Foto: Shutterstock
Lai uzturētu sevi formā un uzņemtu nepieciešamo C vitamīna devu, daudzi uzturā lieto citronūdeni. Kādam tas ir gards atsvaidzinājums karstā vasaras dienā, citam rīta modinātājs tukšā dūšā pirms garas darba dienas, bet kādam vēl palīgs cīņā ar dažiem liekiem kilogramiem. Regulārai citronūdens lietošanai ir arī negatīva ietekme - no skābās vides ciešs zobi.

Veseli un balti zobi ir viens no galvenajiem skaista smaida un labas pašsajūtas priekšnoteikumiem, kuru, ikdienā dzerot citronūdeni, grūti ievērot. Kāpēc citronūdens ir kaitīgs zobiem un kā tieši tas ietekmē žilbinošu smaidu?

Ja pēc skābu produktu lietošanas, muti paskalo ar ūdeni, ļaujot šai videi normalizēties, netiek nodarīts tik liels kaitējums zobiem.
Ingūna Rence - Bambīte

Ko citronūdens nodara zobiem?

"Jebkura skāba vide mutes dobumā ietekmē zobu veselību, emaljas pamatviela skābā vidē tiek šķīdināta, tā veidojas erozija. Jebkurš skābs produkts, piemēram, citronūdens, marinējumi, skābas sulas vai vīns, mutes dobumā veicina emaljas šķīšanu un var veidoties tāda situācija, ka emaljas kristāli sāk sairt un veidojas paaugstināta zobu jutība, vēlāk var attīstīties zobu struktūras nodilums, ko sauc par emaljas eroziju," skaidro zobārste Ingūna Rence - Bambīte.

Ko nav ieteicams darīt?

"Erozija pastiprināti notiek, ja pēc skābu produktu lietošanas uzreiz tiek tīrīti zobi vai ēsti cieti produktu, kas palīdz šai viegli demineralizētajai emaljas kārtiņai norīvēties nost," norāda Rence - Bambīte.

Kā rīkoties, lai pasargātu zobus?

  • "Izskalot zobus ar ūdeni. Ja pēc skābu produktu lietošanas, muti paskalo ar ūdeni, ļaujot šai videi normalizēties, netiek nodarīts tik liels kaitējums zobiem.
  • Nemazgāt zobus uzreiz pēc citronūdens lietošanas, labākajā gadījumā, vismaz pusstundu vēlāk. Pēc mutes skalošanas, siekalu ietekmē (tās ir milzīgs minerālvielu avots), visi fizioloģiskie procesi, kas mutē notiek, palīdz emaljai nonāk normālā stāvoklī.
  • Lietot speciālu zobu pastu jutīgiem zobiem.
  • Nedzert skābos produktus vakarā pirms miega. Naktī siekalas izdalās mazāk, līdz ar to dabīgi nenotiek emaljas stiprināšana ar siekalās esošajām minerālvielām.
  • Atcerēties, ka zobu jutīgumu var samazināt ar laiku, tas ir ilgstošs process," norāda zobārste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!