: 380
94 minūtes gara pastaiga
41 minūte riteņbraukšanas
24 minūtes skriešanas

Melleņu kēksiņš

Foto: Shutterstock

Kalorijas: 460
114 minūtes gara pastaiga
50 minūtes riteņbraukšanas
38 minūtes skriešanas

Kanēļmaizīte ar glazūru

Foto: Shutterstock

Kalorijas: 630
155 minūtes gara pastaiga
68 minūtes riteņbraukšanas
52 minūtes skriešanas

Siera kūkas gabaliņš

Foto: Shutterstock

Kalorijas: 870
215 minūtes gara pastaiga
95 minūtes riteņbraukšanas
72 minūtes skriešanas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!