Foto: Shutterstock

Nepārejošs klepus, elpas trūkums un arvien pieaugošas grūtības paveikt vienkāršus darbus. Vai izklausās pazīstami? Iespējams, tev ir HOPS jeb hroniski obstruktīva plaušu slimība.

Raksturīgos HOPS simptomus, kas parādās lēni, ir viegli neievērot vai ar tiem samierināties. Bet klepus ne vien nepāriet, bet nemanot kļūst spēcīgāks, aizvien biežāk moka elpas trūkums, regulāri rodas nepieciešamība atpūsties, lai ievilktu elpu pēc kāpšanas pa kāpnēm.

Lielākā daļa cilvēku šīs pazīmes vienkārši ignorē, domājot "es neesmu formā – man vajadzētu vairāk vingrot" vai "es kļūstu vecs". Tomēr šie šķietami nevainīgie simptomi var liecināt par HOPS. Tā ir bieži sastopama slimība, kas skar 210 miljonus cilvēku visā pasaulē, vēstī informācija Pasaules Veselības organizācijas (PVO) mājaslapā. Nereti slimības attīstība norit strauji, pirms vēl pacients saprot, ka ar viņa veselību kaut kas nav kārtībā.

HOPS ir kā slepkava, kā darbība vēršas plašumā. Speciālisti lēš, ka līdz 2030. gadam HOPS varētu kļūt par trešo galveno nāves cēloni visā pasaulē, ziņo PVO. Tomēr ārsti var palīdzēt kontrolēt šo slimību, un, jo ātrāk tiek uzsākta ārstēšana, jo efektīvāka tā būs. Tāpēc, ja tev ir pastāvīgs "smēķētāja klepus" vai biežs elpas trūkums, neatliec ārsta apmeklējumu!

Cēloņi: tabakas dūmi un citi kairinātāji

Vairumam cilvēku HOPS izraisa smēķēšana, taču nav jābūt smēķētājam, lai ar to saslimtu. Arī gadiem ilga kvēpu, putekļu vai gaisa piesārņojuma ieelpošana arī var izraisīt šo slimību.

Kaut arī HOPS ir nedziedināma slimība, tā tomēr ir kontrolējama, tāpēc svarīgi ir to atklāt sākuma stadijā. Savlaicīga HOPS ārstēšanas uzsākšana ir ļoti nozīmīga, jo no tā, kad tiks uzsākta ārstēšana, ir atkarīgs tas, cik smagi slimība izpaudīsies, kā arī cik ļoti tā ietekmēs dzīves kvalitāti.

Ārstēšana: dzīves kvalitātes uzlabošana

Diagnosticējot HOPS, ārsta uzdevums ir kontrolēt simptomus – samazināt elpas trūkumu, uzlabot spēju veikt fiziskos vingrinājumus un apturēt veselības pasliktināšanos. HOPS ir pazīstama kā progresējoša slimība, kas laika gaitā izraisa aizvien smagākus simptomus, tāpēc ir svarīgi saglabāt savas fiziskās spējas labā līmenī tik ilgi, cik vien iespējams, lai novērstu vispārējā veselības stāvokļa pasliktināšanos.

HOPS pacientiem ārsti parasti nozīmē inhalatorus, kas ir līdzīgi tiem, kādus lieto cilvēki ar astmu. Inhalators atver elpceļus, lai plaušās varētu ieelpot un no tām izelpot pēc iespējas vairāk gaisa. Ir vairāki inhalatori, kas ir paredzēti tieši HOPS slimniekiem. Nesen ticis apstiprināts jauns inhalators, kas, salīdzinot ar mūsdienu populārākajiem inhalatoriem, var pat divkārši uzlabot plaušu funkcijas, kā arī samazināt elpas trūkumu par 40 procentiem, tātad ievērojami palielināt "elpošanas telpu".

Apmeklē ārstu pēc iespējas drīzāk

Nekavējoties pastāsti konsultējies ar ārstu, ja tevi pastāvīgi nomoka klepus, nemitīgi jūties noguris vai trūkst elpas, vien veicot kādu no turpmāk nosauktajām darbībām:

  • mazgāšanās;
  • apģērbšanās;
  • mājas darbu veikšana;
  • kāpšana augšup pa kāpnēm;
  • staigāšana;
  • saliekšanās.

Tā dēvētais smēķētāja klepus ir nopietns klepus, un elpas trūkums nav tikai dabiska novecošanas pazīme. Pārbaudi savu veselību – ja tev ir HOPS, tad vislabāk palīdzēs agrīna ārstēšana, kas patiešām var izglābt tavu dzīvību!

Vairāk par HOPS rašanās cēloņiem, norisi un ārstēšanu lasi šeit.

Rakstu sagatavojusi farmācijas kompānijas "Boehringer Ingelheim RCV GmbH& Co KG" pārstāve Elīna Ansaberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!