Foto: Shutterstock
Daudziem šķiet, ka neēšana ir ātrākais veids, kā iegūt satriecošu augumu, tomēr tā nav. Patiesībā ēdienreižu izlaišanai ir vairāk ļaunuma nekā labuma – kilogrami atgriežas ar uzviju, palielinās iespējas saslimt un zūd darba spējas, atgādina speciālisti.

Bieži vien ceļā uz skaistu augumu gribas izvēlēties šķietami vieglāko ceļu, kas var būt atteikšanās no pārtikas. Grūts, bet daudz efektīvāks un, galvenais, veselīgāks ceļš ir regulāras fiziskas aktivitātes un pilnvērtīgas maltītes. Neēšana var izraisīt neatgriezeniskas sekas ilgtermiņā, tāpēc jau laikus vajadzētu padomāt par savām attiecībām ar ēdienu.

Ātri zaudētie kilogrami atgriežas

Šķiet, izlaižot maltīti, ātrāk varēs atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, tomēr tas nebūt nav tik vienkārši. To pierāda neskaitāmi pētījumi. Tā, piemēram, kādā Ohaio universitātes speciālistu pētījumā pierādīts, ka kilogrami, kas zaudēti, badojoties vai izlaižot ēdienreizes, atgriežas ar uzviju.  Savukārt citos pētījumos ir secināts, ka svars, ko zaudē nepaēdot, var būt muskuļu masa, nevis tauki. 

Visieteicamākais veids, kā sekmīgi zaudēt svaru, ir mainīt dzīvesveidu. Svarīgi ir izveidot veselīgas ēšanas modeli, regulāri veikt fiziskās aktivitātes un svarīgākais – neizlaist ēdienreizes, bet ēst regulāri.

Netiek uzņemtas organismam nepieciešamās uzturvielas

Nepaēdot netiek uzņemtas pārtikas produktos esošās uzturvielas un no tā cieš organisms. Barības vielu trūkums arī liek justies nogurušam, pasliktinās garīgās spējas un var attīstīties citas veselības problēmas. Ja tiek ievērots ilgāks gavēnis, tad noteikti ir jākonsultējas ar speciālistu par to, kā veiksmīgāk uzņemt organismam tik nepieciešamās barības vielas. 

Palielinās risks saslimt ar 2. tipa diabētu un sirds slimībām

Hārvarda Veselības skolas pārstāvis atzīst, ka pēc viņu veiktajiem novērojumiem, sievietēm, kuras regulāri nepaēd brokastis ir par 20% lielāks risks saslimt ar 2. tipa diabētu nekā tām, kuras brokastis ēda vienmēr. 

Savukārt pētījumā ar vīriešiem viņi noskaidroja, ka tiem, kuri nepaēda brokastis, palielinājās iespējamība saslimt ar sirds slimībām. Hārvarda Veselības skolas eksperti norāda, ka ķermenis ir jāpabaro regulāri, lai saglabātu veselīgu lipīdu līmeni asinīs.

Viņi arī uzsver, ka pa nakti, kamēr guļam, netiek uzņemta pārtika un ja arī no rīta organisms nesaņem barības vielas, tas var izraisīt insulīna rezistenci, kas ir viens no galvenajiem 2. tipa diabēta izraisošajiem faktoriem, kā arī var izraisīt asinsspiediena problēmas.

Izlaistā maltīte aizstāta ar neveselīgām, ātrām uzkodām?

Kādā Kornela Universitātē veiktā pētījumā secināts, ka iepērkoties izsalkumā aptuveni 31% iegādājās ātrās neveselīgās uzkodas, salīdzinot ar to, ko viņi izvēlējās veikalā, kad bija paēduši.
Tas liek secināt, ka izsalcis organisms tiecas pēc kalorijām bagātākas un neveselīgākas pārtikas. 

Pie līdzīgiem secinājumiem ir nonākusi arī Nacionālās Veselības institūts, proti, izlaižot maltīti, organisms sāk darboties "izdzīvošanas režīmā". Savukārt tas var veicināt tieksmi nākamajā un citās maltītēs apēst pēc iespējas vairāk. Šādi darot regulāri, var veidoties neveselīgas ēšanas paradumi. 

Vislabākais risinājums, lai neiedzīvotos veselības traucējumos, ir klausīties, ko saka organisms – ēst, kad jūti izsalkumu, bet pārstāt, kad jau ir jūtama sāta sajūta.

Raksta tapšanā izmantoti materiāli no "MSN.com" un "FitDay.com"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!