Foto: Shutterstock
Ikdienā veselības kontekstā publiskajā telpā vairāk runā par saslimstību ar onkoloģiskajām slimībām un akūto situāciju ar nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei. Retāk – par plaušu veselību, kuru Latvijā raksturo neglaimojošā trešā vieta pēc saslimstības ar plaušu tuberkulozi Eiropas Savienībā. Plaušu vēzis ir otrs biežāk sastopamais vēzis vīriešiem, un galvenais nāves cēlonis no onkoloģiskajām slimībām.

Tādēļ 15. un 16. septembrī Medicīnas studentu asociācija (LaMSA) jau otro gadu organizē Plaušu dienas, kurās ikviens ir aicināts apmeklēt speciālistu lekcijas par tuberkulozi, hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS) un smēķēšanas, tostarp elektronisko cigarešu un ūdenspīpju, kaitīgo ietekmi uz veselību.

Lekciju cikla pirmajā dienā, 15. septembrī, interesenti no pulksten 18 gaidīti Latvijas Ārstu biedrības telpās, Skolas ielā 3, 1. stāvā. Šajā dienā ārste interniste Ginta Balode apmeklētājiem stāstīs par tuberkulozi, tās izplatību, ārstēšanu un profilaksi, kā arī par smēķētāju vidū izplatīto hronisko obstruktīvo plaušu slimību (HOPS) un tās terapijas iespējām. Tāpat klausītājiem ar kompānijas "GlaxoSmithKline" gādību būs iespēja saprast, kāda ir ikdienas dzīve un aktivitāšu ierobežojums HOPS pacientiem, veicot fiziskas kustības īpašās HOPS vestēs.

Savukārt pasākuma otrajā dienā, 16. septembrī, pulksten 18 ikviens ir laipni gaidīts restorāna "Kaļķu vārti" mājīgajās telpās Kaļķu ielā 11, lai uzzinātu vairāk par to, kā mūsu veselību ietekmē ne tikai cigarešu, bet arī par nekaitīgāku uzskatītā ūdenspīpju un elektronisko cigarešu smēķēšana.

Ikviens interesents lekcijas var apmeklēt bez maksas.

Jautājumus par pasākumu var uzdot, rakstot uz projekti@lamsa.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!