Foto: PantherMedia/Scanpix

Ikviens no mums ir dzirdējis par tā dēvētā "fastfūda" nelabvēlīgo ietekmi uz veselību. Taču, kad, atrodoties ārpus mājām, sāk burkšķēt vēders un mocīt izsalkums, doma par hamburgera notiesāšanu nez kāpēc piepeši šķiet viskārdinošākā, un ceļš ved pa taisno uz kādu ātrās ēdināšanas restorānu. Iekožoties apetītlīgajā burgerī, no galvas nez kur ir izkūpējusi visa iepriekš lasītā informācija par to, ka "fastfūds" veicina aptaukošanos un palielina sirds un asinsvadu slimību, diabēta, kā arī citu veselības problēmu attīstības risku. Portāla Zdorovieinfo.ru komanda, aptaujājot speciālistus, izpētījusi, kas notiek organismā stundu pēc hamburgera baudīšanas. Varbūt tas turpmāk liks ātrās ēdināšanas iestādēm mest līkumu.

Pirmās 10 minūtes

Cilvēka smadzeņu attīstība notika laikos, kad nebija veikalu, kur pilni plaukti ar dažnedažādiem produktiem. Pārtika bija deficīts un bija pastāvīgi jāmeklē. Lūk, kāpēc mūsu smadzenes ir "ieprogrammētas" dot priekšroku kalorijām bagātīgākiem ēdieniem.

Standarta burgers satur aptuveni 540 kilokalorijas, un izraisa strauju glikozes līmeņa celšanos asinīs. To notiesājot, organismā lielā daudzumā izdalās tā dēvētais "laimes hormons" dopamīns, kas rada tūlītēju labsajūtu. Līdzīgi uz organismu iedarbojas narkotikas – arī tās izraisa dopamīna līmeņa paaugstināšanos un labsajūtu, tādēļ cilvēkam rodas vēlme atkārtot to lietošanu. Zinātnieki izpētījuši, ka arī "fastfūds", līdzīgi kā narkotikas, izraisa atkarību. Ja vienreiz esi nobaudījis hamburgeru, noteikti gribēsi vēl. Par to vairāk lasi šeit.

Pēc 20 minūtēm

Foto: AFP/Scanpix
Laiks atkarības veidošanās procesiem! Vai zināji, ka burgera bulciņas satur lielu daudzumu ar fruktozi (augļu cukurs) bagātīgā kukurūzas sīrupa, kā arī nātrija (sāls sastāvdaļa)? Abas šīs viela izraisa atkarību, un rada vēlmi atkal un atkal ēst produktus, kuru sastāvā tās ir. Šīs vielas arī nelabvēlīgi ietekmē veselību, veicinot aptaukošanos, kā arī cukura diabēta un sirds un asinsvadu slimību attīstību.

Pēc 30 minūtēm

Foto: PantherMedia/Scanpix
Tas ir nātrija "uznāciena" laiks. Standarta burgers satur 970 miligramus nātrija. Tik liels sāls daudzums izraisa slāpes, kuras viegli sajaukt ar izsalkuma sajūtu, tādēļ nereti pamudina iegādāties vēl kādu burgeri vai citu ātro uzkodu.

Ar "fastfūdu" uzņemot daudz sāls, nierēm kļūst grūti to izvadīt no organisma. Lai spētu izšķīdināt un izvadīt lielusāls daudzumu, organisms spiets aizturēt audos lielu daudzumu ūdens. Palielinoties šķidruma daudzumam asinsvadu sistēmā, palielinās arī slodze sirdij, kurai tas viss jādzen. Tādējādi sāls izraisa paaugstinātu asinsspiedienu, kas, kā zināms, ilgtermiņā var draudēt ar sirds slimībām un pat insultu.

Pēc 40 minūtēm

Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai esi pamanījis, ka bieži vien jūties izsalcis jau pavisam neilgi pēc hamburgera baudīšanas? Tas tādēļ, ka hamburgers satur daudz "tukšu" kaloriju, proti, tas ir kalorijām ļoti bagātīgs, taču satur ļoti maz vitamīnu, minerālvielu un citu vērtīgu, organismam nepieciešamu vielu. Tādēļ jau pēc brīža organisms "prasa" jaunu porciju, cerībā tikt pie tam vajadzīgajām vielām.

Turklāt pēc burgera baudīšanas no vienkāršajiem ogļhidrātiem (piemēram, kukurūzas sīrupa, kas ir bulciņu sastāvā) asinīs strauji ceļas glikozes līmenis, kas rada enerģijas pacēlumu, taču tas nav uz ilgu laiku. Tikko cukura līmenis ir nokrities, atgriežas bada sajūta. Parasti tas ir aptuveni pēc 40 minūtēm.

Pēc stundas

Foto: AFP/Scanpix
Normāli kuņģim vajag divas līdz trīs stundas, lai sagremotu apēsto, taču treknā hamburgera, īpaši, ja tas notiesāts komplektā ar frī kartupeļiem, pārstrādāšana var aizņemt vairāk laika, tādēļ daudzus pēc tam pārņem miegainība un nogurums.

Situāciju vēl vairāk pasliktina fakts, ka burgers lielā daudzumā satur piesātinātos jeb "sliktos" taukus, ko organisms nevar sašķelt un kas ir atbildīgi par aterosklerozes veidošanos (asinsvadu sašaurināšanos, holesterīnam izgulsnējoties to sieniņās).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!