Foto: PantherMedia/Scanpix

66 procentiem Latvijas iedzīvotāju ģimenes un draugu lokā ir cilvēki, kas cietuši no insulta, liecina pacientu biedrības "ParSirdi.lv" sadarbībā ar "Snapshots" Eiropas insulta dienas priekšvakarā veiktā aptauja. Arī statistika ir skarba – katru gadu Latvijā ar insultu saskaras vairāk nekā 10 000 cilvēku, un vidēji septiņi cilvēki mirst no šīs smagās slimības Latvijā ik dienu, kas ir 2,5 reizes vairāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), informēja "ParSirdi.lv" sabiedrisko attiecību pārstāve Dita Bukovska.

Atzīmējot Eiropas Insulta dienu, "ParSirdi.lv" šonedēļ aicina iedzīvotājus uz izglītojošiem bezmaksas pasākumiem Rīgā, Liepājā un Jelgavā.

"ParSirdi.lv" un "Snapshots" aptauja veikta 2016. gada maijā, piedaloties 768 respondentiem visā Latvijā. Kopumā 42 procenti respondentu norādījuši, ka insults ir skāris kādu no viņu ģimenes locekļiem, 22 procenti aptaujāto atzīmējuši, ka slimība piemeklējusi viņu draugu, bet 12 procenti – darba kolēģi.

Lai mazinātu ar insultu saslimušo cilvēku skaitu, pārliecinošs vairākums (82 procenti) iedzīvotāju atzīmē, ka Latvijā nepieciešams uzlabot ārstu-speciālistu pieejamību veselības pārbaužu veikšanai. Liela daļa iedzīvotāju norāda, ka insulta izplatības ierobežošanā jāpievērš vairāk uzmanības veselīga uztura un fizisko aktivitāšu popularizēšanai (41 procents), jārīko informatīvās kampaņas (36 procenti), kā arī jāveicina efektīvāku medikamentu pieejamība (32 procenti).

Vaicāti, vai baidās saslimt ar insultu, apstiprinoši atbildēja 37 procenti respondentu, savukārt teju puse jeb 45 procenti aptaujas dalībnieku norādīja, ka nav par to domājuši.

Laikus pamanīti un ārstēti riski, kā arī veselīgs dzīvesveids var novērst gan komplikāciju attīstību, gan pāragru nāvi vai invaliditāti. Tādēļ svarīgi ir nevis baidīties no insulta kā no kaut kā neizbēgama, bet gan regulāri rūpēties par savu veselību.
Inese Mauriņa, biedrības "Par Sirdi" vadītāja
"Mūsu valstī saslimstība un mirstība no insulta ir dramatiska, tomēr daudzus no insulta gadījumiem ir iespējams novērst," stāsta biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa. "Augsts asinsspiediens, neritmisks vai ātrs pulss, augsts holesterīna līmenis, mazskutīgs dzīvesveids var veicināt insulta attīstību, taču, pateicoties mūsdienu tehnoloģiju un medicīnas attīstībai, lielākā daļa insulta riska faktoru ir diagnosticējami un ārstējami. Laikus pamanīti un ārstēti riski, kā arī veselīgs dzīvesveids var novērst gan komplikāciju attīstību, gan pāragru nāvi vai invaliditāti. Tādēļ svarīgi ir nevis baidīties no insulta kā no kaut kā neizbēgama, bet gan regulāri rūpēties par savu veselību."

Mauriņa uzsver: "Lai novērstu insulta risku pacientiem, kas cieš no hipertensijas vai mirdzaritmijas, bieži vien būtiska ir atbilstoša medikamentu lietošana. Tāpēc līdzās veselīga dzīvesveida popularizēšanai ir steidzami nepieciešams uzlabot ārstēšanās pieejamību valstī. Daļu no insultiem varētu novērst, ja pacientiem būtu pieejami atbilstoši valsts kompensētie medikamenti, kā arī nenāktos gaidīt tik garās rindās pie speciālistiem un uz valsts apmaksātiem izmeklējumiem."

Atzīmējot Eiropas Insulta dienu (ik gadu maija vidū), šogad tiek rīkoti izglītojoši pasākumi iedzīvotājiem Rīgā, Liepājā un Jelgavā. Tajos būs iespējams bez maksas veikt asinsspiediena, pulsa, mirdzaritmijas riska noteikšanas un citus mērījumus, kā arī saņemt speciālistu konsultācijas. Izglītojošu lekciju par insulta riskiem un profilaksi vadīs Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārste rezidente kardioloģijā Baiba Luriņa.

Pasākumi iedzīvotājiem norisināsies:

  • 16. maijā Rīgā – ES mājā, Aspazijas bulvārī 28, no pulksten 14 līdz 17;
  • 17. maijā Liepājā – Rožu laukumā, no pulksten 13 līdz 16, un Liepājas Nevalstisko organizāciju centrā, Klaipēdas ielā 96A, no pulksten 17 līdz 18;
  • 18. maijā Jelgavā – Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā, Svētes ielā 33, no pulksten 16 līdz 19.

Plašāka informācija par Eiropas insulta dienas pasākumiem un sirds un asinsvadu veselību: "ParSirdi.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!