Foto: Shutterstock

Lai gūtu vajadzīgo enerģijas pacēlumu, vairums no mums darba dienas gaitā izlīdzas ar tasi kafijas, tā vien īslaicīgi gūstot kāroto mundrumu. Kā zināms, kofeīna iedarbība ilgst aptuveni divas līdz trīs stundas, mums periodiski atkal jūtot nogurumu, ko vēlāk pavada vēl lielākas koncentrēšanās grūtības. Gadījumā, ja arī tu ciet no pēcpusdienām raksturīgā noguruma vai īpaši miegainiem rītiem, iepazīsties ar Byrdie.com ieteikumiem par, iespējams, samērā netradicionāliem veidiem, kā aizgaiņāt miegainību, vairot enerģiju un uzlabot koncentrēšanās spējas bez dienišķās kafijas tases!

Pastaiga svaigā gaisā

Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuri ikdienā ilgāk uzturas dienasgaismā, dodoties pastaigās vai vienkārši elpojot svaigu gaisu, piemēram, pie biroja esošajā parkā, ir kvalitatīvāks naktsmiers, viņiem neciešot arī no iemigšanas grūtībām, ar ko nereti sastopamies pēc garas un piesātinātas dienas. Tāpat zinātnieki ir atklājuši, ka dabiskā dienas gaisma mazina nomāktību, novērš depresijas veidošanos un efektīvi uzlabo noskaņojumu.

Reizē tiek veicināta gremošanas sistēmas darbība un paātrināta vielmaiņa. Tātad, lai dienas laikā neciestu no nepietiekama naktsmiera radīta noguruma un kopumā justos labāk, darba dienas laikā izmanto brīvos brīžus nevis sociālo tīklu pārlūkošanai, bet gan īsākām un garākām pastaigām svaigā gaisā, kas, starp citu, mazinās arī ilgstošas sēdēšanas nodarīto kaitējumu.

Košļājamā gumija

Lai mazinātu nogurumu, ko parasti izjūtam darba dienas otrajā pusē, vari izlīdzēties ar košļājamo gumiju! Kā izrādās, tā veicina koncentrēšanās spējas un uzmanības noturību un pat uzlabo garastāvokli. Britu zinātnieki apgalvo, ka paņēmiena efektivitāte slēpjas monotonajā košļāšanas procesā – tas paātrina sirdsdarbību un mazina kortizola līmeni organismā, attiecīgi veicinot enerģijas pieplūdumu.

Foto: Shutterstock

Vairāk dabiskā apgaismojuma

Lai mazinātu miegainību, ļauj telpās pēc iespējas ilgāk un vairāk ieplūst dabiskajam apgaismojumam! Elektriskais apgaismojums, protams, ļauj mums darboties arī diennakts tumšajā laikā, un bez tā mūsdienu cilvēka ikdiena nemaz nav iedomājama, taču tieši dabiskā gaisma organismā nodrošina vajadzīgos ķīmiskos procesus, kas uztur mūs možus un nodrošina ikdienas pienākumu veikšanai nepieciešamās darba spējas.

Ausu masāža

Tradicionālās ķīniešu medicīnas eksperti apgalvo, ka enerģiju iespējams itin ātrā un vienkāršā veidā vairot, veicot ausu masāžu. Tā jāsāk ar ausu galu berzēšanu starp īkšķi un rādītājpirkstu, pamazām virzoties lejup. Kā apgalvo ķīniešu medicīnas piekritēji, šī masāža veicinās enerģijas dabisko plūdumu un pastiprinās tās apriti organismā.

Dziedāšana

Ja dienu iesāc ar dušu, kurā no sirds izdziedies, tad esi uz pareizā ceļa! Pētījumos atklāts, ka dziedāšana, lai cik neprofesionāla tā arī nebūtu, ievērojami uzlabo mūsu noskaņojumu un vairo enerģiju. Jāpiebilst, ka šāds efekts gan nepiemīt mūzikas klausīšanai, bet tieši tās izpildīšanai pašu spēkiem. Tiesa, gadījumā, ja sevi tomēr nekādi nevari iedomāties pat dungojam, kur nu vēl no sirds izpildot "Queen" repertuāru, vari izlīdzēties ar pirkstu bungošanu mūzikas ritmā – zinātnieki apgalvo, ka šai nodarbei ir līdzīgs iespaids uz mūsu organismu.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!