Foto: Publicitātes foto
Iestājies rudens un ar to kopā nāk arī auksts laiks, drēgnums un neizskaidrojams nogurums visas dienas garumā. Kad zūd motivācija, nav vēlmes strādāt un gribas sevi palutināt, jādodas uz masāžu vai vēl labāk - uz ārstniecisko masāžu. Kā šie masāžas veidi atšķiras un kas tik īpašs ajūrvēdas ārstnieciskajās procedūrās, devos noskaidrot un izbaudīt arī es.

Nekad nebiju apmeklējusi masāžas salonu, tāpēc nezināju, ko gaidīt no kā vēl nezināmāka - ārstnieciskās ājurvēdas masāžas.

"Ajūrvēda nav sekta, tā ir pilnīgi ierasta, loģiska dzīves mācība, kurā viss ir balstīts uz praktiskām zināšanām, masāža ir tikai ļoti maza daļa no tās," Skaidro Masazas.lv masieris Toms Stašāns.
Ajūrvēdas masāža darbojas ne tikai uz muskuļu, bet arī nervu sistēmas atslābināšanu. Ja klasiskajās masāžās parasti viss virziens tiek dzīts uz sirdi, tad ajūrvēdā no galvenā nervu centra visa kustība virzīta uz leju.
Toms Stašāns
Masieris pabrīdina, ka pilna ķermeņa masāža ilgst vidēji divas stundas, un piedāvā arī silto maisiņu procedūru, kas ieteicama cilvēkiem, kuriem bieži salst rokas un kājas. Ar satraukumu un patīkamu neziņu piekrītu abām procedūrām.
Biju pārsteigta par to, cik ajūrvēdas masāža atšķiras no tā, ko, vismaz es, saprotu ar vārdu masāža. Domāju, ka gulēšu uz galda un izbaudīšu procesu, bet ātri vien atskārtu, ka ārstnieciskā masāža ir komandas darbs, un arī man pašai būs jāpalīdz.
Foto: Publicitātes foto

Sākumā, protams, tiek masēta mugura - gan stiprāk, gan vieglāk, kā jau tas pieņemts, bet, kad uzmanība tika pievērsta manām rokām, arī pašai bija jāiesaistās procesā. Piemēram, dažbrīd man bija jātur saliekta roka uz muguras, lai būtu iespējams izstiept muskulatūru un speciālā pozā vieglāk izmasēt atsevišķas rokas un muguras daļas.

"Parasti netiek veiktas atsevišķas roku, kāju vai muguras masāžas. Ajūrvēdas masāžā tiek masēts viss ķermenis, sākot no galvas līdz pēdām, jo ķermenis ir vienots. Ja kādā ķermeņa daļā ir problēma un masē tikai šo konkrēto zonu, problēma tiek aizdzīta uz citu ķermeņa daļu. Tas ir tikai saprotams, ka, ja cilvēks dodas uz masāžu, tai būtu jāaptver viss ķermenis, tad arī iedarbība ir daudz lielāka," stāstīja Stašāns.

Eļļas masāžas laikā jutu, ka tiek izstiepti visi muguras muskuļi, pat tādi, par kuriem iepriekš nenojautu, tomēr nevienā brīdī nejutu sāpes, par ko cilvēki bieži sūdzas masāžas laikā vai pēc tās.
Seansa laikā atbrīvojas prāts un ķermenis, uzlabojas asinsrite un limfātiskās sistēmas darbība, mazinās nogurums.
Toms Stašāns
"Ajūrvēdas masāža darbojas ne tikai uz muskuļu, bet arī nervu sistēmas atslābināšanu. Ja klasiskajās masāžās parasti viss virziens tiek dzīts uz sirdi, tad ajūrvēdā no galvenā nervu centra visa kustība virzīta uz leju," skaidro masieris.

Otrās procedūras laikā man uz muguras tiek uzlikti trīs karsti maisiņi, piepildīti ar jūras sāli un smiltīm. Jūtu, kā pa muguru lēnām izplatās siltums, kas pārņem visu ķermeni, fonā skan nomierinoša indiešu mūzika, gaisā virmo sezama eļļas smarža, jūtos kā sapnī un nevaru iedomāties labāku veidu, kā sākt darba dienu. Tieku brīdināta, ka šai procedūrai ir iemidzinošs efekts, un tā arī bija, iemigu uz pāris minūtēm, līdz atkal bija jāmaina roku poza, tad atgriezos pie palīga lomas savas veselības uzlabošanā.

"Seansa laikā atbrīvojas prāts un ķermenis, uzlabojas asinsrites un limfātiskās sistēmas darbība, mazinās nogurums, var izdoties uz brīdi iemigt,'' skaidro masieris.

Foto: Publicitātes foto

Pēdējais masāžas posms, kad muguras, kāju un roku muskuļi jau atbrīvoti, ir sprandas un kakla masāža. Šajā procedūras daļā bija visgrūtāk atslābināties, jo mana galva, ko balstīja masiera rokas, nemitīgi tika sasprindzināta. Cilvēkam pierasts galvu turēt pašam, tāpēc esmu droša, ka apgrūtināju speciālista darbu, bet pēc sprandas un plecu masāžas jutos kā no jauna piedzimusi.

''Masāža ir labākais profilaktiskais līdzeklis, ko var ievērot, īpaši cilvēki, kuri nenodarbojas ar sportu. Ar laiku muskuļi savelkas, ja ir sēdošs darbs, ķermenis pielāgojas tām pozām, kādās sēž, un tā rezultātā mainās arī paši muskuļi. Lai atgūtu dabīgo stāvokli, masāža ir tas, kas reāli var palīdzēt. Es pats dodos uz masāžām reizi mēnesī un iesaku arī citiem,'' atklāj masieris.
Foto: Publicitātes attēli

Tiem, kuri ikdienu pavada biroja krēslā un aizņemtā grafika dēļ nepaspēj divreiz nedēļā veltīt laiku fiziskām aktivitātēm, iesaku vienreiz mēnesī veltīt divas stundas ārstnieciskajai masāžai, kas uzlabos muskuļu darbību, atbrīvos tos, palīdzēs asinsritei, nervu sistēmai un, pats galvenais, dos enerģiju un lielisku pašsajūtu cilvēkam.

"Jācenšas jau laicīgi dzīvot veselīgi. Mūsdienās cilvēkam ir tendence labot kļūdas, kad ir jau par vēlu, labāk, domājot par nākotni, sākt rūpēties par veselību jau šodien," iesaka masieris.

Ajūrvēdas medicīnas gudrības par produktiem, kurus lietojam ikdienā

Foto: Shutterstock

Pastāv miljoniem uzskatu, taisnību un viedokļu par veselīgu uzturu un produktu ietekmi uz organismu. Kāds uzskata, ka uzturā jālieto vairāk graudaugi, kāds uz šķīvja liks dārzeņus, cits izmēģinās ko pavisam jaunu. Indijā pastāv medicīnas sistēma Ājūrvēda, kas izplatīta arī Tibetā, Šrilankā, Taizemē un arī dažās Eiropas valstīs. Kādu nozīmi slimību ārstēšanā ajūrvēda piešķir arī pie mums pieejamiem produktiem? Varbūt kādu no Indijas gudrībām vērts likt aiz auss un izmēģināt arī pašiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!