Foto: Ekrānuzņēmums

Nesagaidījusi savu rindu plaušu transplantācijai, mūžībā aizgājusi vēl viena latviešu meitene, kas cīnījās ar reto slimību pulmonālo arteriālo hipertensiju, – Līva Brizga. Viņa vēl pavasarī aktīvi iesaistījās kampaņā, runājot un skaidrojot šīs smagās slimības izpausmes. Līvas sirsnīgo un varonīgo stāstu varat lasīt šeit. Līvai bija tikai 25 gadi.

Jaunā sieviete drosmīgi cīnījās ar slimību, gaidot savu kārtu transplantācijas rindā Tartu slimnīcā un nelūdzot sabiedrības ziedojumus. Tomēr smagā kaite izrādījusies stiprāka.

Par Līvas aiziešanu mūžībā viņas Facebook profilā paziņoja meitenes brālis. "Sveiki, Līvas Brizgas draugi! Te raksta viņas brālis Kārlis. Šodien, 25.08.2015, Līva pameta šo pasauli un devās Eņģeļu valstībā," rakstīja Kārlis Brizga. Pēc šī ieraksta seko neskaitāmas draugu, paziņu un arī svešinieku līdzjūtības vēlējumi un atmiņu stāsti par enerģisko un labestīgo Līvu. Vēl iepriekšējā dienā jaunā sieviete aktīvi komunicējusi savā Facebook profilā.

Kā pastāstīja Pulmonālās hipertensijas biedrības vadītāja Ieva Plūme, Līva līdz pēdējam brīdim aktīvi iesaistījusies biedrības darbā, gatavojusies braukt uz apmācībām, lai to varētu veikt labāk, bet tad slimība (viņai diagnosticēta arī cistiskā fibroze) saasinājusies. Sākumā, karstā laika ietekmē bijis grūti elpot un 24 stundas diennaktī bijusi nepieciešama skābekļa padeve, kā arī naktī - ventilējamais aparāts, bet pagājušajā nedēļā viņa tomēr ievietota slimnīcā. Pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas Līvai jau kļuvis labāk, kas viesis cerības, bet tad stāvoklis atkal pasliktinājies, un slimība tomēr uzvarējusi, pastāstīja Ieva Plūme.

Atvadīšanās no Līvas Brizgas notiks 29. augustā pulksten 14.30 no Pļavnieku (Ulbrokas) kapličas.

Pulmonālā arteriālā hipertensija (PAH) ir strauji progresējoša un dzīvībai bīstama, reta slimība. Tās simptomi ir elpas trūkums, aizdusa slodzes laikā, hronisks nogurums, sāpes krūtīs, sirdsklauves, ģīboņi, zilgana lūpu nokrāsa. Latvijā šobrīd ir ap 100 pieaugušo pulmonālās hipertensijas pacientu un ap 20 bērnu, kas slimo ar šo kaiti, tomēr patiesais pacientu skaits varētu būt vairāk par 200, jo slimība ir grūti atpazīstama.

Pulmonālā arteriālā hipertensija ir retākais un arī bīstamākais plaušu hipertensijas veids. Tā ir slimība, kas skar plaušas un sirdi. Tai raksturīgs paaugstināts spiediens plaušu artērijās – asinsvados, kas nogādā venozās asinis no sirds labā kambara uz plaušām. (Normāls spiediens plaušu artērijā nedrīkst būt augstāks par 20 mm/Hg.) Pulmonālā arteriālā hipertensijas slimnieku mirstība ir tikpat augsta kā pie dažādām vēža formām, tai skaitā krūts un kolorektalā vēža.

Jau ziņots, ka, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas speciālistiem, turpinās sistēmas izveide, kas Latvijas iedzīvotājiem nodrošinās iespēju veikt plaušu transplantāciju mūsu kaimiņvalstī - Tartu Universitātes slimnīcā. Plaušu transplantācija kopumā ir vissarežģītākā orgānu pārstādīšana, jo šai operācijai ir daudz lielākas atgrūšanas, infekcijas u.c. problēmas nekā citu orgānu transplantācijai. Latvijas valsts plaušu transplantāciju šobrīd neapmaksā, to veic tikai par saziedotiem līdzekļiem. Plaušu transplantācija Tartu izmaksā aptuveni divas reizes lētāk nekā Vīnē, kur 2014. gadā, pateicoties kardiologu aktīvai rīcībai un ziedotāju atbalstam, transplantācija tika veikta pacientei Zanei Lazdiņai, kas slimoja ar smagu pulmonālu hipertensiju.

Pirms dažiem mēnešiem sabiedrību pāršalca arī ziņa par Ievu Bišmeistari, kura nesagaidīja plaušu transplantāciju Tartu Universitātes slimnīcā un 31 gada vecumā aizgāja mūžībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!