Foto: Publicitātes foto
Rudenī, laikā, kad baciļi lido visapkārt un bojā kā veselību, tā garastāvokli, nepieciešams efektīvs aizsargs pret saaukstēšanos. Mums tas ir pašmāju zelta dārzenis - sīpols. Ne tikai stiprina imūnsistēmu, bet samazina holesterīna līmeni, uzlabo šūnu funkcijas, uzlabo asinsriti un lielos daudzumos ieteicami diabēta slimniekiem. Par to, kāpēc vēl sīpols pelnījis atzinības vārdus un kāpēc vīriešiem ieteicams ēst tieši ceptus sīpolus, atklās dietoloģe Guna Rijkure.
Sīpolus iesaku uztvert kā dārzeni, nevis kā garšaugu, kuru tikai mazliet var pievienot ēdienam. Ja veselība atļauj, mēģināt sīpolus ēst pēc iespējas biežāk, protams, nepārspīlējot.
dietoloģe Guna Rijkure

Sīpola sastāvā ir:

Sīpolos ir ļoti liels daudzums
B1
, B2, B6,
C
, E un PP vitamīni.

Specifisko smaržu un garšu sīpolam piešķir organiskās vielas, glikoze un ēteriskā eļļas kuras sastāvā ir sērs un kuras uzbudina kuņģa sekrēciju, palielina apetīti un satur fitoncīdu — baktēriju iznīcinātājus. Sīpoli satur arī sufīdus, tie nepieciešami smadzeņu darbībai, nervu darbībai un citām svarīgām funkcijām.

Nav dzirdēts, ka sīpolus varētu pārdozēt, protams, nevajag krist galējībās un pārtikt tikai no tiem.
Starp citu, sīpolus apcepot, rodas viela - kvercitīns, kas palīdz saglabāt vīrieša prostatas veselību. Parasti vīriešiem ļoti garšo cepti sīpoli, viņiem tā ir pareiza intuitīva vēlme.
dietoloģe Guna Rijkure

''Sīpolus iesaku uztvert kā dārzeni, nevis kā garšaugu, kuru tikai mazliet var pievienot ēdienam. Ja veselība atļauj, mēģināt sīpolu pievienot visiem ēdieniem,'' uzsver Rijkure.

Foto: Shutterstock

Ko sīpols labu dara organismam?

  • tajā esošie sēra savienojumi palīdz novērst asinsvadu sieniņu salipšanu;
  • paātrina asins sarecēšanu;
  • samazina holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs;
  • uzlabo šūnu membrānas funkcijas;
  • samazina sirdslēkmju risku;
  • ieteicams diabēta slimniekiem, jo regulāra svaigu sīpolu lietošana palīdz samazināt un nostabilizēt cukura līmeni asinīs;
  • palīdz palielināt kaulu blīvumu;
  • uzlabo saistaudus to veidošanās laikā.
  • stiprina imunitāti;
  • īpaši labvēlīgi ietekmē alerģijas izraisītas bronhiālās astmas lēkmes un samazina to biežumu.

''Sīpols palīdz pret visām sliktajām šūnu mutācijām un nodrošina veselību,'' saka dietoloģe.

Nav dzirdēts, ka sīpolus varētu pārdozēt, protams, nevajag krist galējībās un pārtikt tikai no tiem.
Starp citu, sīpolus apcepot, rodas viela - kvercitīns, kas palīdz saglabāt vīrieša prostatas veselību. Parasti vīriešiem ļoti garšo cepti sīpoli, viņiem tā ir pareiza intuitīva vēlme, norāda Rijkure.

Pāris gardi ieteikumi maltītei ar virtuves galvenā ārsta - sīpola līdzdalību!

Karamelizētu sīpolu zupa ar ceptiem ķiplokiem un kūpinātu sieru

Foto: Publicitātes foto
Omulīga un sildoša zupa, kuru lielākoties ēd arī tie, kuri it kā sīpolus neēdot. Ja vēlies, papildini maltīti ar svaigu franču bageti vai grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Marinēti sīpoli

Foto: Shutterstock
Marinēti sīpoli ir lieliska piedeva pie siļķes, mazsālīta laša, dažādām gaļas uzkodām un sviestmaizēm, šašlika un steika. Īpaši dekoratīvi izskatās marinēti sarkanie sīpoli. Sīpolu veidus var arī jaukt un izmantot gan sarkanos, gan dzeltenos sīpolus.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar bekonu, sīpoliem un lociņiem

Foto: Shutterstock
Šādi sagatavotus kartupeļus var pasniegt grila vakarā pie grilētas gaļas, kopīgi ar kādiem svaigajiem, zaļajiem salātiem vai pasniegt kā uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kalmāri ar sīpoliem un papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Vasarīga un viegli pagatavojama spāņu uzkoda jeb tapa, piemērota pasniegšanai, gaidot pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Teļa aknas ar sīpoliem Venēcijas stilā

Foto: Shutterstock
Venēcijas stilā ceptas aknas ar sīpoliem ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams ēdiens. Visvairāk laika aizņems sīpolu karamelizēšana, bet plāni sagrieztās aknas izcepsies apmēram 2 minūtēs (pa minūtei no katras puses). Venēcijā šādi sagatavotas aknas parasti pasniedz ar polentas biezputru.

Lasīt vairāk

Sīpolu un kafijas mērce salātiem

Lai cik tas neizklausītos dīvaini - kafijas mērce salātiem - tomēr mērce neticami labi saderas ar zaļajiem salātiem, kā arī ar zaļo pupiņu pākšu salātiem. Var izmantot malto kafiju, bet daudz vienkāršāk būs eļļu vēlāk izfiltrēt, ja tiks izmantotas piestā saberztas kafijas pupiņas.

Lasīt vairāk

Sīpolu gredzeni alus panējumā

Foto: Shutterstock
Izrādās, fritētus sīpolu gredzenus var itin viegli pagatavot arī mājas apstākļos, nesteidzoties uz tuvāko ātrās ēdināšanas iestādi pēc kārotā. Pāris vienkāršas sastāvdaļas un veiklas rokas, un kārotā uzkoda būs gatava!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: Shutterstock
Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem brangām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Reņģes sīpolu marinādē

Foto: Shutterstock
Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie "sīvā".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!