Foto: Shutterstock

Ikviens no mums ir piedzīvojis dienas, kad darbi nevedas un plānoto pienākumu vietā izdodas paveikt vien pusi, domām nemitīgi atgriežoties pie brīvdienās pieredzētās atpūtas jūras krastā vai laiskās zvilnēšanas dārzā. Ja arī tevi, pienākot nedēļas vidum, ir piemeklējis pamatīgs pēcpusdienas nogurums, iepazīsties ar personības izaugsmes treneres un grāmatas "Maximize Your Time to Maximize Your Profits" autores Kirstenas O'Donovanas ieteikumiem par produktiem, kas teicami atjaunos koncentrēšanās spējas un uzlabos prāta darbību pat saspringtākajās darba dienās.

Mellenes

Kā zināms, mellenes ir vienas no veselīgākajām ogām, kas ir ne tikai teicams kārums, bet arī satur īstu antioksidantu trieciendevu, atvieglojot mūsu organisma cīņu ar brīvajiem radikāļiem.

Tāpat mellenēs ir vitamīni C un K, kā arī organismam tik vajadzīgā minerālviela kālijs un reti sastopamā, tomēr ļoti vērtīgā dzintarskābe. Tā efektīvi aizsargā smadzenes no kaitējuma, ko tām nodara stress un spriedze, uzlabojot arī mūsu kognitīvās spējas.

Vairāk par melleņu vērtīgajām īpašībām lasi šeit!

Avokado

Avokado ir viens no vērtīgākajiem nepiesātināto taukskābju avotiem, ko uzturā vajadzētu iekļaut ikvienam no mums. Tāpat tajā ir vitamīni B un C, kā arī īpašas vielas – folāti, kas ir vitāli nepieciešamas organismā notiekošajiem šūnu dalīšanās procesiem. Pētījumi liecina, ka avokado regulāra lietošana uzturā novērš insulta risku un palielina mūsu smadzenēm pienākošo skābekļa daudzumu. Tas, savukārt, nozīmē labākas koncentrēšanās spējas un lielāku produktivitāti.

Foto: Shutterstock

Kokosriekstu eļļa

Kokosriekstu eļļa satur vielas, kas uzlabo atmiņu un koncentrēšanās spējas, šo apgalvojumu pamatojot arī klīniskiem pētījumiem. Tajos pierādīts, ka kokosriekstu eļļas lietošana uzturā ievērojami uzlabo sirmgalvju koncentrēšanās spējas un atmiņu, īpaši, ja pirms produkta lietošanas uzturā fiksēta kognitīvo spēju pavājināšanās. Tāpat kokosriekstu eļļai piemīt pretiekaisuma iedarbība, aromātiskajam produktam uzlabojot gremošanas trakta darbību un mūsu veselību kopumā.

Vairāk informācijas par kokosriekstu eļļas vērtīgajām īpašībām meklē šeit!

Linsēklas

Gardās sēklas satur ne tikai jau minētās organismam nepieciešamās nepiesātinātās taukskābes, bet arī alfa-linolēnskābi, kas nodrošina smadzeņu garozas veselību un normālu to funkcionēšanu. Šai sakarā jāpiebilst, ka smadzeņu garoza atbild par mūsu maņām – redzi, tausti, garšas izjūtu u.c. Tādējādi tās veselība vērtējama kā viens no noteicošajiem faktoriem mūsu spējā uztvert un apstrādāt informāciju. Tāpat linsēklās ir arī cinks, kas, savukārt, ietekmē mūsu atmiņas darbību, tai pasliktinoties, ja vērtīgās minerālvielas organismā trūkst.

Foto: Shutterstock

Bietes

Bietes satur vielas, kas uzlabo asinsriti, attiecīgi nodrošinot arī labāku smadzeņu apgādi ar skābekli. Tādējādi, lietojot uzturā veselīgo dārzeni, uzlabojas mūsu prāta darbība. Tāpat bietēs esošās vielas palīdz organismam atbrīvoties no sārņiem, kas, kā zināms, uzlabo mūsu pašsajūtu, attiecīgi vairojoties arī darba spējām.

Kurkuma

Kurkuma ir viena no vērtīgākajām garšvielām, kas satur virkni organismam vajadzīgu vielu. Tai ir teicamas pretiekaisuma īpašības, kā arī aromātiskā garšviela apgādā organismu ar tam nepieciešamajiem antioksidantiem un uzlabo arī asinsriti. Tādējādi, smadzenēm tiekot bagātīgāk apgādātām ar skābekli, darbi veiksies raitāk, koncentrēšanās spējas būs labākas un noskaņojums – gaišāks.

Foto: Shutterstock

Tumšā šokolāde

Ja pēcpusdienās labprāt našķējies ar pāris gabaliņiem tumšās šokolādes, esi uz pareizā ceļa! Tajā ir dzelzs, magnijs, cinks un kālijs, kā arī antioksidanti, kas nodrošina labākas koncentrēšanās spējas un uzlabo mūsu prāta darbību, reizē mazinot nogurumu. Tiesa, vērtīgās īpašības piemīt vien tumšajai šokolādei – piena šokolādes tāfelītē, savukārt, atradīsi lieku devu tauku un kaloriju, kā arī nevajadzīgu pārtikas piedevu, kas organismam nodarīs vien kaitējumu.

Gardas receptes, kurās izmantot tumšo šokolādi, meklē šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!