Foto: Shutterstock
Grieķu jogurts mūsdienās ir kļuvis arvien populārāks un tiek ieteikts kā parastā jogurta vai krējuma aizvietotājs. Tā sastāvā patiešām ir cilvēka organismam nepieciešamās uzturvielas, kas palīdz uzturēt labu gremošanas trakta un vairogdziedzera veselību. Īpaši tas tiek cildināts, jo tā sastāvā ir organisma veselībai nozīmīgās probiotikas.

Grieķu jogurts palīdz arī kaulu veselībai. Uzturā to iesaka lietot veģetāriešiem, lai uzņemtu uzturvielas, ko galvenokārt var saņemt ar gaļas produktiem. Ikdienas ēdienkartē to var iekļaut, pievienojot saldajiem ēdieniem, salātiem un ne tikai.

Gremošanas trakta veselībai

Kā viens no svarīgākajiem ieguvumiem, ko veselībai var sniegt grieķu jogurta iekļaušana uzturā, ir tā sastāvā esošās probiotikas. Šīs labvēlīgās baktērijas uzlabo imūnsistēmu, kontrolē vielmaiņas procesus un veicina produktu uzsūkšanos zarnu traktā, kā arī var atjaunot organisma dabīgo mikrofloru. Probiotikas var palīdzēt arī cilvēkiem, kuri cieš no kairinātu zarnu sindroma.

Olbaltumvielu avots

Olbaltumvielas ir nepieciešamas organisma šūnām, muskuļiem un audiem. Grieķu jogurts satur vairāk olbaltumvielu nekā parastie jogurti – glāze parastā jogurta satur 5 līdz 10 gramus, bet grieķu jogurts – 13 līdz 20 gramus olbaltumvielu. 

Tā sastāvā ir mazāk nātrija, ogļhidrātu un laktozes

Grieķu jogurts satur mazāk ogļhidrātu – vidēji 9 grami vienā glāzē. Tas ir apmēram uz pusi mazāk nekā parastajos jogurtos. Tas varētu būt svarīgi tiem, kas seko līdzi dienā uzņemto ogļhidrātu daudzumam.

Tāpat tā sastāvā ir mazāk nātrija, kā arī laktozes. Šo produktu uzturā var iekļaut tie, kuriem ir laktozes nepanesība, bet tomēr nevēlas atteikties no visiem piena produktiem. 

Enerģijai un labai smadzeņu darbībai

Grieķu jogurta sastāvā ir arī vitamīns B12, kas var palīdzēt uzveikt nogurumu un uzlabot smadzeņu darbību. To var uzņemt galvenokārt ar gaļu, tāpēc grieķu jogurta iekļaušana uzturā var būt laba alternatīva veģetāriešiem.

Vairogdziedzera veselībai

Uzturēt labu vairogdziedzera veselību var palīdzēt tā sastāvā esošais jods. Tas piedalās vairogdziedzera hormonu izstrādē. Vairogdziedzera veselība ietekmē arī vielmaiņas procesus. Tiek uzskatīts, ka joda trūkums organismā var izraisīt straujas svara svārstības. Palielinot joda daudzumu organismā, var uzlabot arī vielmaiņu. 

Īpaši svarīga joda nozīme organismā ir sievietei grūtniecības laikā, lai nodrošinātu gaidāmajam bērniņam pilnvērtīgu centrālās nervu sistēmas darbību.

Sievietēm dienā ieteicams uzņemt vidēji 120 mikrogramus joda, vīriešiem - 150 mg. 

Raksta veidošanā izmantota informācija no "US News Health", "Live Strong", "Healthline" un Rozmarija Stentona "Veselīga uztura rokasgrāmata".

Receptes iedvesmai:

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Foto: Shutterstock
Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Jogurta kūka ar mellenēm riekstu groziņā

Foto: Shutterstock
Burvīgus groziņus var izcept, izmantojot nevis mīklu, bet samaltu riekstu masu, kas sajaukta ar medu un sviestu. Vispiemērotākie ir pekanrieksti vai valrieksti. Bet tie varētu būt arī lazdu rieksti vai kādi citi rieksti, kas garšo. Kūku var cept kā vienu lielu groziņu (tarti) vai kā vairākus nelielus groziņus.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta kūka ar žāvētām plūmēm un riekstiem

Ļoti garšīga kūka, kurā galveno lomu spēlē grieķu jogurts. Recepti iesaka veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurts un bezpiedevu jogurts. Kāda atšķirība?

Tie, kuri veikalu plauktos cītīgi meklē dažādas ierastu produktu veselīgākas mazkaloriju alternatīvas, noteikti ir iemanījušies krējumu aizstāt ar bezpiedevu vai grieķu jogurtu. Vai tev kādreiz ir nācies aizdomāties, kāda ir atšķirība starp šiem abiem tik ļoti līdzīgajiem produktiem? Un vai tāda vispār ir? Iepazīstieties ar
thekitchn.com
speciālistu viedokli.

Kā pagatavot grieķu jogurtu paša spēkiem?

Krēmveidīgais piena produkts, kas iegādājams veikalos un pazīstams ar nosaukumu "grieķu jogurts", ir viegli pagatavojams mājās un plaši izmantojams dažādu ēdienu pagatavošanā – sākot no dažādām mērcēm līdz siera kūkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!