Foto: Shutterstock

Vasara pamazām sāk uzņemt apgriezienus, karstais laiks tuvojas – pikniki, atpūta pie dabas, pastaigas bez apaviem. Šajā laikā vajadzētu uzmanīties un nopietni attiekties pret bitēm un to kodumu iespējamajām sekām. Ne visiem cilvēkiem organisms vienādi reaģē uz tiem – citam bites kodums var beigties pat letāli. Raksts tapis sadarbojoties ar veselības centra Vivendi ģimenes ārsti Lāsmu Četvergu.

Kam jāpievērš uzmanība un kad jādodas pie ārsta

Cilvēka organisma reakcija uz bites kodumu var būt dažāda. Citiem var parādīties tikai tūska koduma vietā, bet citiem tūska var attīstīties plašāk. Pēc bites koduma var iedzert pretalerģijas zāles vai arī kādu pretsāpju līdzekli, ja sāpes ir izteiktas. Savukārt, ja pretalerģiskie līdzekļi nepalīdz, ir jūtams diskomforts, tad jāvēršas pie ārsta pēc palīdzības. 

Ja bite ir iedzēlusi, piemēram, rokā un pēc tā sapampst visa roka, nevis tikai koduma vieta, arī tad ir jāgriežas pie ārsta. Kavēties nedrīkst īpaši, ja bites koduma dēļ ir apgrūtināta elpošana vai, ja bite ir iekodusi, piemēram, auss ļipiņā.

Ja bites kodumu ir saņēmis bērns

Ja bērnu ir sadzēlusi bite, daktere atgādina, ka vecākiem ir jābūt ļoti vērīgiem un jāpievērš pastiprināta uzmanība, vai neizpaužas kāda alerģiska reakcija. Viņa arī aicina vecākus dažādu neskaidrību gadījumā laicīgi vērsties pie ārsta, lai bērns saņemtu medicīnisko palīdzību un tiktu novērstas alerģiskās reakcijas. Bērni bites koduma gadījumā ir jāpieskata vērīgāk, jo nevar paredzēt, kāda būs viņa organisma reakcija, bērni ir lielākā riska grupā.

Pazīmes, kas liecina par alerģiju pret bites kodumu

Alerģiskas reakcijas var izpausties kā galvassāpes, vemšana, paātrināta sirdsdarbība, apgrūtināta elpošana, izsitumi, sejas, mēles vai ķermeņa tūska. Šiem simptomiem ir jāpievērš uzmanība, jo cilvēkiem, kuru organisms nepanes bites indi, šis atgadījums var pat beigties ar letālām sekām elpceļu sašaurināšanās un šoka dēļ.
Alerģiskas reakcijas var izpausties arī gadījumos, ja cilvēkam nav izteiktas alerģijas pret šī kukaiņa indi, bet ir saņemti vairāku bišu kodumi.
Daktere atgādina, ka alerģiskas reakcijas var neizpausties tajā pašā dienā, kad ir saņemts kodums, bet jābūt vērīgām vēl vismaz turpmākās trīs dienas.

Sargā sevi pats

Daktere aicina visus, kuriem ir izteiktas alerģiskas reakcijas, pašiem rūpēties par sevi, izvairoties atrasties vietās, kur sastapt bites ir lielāka iespējamība. Izvairieties arī no izteiktu ziedu smaržu lietošanas, kā arī uzmanieties ar saldo dzērienu lietošanu svaigā gaisā un neturiet ēdienus atklātus, jo arī tas var pievilināt šos saldumu kāros kukaiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!