Foto: Shutterstock
Oža ar smaržas uztveres spēju ir viena no maņām, kas ļauj iegūt būtisku informāciju. Ar aromterapijas palīdzību iespējams uzlabot veselību, vairot dzīvesprieku un iegūt līdzsvaru starp ķermeni un garu.

"Smarža attīra no dualitātes slāņojuma, ļaujot nonākt pie savas esības patiesās būtības, atgūstot spēju sajust un dzīvot saskaņā ar dabu un pirmatnējās dzīves pamatiem, atbrīvojoties no masu apziņas stereotipiem un iekšējā ego," stāsta HELSUS festivāla dalībniece, aromterapijas speciāliste Agrita Jēruma. Viņa uzskata, ka pastāvīga un regulāra darbošanās ar ēteriskajām eļļām palīdz ne tikai atrisināt veselības problēmas, bet arī mainīt cilvēka iekšējo apziņu.

Atjauno šūnu funkcijas

Aromterapija ir vesela zinātne - alternatīvās medicīnas nozare, kas pēta cilvēka labsajūtas un veselības uzlabošanai piemērotākās ēteriskās eļļas. Nonākot cilvēka organisma audu šūnās, ēteriskās eļļas liek tām atcerēties, kā tās ir darbojušās, būdamas veselas, un tā rezultātā šūnās atjaunojas pareizas funkcijas. 

Aromterapija māca izmantot augu enerģiju, lai uzlabotu pašsajūtu un veidotu harmonisku līdzsvaru starp cilvēka ķermeni un garu. Tas ir veids, kā tikt vaļā no sezonas slimībām un atveseļot organismu patīkamāk un veselīgāk, nekā ar ķīmisku medikamentu lietošanu. Pētot ēterisko eļļu ietekmi atklāts, ka noteiktas ēterisko eļļu sastāvdaļas ietekmē mūsu smadzeņu darbību. 

Piemēram, lavandas smarža pastiprina alfa viļņus smadzeņu pakauša daļā un relaksē, bet jasmīnu aromāts ietekmē beta viļņus pieres daļā, saasinot uzmanību. 

Kā atrast piemērotāko aromātu

Tikai no paša cilvēka atkarīgs, vai aromāts viņam ir piemērots, jo mums katram reakcija uz konkrētu aromātu ir atšķirīga. Visefektīvāk palīdz eļļas, kas tiek sajauktas katram individuāli, un tās var pagatavot gan aromterapijas speciālists, gan paši. 

Vispirms jāsāk ar vēlamo eļļu izvēli. Lai uzzinātu, kuras eļļas mums dotajā brīdī ir vajadzīgas, nepieciešams pasmaržot vismaz desmit ēteriskās eļļas. Pirmais impulss, ko saņemsi būs noteicošais. Tas arī signalizē vai šī eļļa var palīdzēt vai nē. 

No visa eļļu klāsta jāizvēlas viena līdz trīs patīkamākās, un tās jāizmanto ikdienā – vannās, eļļas lampiņās u.tml. Šīs eļļas ir jālieto vismaz 21 dienu, bet ne vairāk par 63. Par to, ka eļļa iedarbojas, liecina vairāki viegli konstatējami faktori – uzlabojas veselība, mainās garastāvoklis, kāds kļūst enerģiskāks, cits mierīgāks u.tml. 

Kad izvēlēta attiecīgā ēteriskā eļļa, to var pievienot bāzes eļļai un izmantot ķermeņa kopšanai. Par bāzes eļļām visbiežāk tiek izmantotas vīnogu kauliņu, mandeļu, persiku kauliņu, lazdu riekstu eļļas. 

Ar pareizi piemeklētu ēterisko eļļu var ietekmēt gandrīz jebko – sākot ar slimību ārstēšanu, pašsajūtas uzlabošanu, beidzot ar veiksmes piesaistīšanu un ienākumu vairošanu.

Agrita Jēruma iesaka noteiktus ēterisko eļļu aromātus asociēt ar kādu patīkamu dzīves situāciju vai dabas ainavu.. "Šo ēteriskās eļļas pudelīti, kas atsauc atmiņā zināmas emocijas, var nēsāt līdzi un kad vien nepieciešams, atgriezties šajā pozitīvajā enerģijā. Savā ziņā tas ir ļoti meditatīvs process," uzskata Jēruma. 

Aromterapijas speciālisti Agritu Jērumu varēs sastapt HELSUS festivāla Dvēseles dārzā 22. un 23. augustā Lucavsalā. Plašāka informācija:www.helsusfestival.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!