Foto: Shutterstock

Dienām sarūkot aizvien īsākām un ārā valdot pelēkajiem toņiem un drēgnumam, daudzi izjūt nomāktību, nogurumu un arī miegainību. Šajā gada laikā arī lielāks risks ieslīgt depresijā. Mums visiem trūkst saules gaismas un siltuma, taču ar to, ka spožais spīdeklis debesjumā negozēsies vēl vairākus mēnešus, nāksies vien aprast. Rutks.lv apkopoja sešus vienkāršus padomus, kā atvairīt tumšā laika nesto grūtsirdību.

Dodies pastaigās

Foto: Shutterstock
Kad vien iespējams, dodies ikdienas gaitās ar kājām, nevis sabiedrisko transportu vai automašīnu! Gan svaigs gaiss, gan fiziskās aktivitātes uzlabo noskaņojumu. Kā zināms, izkustoties organismā izdalās tā dēvētie laimes hormoni endorfīni, kas gādā par labu pašsajūtu. Turklāt ieelpojot vēso, miklo gaisu un vērojot apkārtni, iespējams, ieraudzīsi, ka arī rudenim ir savs skaistums.

Neaizmirsti arī par regulārām fiziskām aktivitātēm. Jā, varbūt nav labākais laiks ne skriešanai, ne pagaidām arī – slēpošanai, taču tu vari doties peldēt vai apmeklēt kādas nodarbības fitnesa klubā.

Izej cilvēkos

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai arī ārā laiks ir nemīlīgs, nesēdi mājās. Aizej uz kādu koncertu, teātra izrādi vai citu kultūras pasākumu. Jauni iespaidi noteikti uzlabos omu.

Sarunā tikšanos ar sen neredzētu draudzeni, draugu vai kompāniju. Komunikācija, sirsnīgas sarunas vienmēr dāvā prieku. Pavisam labi, ja laiku pavadīsiet, nodarbojoties ar kādām sportiskām aktivitātēm. Starp citu, sniegs Latvijas slēpošanas trasēs ir sarūpēts jau tagad.

Ikvienam no mums ir ļoti daudz darba un pienākumu, taču ir ļoti svarīgi kaut uz brīdi izrauties no ikdienas rutīnas. Tas uzlabos omu (laimīgāks pats), kas savukārt nāks par labu darbspējām (laimīgāks priekšnieks) un padarīs par jaukāku ģimenes locekli (laimīgāki tuvinieki).

Ienes mājās vairāk gaismas

Foto: Shutterstock
Tas, kā mums visvairāk pietrūkst, ir gaisma. Tādēļ šis nav īstais laiks, kad taupīt elektrību un sēdēt puskrēslā pie vienas vāras naktslampiņas. Izgaismo savu mājokli pēc iespējas spilgtāk, jo gaisma tiešām atvaira nomāktību un drūmas domas. Nu jau vari ņemt talkā arī krāsainās Ziemassvētku lampiņu virtenes un sveces, kas noteikti vairos prieku.

Klausies dinamisku un dzīvespriecīgu mūziku

Foto: F64
Sevi pozitīvi uzlādēt iespējams, klausoties ritmisku mūziku. Nevajadzētu ļauties skumju un dvēseli plosošu melodiju varai – tās liks garastāvoklim noslīdēt vēl zemāk.

Labāk izvēlēties dzīvespriecīgu un ritmisku mūziku, kas noteikti uzlabos garastāvokli. Kādas tieši dziesmas izvēlēties, atkarīgs no paša gaumes. Viens no ieteikumiem – saulainā latīņamerikāņu mūzika un regejs!

Katru dienu kāds mazs prieciņš

Foto: Shutterstock
Pārrodoties mājās no darba teju melnā naktī, lai gan ir tikai seši vakarā, var rasties nomācoša sajūta, ka dzīvi aizņem tikai darbs un pienākumi. Tādēļ katru dienu velti kaut pusstundiņu, lai izdarītu kaut ko, kas tev tiešām sagādā prieku un labsajūtu.

Tam nav jābūt nekam lielam! Izbaudi aromātisku vannu vai vienkārši ieskrien uzmundrinošā dušā, iegrimsti interesantas grāmatas lappusēs, dodies pastaigā pa parku, satiec draugus, noskaties aizraujošu filmu…

Gatavojies Ziemassvētkiem

Foto: Shutterstock
Jā, decembris ir mēnesis, kad dienas ir visīsākās un, jau pārrodoties mājās no darba, apkārt valda teju piķa melna tumsa, taču šis ir arī ļoti skaists mēnesis, kad tiek gaidīti Ziemassvētki.

Ienes savā sirdī un mājoklī gaišumu, sākot jau šodien aktīvi gatavoties šiem svētkiem. Ja vēl neesi paguvis, atrodi laiku un uzmeistaro adventes vainagu – noteikti pašam būs prieks par savu veikumu, kas izgaisinās drūmās domas.

Sāc laikus iegādāties dāvanas tuviniekiem un parūpējies par skaistu iesaiņojumu. Šāda rīcība turklāt mazinās pirmssvētku stresu, kad dāvanas steigšus jāpērk dažas dienas pirms Ziemassvētkiem.

Izcep piparkūkas jau šodien – to fantastiskā smarža, kas asociējas ar Ziemassvētkiem, tikai retajam neliks pasmaidīt.

Raksta tapšanā izmantoti padomi no portāliem Woman.ru, Womanitely.com un Health.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!