Foto: Shutterstock

Aukstumpumpa ir viena no tām "viešņām", kuru neviens ar sajūsmu nesagaidīs. Taču daļai cilvēku diemžēl ar to nākas sastapties pietiekami bieži. Kas ir aukstumpumpa un kā ar to cīnīties?

Konsultē dermatoloģe Anna Bērziņa.

Herpes jeb aukstumpumpas izraisītājs ir herpes simplex vīruss (HSV), ar ko cilvēks parasti inficējās agrā bērnībā, kad imūnsistēma vēl nav pietiekami nostiprinājusies, vai arī, nonākot ciešā kontaktā ar inficēto.

HSV nokļūst uz ādas un vēlāk "iedzīvojas" nervu šūnās. Taču tas nenozīmē, ka uzreiz uzmetas kāda aukstumpumpa. 60–90% pieaugušo cilvēku ir vīrusa nēsātāji, tomēr ne vienmēr vīruss aktivizējas. Ir vīrusa nēsātāji, kas par tā esamību savā organismā nemaz nezina, bet var aplipināt citus, jo HSV atrodas cilvēka deguna izdalījumos, asarās, asinīs, urīnā, maksts sekrētā, menstruālajās asinīs un spermā.

Brīži, kad herpes vīruss par sevi liek atgādināt

Nepatīkamais vīruss par sevi sevi liek atcerēties tad, kad organisms jau ir gana novājināts, piemēram, pēc saaukstēšanās vai slimošanas, iekaisumiem, zobu kaitēm, sievietēm arī menstruāciju un grūtniecības laikā, tāpat aukstumpumpas var parādīties arī pēc straujām temperatūras maiņām – pārsauļošanās, tajā skaitā arī "saules" staru ķeršanas solārijā, un nosalšanas, kā arī fiziskās un garīgās pārslodzes.

Tieši tāpēc aukstumpumpas parādās pašos nepiemērotākajos brīžos, piemēram, pirms darba intervijas vai kāda cita svarīga notikuma, kad uztraukums ņēmis virsroku. Aukstumpumpas visbiežāk lokalizējās ap un uz lūpām, taču nereti arī uz deguna ādas un gļotādas, kā arī zoda un vaigu ādas.

Infekcijas gaita

Foto: Shutterstock

Aukstumpumpas attīstās četros posmos, sākot ar vēl citiem neredzamo, bet nepatīkamo kņudēšanu, beidzot ar kreveļu stadiju. No herpes rašanās brīža līdz sadzīšanai paiet apmēram divas vai trīs nedēļas. Lai gan īpaši bīstama apkārtējiem tā ir pašā sākuma posmā, aplipināt citus ar vīrusu var visās četrās stadijās.

1. Aktivizēšanās stadija. Pirmajā aukstumpumpas attīstīšanās periodā parasti jūtama kņudināšana, dedzināšana vai nieze. Šis ir vienīgais posms, kurā, ātri reaģējot, var pārtraukt tālāku aukstumpumpas attīstīšanos. Dermatoloģe Anna Bērziņa uzsver, ka šis ir mirklis, kad vērts vismaz piecas reizes dienā smērēt aciklovīru saturošu ziedi vai krēmu pret aukstumpumpām, ko var iegādāties aptiekās. Līdzekļus klāj ar vates kociņu vai speciāli šim mērķim pielietojamu aplikatoru - neberzējot un nerīvējot, lai infekcija neizplatītos tālāk. Pirms un pēc procedūras jānomazgā rokas! Tiem, kam herpes izsitumi attīstās bieži, ir vērts kādu no šeit minētiem līdzekļiem nēsāt līdzi kabatā vai rokassomiņā ikdienā. Šādos gadījumos arī jāsaprot, kas novājina imunitāti, un jācenšas to stiprināt.

2. Pūslīšu stadija.Viens vai vairāki pūslīši, kuri satur caurspīdīgu šķidrumu, sāk parādīties iepriekš kņudējušajā, pietūkušajā zonā. Pēc pūslīšu pārplīšanas, seko trešā fāze.

3. Sulošanās stadija. Šis periods ir visnepatīkamākais un bīstamākais. Pārplīsušie pūslīši veido mitru un sulojošu čulgu. No iekaisuma vietas infekciju var viegli pārnest uz citām ķermeņa vietām, un vīruss var tikt pārnests arī uz citu cilvēku.

4. Kreveļu stadija. Šajā stadijā iekaisusī vieta pārklājas ar kreveli un sāk dzīt. Svarīgi kreveli nenoplēst, citādi traumētajā vietā var palikt rēta.

Kā izvairīties no apkārtējo aplipināšanas?

Foto: Shutterstock

Tā kā herpes vīruss ir ļoti lipīgs un infekciju otram cilvēkam var nodot visā aukstumpumpas eksistēšanas laikā, ir jābūt īpaši piesardzīgam.

Protams, pirmais ieteikums ir reaģēt ātri un censties apturēt aukstumpumpas tālāku izveidošanos, taču, ja ir jau par vēlu, aptiekās ir nopērkami dažādi plāksteri, kas paredzēti tieši aukstumpumpām. Izmantojot tos, pastāv mazāka iespēja, ka vīruss nonāks uz nākamā potenciālā infekcijas upura. Tāpat svarīgi ieturēt personisko higiēnu– pēc saskares ar iekaisuma vietu, vēlams nomazgāt rokas, izmantot savu dvieli, kā arī izvēlēties lietot savus ēšanas piederumus. Daiļā dzimuma pārstāvēm nebūtu vēlams mainīties ar kosmētikas piederumiem.

Dermatoloģes ieteikums kā cīnīties un izvairīties no aukstumpumpām

Foto: Shutterstock

Protams, viens no galvenajiem nosacījumiem, lai izvairītos no nepatīkamās kaites, ir stipra imunitāte un labs garastāvoklis. Bet, ja nu šīs lietas uz brīdi nav iespējamas, lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Anna Bērziņa skaidro, ka vispiemērotākie līdzekļi cīņai ar aukstumpumpām ir aptiekās nopērkamie medikamenti.

"Nereti cilvēki lieto visneiedomājamākās vielas dažādu ādas izmaiņu likvidēšanai – arī aukstumpumpu gadījumā. Mans ieteikums – izvēlēties aptiekas produkciju, kas paredzēta šim mērķim. Ja mājās nav pret herpes infekciju piemērotu līdzekļu, taču jūt tipisko kņudinošo sajūtu, līdz nokļūšanai aptiekā var uzklāt zobu pastu – tā mazina niezi un kņudošo sajūtu. Ja zobu pastas sastāvā ir mentols, tas atvēsina un mazina dedzinošo sajūtu. Lokālas un vispārējas organisma imunitātes stimulēšanai paredzētus līdzekļus vērts lietot tad, ja herpes vīruss aktivizējas bieži un atkārtoti."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!