Foto: Shutterstock

"Kāpēc pēc ilgākas strādāšanas ar datoru tirpst rokas? Par ko tas varētu liecināt un kā no nepatīkamajām sajūtām atbrīvoties?" portālam Rutks.lv jautā lasītāja Indra. Lūdzām padomu fizioterapeitei Maijai Skrastiņai-Bulvānei.

"Sūdzības par tirpšanas sajūtu rokās, kā arī saspringuma sajūtu kakla un plecu daļā ir diezgan raksturīgas cilvēkiem, kas ilgstoši strādā ar datoru," stāsta Skrastiņa-Bulvāne.

"Tās rodas galvenokārt neergonomiskas (fizioloģiski nepiemērotas) pozīcijas, kā arī ilgstošas vienveidīgas slodzes dēļ. Neergonomiska vienveidīga slodze rada pastāvīgu muskuļu tonusu kakla un plecu daļā, muskuļi sasprindzinās un, nespējot vairs paši atslābināties, paliek saīsinātā stāvoklī un līdz ar to arī it kā biezāki. Rezultātā tie var radīt garām ejošā nerva kairinājumu, kas, savukārt, izraisa tirpšanas sajūtu tālāk pa nerva gaitu – tātad rokās. Jāpiebilst, ka šī paša nerva kairinājumu var radīt arī mugurkaula skriemeļu izmainīta pozīcija, kas jau ir nopietnāka problēma, kad noteikti jāmeklē neirologa palīdzība.

Vēl viens biežs tirpšanas iemesls ir pārslodze plaukstas pamatnes muskuļos, kas rodas plaukstas pozīcijas dēļ, strādājot ar datora peli vai klaviatūru. Ilgstošas, vienveidīgas slodzes ietekmē delnas muskuļi saspringst, tie kļūst biezāki un tīri mehāniski nospiež tiem pa vidu ejošo nervu un asinsvadu kūlīti. To sauc par karpālā kanāla sindromu. Tomēr to diagnosticēt un ārstēt var tikai speciālists."

Fizioterapeite piebilst, ka vēl sliktāk, ja, strādājot ar datoru, rokas nav atbalstītas un/vai pastāvīgi ir saliektas plaukstas pamatnes locītavā.

Atbrīvojot kakla daļas muskuļus, varētu mazināties arī tirpšanas sajūtas rokās. Tomēr, ja tirpšana ir ļoti izteikta, būtu jāvēršas pie neirologa, kas noteiks diagnozi un ārstēšanu.
Maija Skrastiņa-Bulvāne, fizioterapeite
Lai atbrīvotos no nepatīkamajām sajūtām, fizioterapeite iesaka vispirms pārvērtēt savu darba vietu – vai ir atbilstošs krēsls, vai monitors atrodas pareizā augstumā, vai, strādājot ar klaviatūru vai peli, ir iespējams atbalstīt rokas (apakšdelmus pret krēsla roku balstiem un ideālā gadījumā arī plaukstas pamatni pret galdu).

Nākamais solis – mēģināt sabalansēt darba un atpūtas pauzes. Tas nozīmē – ik pa laikam piecelties no darba vietas, mazliet izkustēties, pastiept un atbrīvot kakla muskuļus, plaukstas.

Efektīvs veids, kā pastiept kakla daļas muskuļus, ir, mājās mazgājoties dušā, noliekt galvu uz priekšu vai uz sāniem, turēt muskuli iestieptā stāvoklī vismaz 30 sekundes un ļaut ūdens strūklām plūst pāri šim muskulim – iestiepums liks muskulim pagarināties, ūdens siltums to atslābinās, bet dušas strūklas radīs vibrāciju, kas darbosies kā viegla masāža.

"Atbrīvojot kakla daļas muskuļus, varētu mazināties arī tirpšanas sajūtas rokās. Tomēr, ja tirpšana nepāriet vai ir ļoti izteikta, būtu jāvēršas pie neirologa, kas noteiks diagnozi un nozīmēs ārstēšanu," skaidro fizioterapeite

Pareiza sēdēšanas poza pie datora

  • Sēdēšanai izmanto visu krēsla sēdvirsmu;
  • Mugurai jābūt atbalstītai pret atzveltni visā tās garumā, lai mugurkauls ieņemtu fizioloģiski pareizu pozu;
  • Kājas stabili novietotas ar pēdām uz grīdas;
  • Ceļu locītavām jāatrodas 90 grādu leņķī;
  • Sēžot sēdvirsma nedrīkst sniegties līdz pašai paceles bedrei, lai netiktu traucēta asinsrite kājās;
  • Apakšdelmi daļēji atbalstīti uz krēsla roku balstiem;
  • Datora monitors novietots acu līmenī;
  • Strādājot pie galda, jāsēž tam pēc iespējas tuvu, lai saglabātu pareizu sēdēšanas pozu.

Par to, kādas ir izplatītākās kļūdas sēdēšanas pozā pie datora, uzzini šeit (tās demonstrē un skaidro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ergoterapeite Agnese Kārkliņa).

Savukārt šeit atradīsi vienkāršus vingrojumus, kurus var veikt turpat, pie datora, lai novērstu muguras sāpes, roku tirpšanu un citas problēmas, kas saistītas ar ilgstošu vienveidīgu slodzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!