Foto: Panthermedia/Scanpix

Ja mazā vajadzība bieži trenkā uz mazmājiņu vai ik pa laikam piepeši pārsteidz slapjumiņa iesprukšana biksēs, tas var ļoti traucēt normālai dzīvei, radot grūtības arī darbā un seksuālajā dzīvē. "WebMd", konsultējoties ar Martinsvilas Uroloģijas klīnikas vadītāju, urologu Stjuartu Bergmani (Stuart Bergman) apkopojis biežākos mītus un svarīgākos faktus par urīnpūšļa kaprīzēm.

Biežas urīna noplūdes – pārāk mazs urīnpūslis

Mīts! Saskaroties ar urīna noplūdēm, ne viens vien ir pārliecināts, ka pie vainas ir pārāk mazs urīnpūslis, sak, tajā vienkārši nepietiek vietas! Tomēr tas parasti nav īstais iemesls. Vesela cilvēka urīnpūšļa ietilpība ir 200 līdz 400 mililitru. Urīna nesaturēšanā biežāk vainojami vāji starpenes muskuļi, medikamentu lietošana (tā mēdz būt blakusparādība), infekcija vai nervu bojājumi. Nepieciešama atbilstoša ārstēšana.

Divreiz naktī skriet uz mazmājiņu nav normāli

Fakts! Ja mazā vajadzība vienreiz naktī piespiež mērot ceļu uz tualeti, tas vēl ir pieņemami, taču, ja turp jādodas divreiz vai pat vairāk, nepieciešams konsultēties ar ārstu. Lai saprastu, vai pie vainas ir kāda veselības problēma vai kas cits, ārsts vēlēsies zināt: cik bieži naktī parasti apmeklē mazmājiņu, kādi ir tavi šķidruma lietošanas paradumi, kādus medikamentus lieto un ar kādām kaitēm slimo. Daži no biežākajiem iemesliem – ieradums pārāk daudz dzert pirms gulētiešanas, palielināta prostata, atsevišķi medikamenti un pāraktīvs urīnpūslis (bieži signalizē par vajadzību urinēt, kaut vēl nav pilns; ja neaizskrien uz tualeti, biksēs piepeši iesprūk slapjums).

Foto: PantherMedia/Scanpix

Katru dienu jāizdzer astoņas glāzes ūdens

Mīts! Vajadzība pēc ūdens atšķiras un ir atkarīga no tā, kāds ir cilvēka svars un cik viņš ir fiziski aktīvs. Iespējams, tev nemaz nav vajadzīgas astoņas glāzes ūdens dienā. Vislabākais padoms veselam cilvēkam ir padzerties ikreiz, kad gribas. Tā neļausi urīnam kļūt pārāk koncentrētam un samazināsi nierakmeņu veidošanās risku.

Ikvienu var skart urinācijas problēmas

Fakts! Problēmas ar urīnpūsli var rasties gan sievietēm, gan vīriešiem. Vislielākais risks ar tām saskarties ir dzemdējušām sievietēm, vecāka gada gājuma cilvēkiem, vīriešiem, kuriem bijušas problēmas ar prostatu, un cilvēkiem ar muguras smadzeņu bojājumiem. Ja urīnpūslis komandē tavu dzīves ritmu, nevilcinies un meklē ārsta palīdzību.

Ja ir problēmas, vienkārši jādzer mazāk

Mīts! Viesmīļa aizgaiņāšana, kad viņš kārtējo reizi pieklājīgi vēlas papildināt tavas glāzes saturu, var mazliet līdzēt. Tomēr veselam urīnpūslim vajadzētu spēt tikt galā ar normālu urīna daudzumu, neliekot bieži skraidīt uz tualeti. Vērts gan padomāt, kādus dzērienus tu dzer. Piemēram, kofeīns ir urīnpūšļa stimulants. Padomā, varbūt tu dzer pārāk daudz kafijas, kolas vai cita kofeīnu saturoša dzēriena. Daudzuma samazināšana varētu līdzēt.

Tā ne vienmēr ir prostatas vaina

Fakts! Palielināta prostata var būt iemesls, kāpēc ir nepieciešamība bieži skraidīt uz mazmājiņu, tomēr tikpat labi pie vainas var būt pārraktīvs urīnpūslis. Šai problēmai ir tādas pašas pazīmes, taču iemesli un ārstēšana atšķiras. Palielināta prostata izraisa spiedienu uz urīnizvadkanālu, savukārt urīnpūšļa pārlieka aktivitāte parasti saistīta ar neiroloģiskiem traucējumiem. Pastāsti savam ārstam, ja mokies ar biežu vajadzību apmeklēt tualeti.

Kēgela vingrojumi domāti arī vīriešiem

Fakts! Tu noteikti esi dzirdējis, ka Kēgela vingrojumus iegurņa muskuļu stiprināšanai veic sievietes, kas cieš no urīna nesaturēšanas, taču ārsti tos iesaka arī vīriešiem. Iegurņa muskuļi ir tie, kas ļauj sākt un apstādināt urināciju. Ar tukšu urīnpūsli centies uz 3–5 sekundēm sasprindzināt iegurņa muskuļus un pēc tam atbrīvot. Tajā pašā laikā raugies, lai vēdera, sēžamvietas un kāju muskuļi ir atbrīvoti. Veic šo vienkāršo vingrojumu 10 reizes un atkārto to trīs reizes dienā. Šo un citus Kēgela vingrojumus var veikt jebkur un jebkurā laikā – neviens to nepamanīs. Tos var izpildīt gan stāvus, gan sēdus, gan guļus.

Aizturēšana var palīdzēt

Fakts! Urīnpūšļa treniņš ir pirmais solis, kas var nākt talkā cilvēkiem ar pārraktīvu urīnpūsli. Izveido urinēšans grafiku, fiksējot, cik ilgs ir pārtraukums starp čurāšanas reizēm. Turpmāk centies neskriet uz tualeti, kolīdz sajūti pirmo vajadzību, bet pakāpeniski pārtraukumu starp urinēšanas reizēm paildzināt. Kopā ar Kēgela vingrojumiem urīnpūšļa treniņš var palīdzēt tualetes apmeklējumus samazināt pat uz pusi.

Fiziskās formas uzlabošana mazina urinācijas traucējumus

Fakts! Veselīgs dzīvesveids var palīdzēt novērst vai mazināt dažas ar urināciju saistītas problēmas. Regulāras fiziskās aktivitātes un Kēgela vingrojumi var palīdzēt novērst urīna nesaturēšanu, kas dažiem cilvēkiem rodas, klepojot, smejoties un šķaudot. Tā kā liekais svars veicina problēmas ar urināciju, notievēšana arī var līdzēt.

Urinācijas problēmas ir neatņemama dzīves sastāvdaļa

Mīts! Ja tev ir problēmas ar urinēšanu (pārāk bieža čurāšana, urīna nesaturēšana, vajadzība skriet naktī vai tml.), aprunājies ar savu ārstu. Urīna nesaturēšana ir medicīniska problēma, nevis normāla novecošanas sastāvdaļa. Ārstēšana atkarība no iemesla un vispārējā veselības stāvokļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!