Vārds "stress" pēdējos gados ir bieži lietots gan ikdienā, gan, piemēram, vizītē pie ārsta. Parādoties kādiem simptomiem, vērsies pie ārsta, bet, veicot izmeklējumus, bieži noteiktā diagnoze – "jums ir stress, pārslodze", kas arī provacējusi kādu organisma pretošanās izpausmi. Pašvaldības portāls "Veseligsridzinieks" piedāvā iepazīties ar visai izplatītiem mītiem par stresu.

Pirmais mīts: stress ir vienāds visiem

Pilnīgi nepareizi. Stress ir atšķirīgs katram no mums. Reakcija uz kairinājumu katram var būt atšķirīga un unikāla, kad stress ir vienam, otram tas neizraisa nekādas jūtas.

Otrais mīts: stress vienmēr ir slikts

Saskaņā ar šo viedokli, stresa neesamība padara mūs laimīgus un veselus. Nepareizi.

Stress var būt skūpsts nāvei vai asums dzīvei. Jautājums tiešām ir, kā to vadīt. Pārvaldīts stress padara mūs produktīvus un laimīgus; nepareizs stress sāp un pat nogalina.

Trešais mīts: stress ir visur, lai neko nebūtu iespējams darīt

Ne tikai. Tu vari plānot savu dzīvi tā, ka stress nav ikdienas sastāvdaļa. Efektīva plānošana nozīmē noteikt prioritātes un strādāt pie vienkāršām problēmām, pirmkārt, risināt vienkāršākas problēmas, un tad pāriet uz sarežģītākām problēmām. Kad stresa līmenis ir augsts, tad ir grūti izšķirt prioritātes un sarežģītāk atšķetināt sakāpinātos jautājumus.

Par stresu darbā un tā sekām, lasi šeit.

Ceturtais mīts: populārākās metodes, lai samazinātu stresu, ir labākās!

Atkal, ne tikai. Nav universālas, efektīvas stresa samazināšanas metodes. Mēs esam atšķirīgi, mūsu dzīves ir atšķirīgas, mūsu situācijas ir atšķirīgas, un mūsu reakcijas ir atšķirīgas.

Tikai visaptveroša programma, kas pielāgota katram indivīdam atsevišķi, var sniegt efektīvu rezultātu.

Ko ēst, lai samazinātu stresu, lasi šeit.

Piektais mīts: nav simptomu, nav stresa

Stresa simptomu trūkums nenozīmē, ka nav stresa. Patiesībā, pielāgošanās simptomiem ar medikamentiem var atņemt tev signālus, kas ir nepieciešami, lai samazinātu spriedzi fizioloģiskajiem mehānismiem un psiholoģiskajām sistēmām.

Kā nekļūt par stresa kalpu, vari lasīt šeit.

Sestais mīts: jāpievērš uzmanība tikai stresa galvenajiem simptomiem

Šis mīts ir pieņemts, ka "nelielie" simptomi, piemēram, galvassāpes vai palielinātu kuņģa skābes daudzumu var droši ignorēt. Mazie stresa simptomi ir agrīni brīdinājumi, ka dzīve sāk kļūt nekontrolējama un nepieciešams darīt labāku darbu, lai pārvaldītu stresu.

Austrumnieku gudrības, kā pārvarēt stresu, vari apgūt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!