Foto: PantherMedia/Scanpix

Ļoti izplatīts ir uzskats, ka kuņģa čūlas veidošanos izraisa pārlieka aizraušanās ar asiem ēdieniem, taču tie ir maldi. Arī stress un aizņemtības dēļ šad tad izlaistas pusdienas nav īstie vaininieki. "Rutks" apkopoja būtiskākos faktus par kuņģa čūlu.

1. Kuņģa čūlu lielākoties izraisa helikobaktēriju (Helicobacter pylori) infekcija. Otrs biežākais iemesls ir pārmērīga un nepamatota nesteroīdo pretsāpju līdzekļu (aspirīns, ibuprofēns) lietošana (piemēram, gadās, ka cilvēks uz savu galvu sadomājis šķidrināt asinis trombu veidošanās profilaksei). Kuņģa čūlas veidošanos veicina arī smēķēšana un alkohola lietošana.

2. Nejaukās kuņģa iemītnieces helikobaktērijas cilvēks var būt saņēmis mantojumā no vecākiem. Šīs baktērijas sastopamas organismā lielākajai daļai pieaugušo, taču kuņģa čūla attīstās tikai nelielai daļai to nēsātāju. Lai tas notiktu, ir jābūt labvēlīgiem apstākļiem, lai helikobaktērijas varētu savairoties un sākt bojāt kuņģa sieniņu. Šādus apstākļus parasti izraisa cilvēks pats, piemēram, pārmērīgi aizraujoties ar alkohola lietošanu. Helikobaktērijām darīt posta darbus palīdz pārmērīga kuņģa skābes un olbaltumvielas šķeļošā fermenta pepsīna izdalīšanās, kā iespaidā tiek iznīcināta kuņģa sieniņas aizsardzība.

3. Ar kuņģa čūlu var saslimt ikviens – gan bērns, gan pieaugušais, gan jaunietis, gan seniors, gan sieviete, gan vīrietis.

4. Kuņģa čūlas gadījumā parasti sūdzas par dedzinošām sāpēm aiz krūšu kaula, pakrūtē vai nabas rajonā. Sāpes pastiprinās, kad kuņģis ir tukšs un naktīs. Sāpes atvieglo dažādi ēdieni, kas pavājina kuņģa skābes iedarbību, kā arī skābi mazinoši medikamenti.

5. Smagākos gadījumos var būt arī tādi simptomi kā asiņu vemšana (sarkanā vai melnā krāsā), izkārnījumi ar tumšu asiņu piejaukumu vai arī melna, darvai līdzīga vēdera izeja, slikta dūša vai vemšana, neizskaidrojams svara zudums vai arī apetītes izmaiņas.

6. Tomēr uzskats, ka cilvēks, kuram ir kuņģa čūla, parasti nevar teju neko daudz ieēst un nokrītas svarā, ir mīts. Cilvēkam, kam ir kuņģa čūla, apetīte ir normāla vai pat paaugstināta. Grūtības kaut ko ieēst un krišanās svarā raksturīga tikai slimības paasinājuma laikā, kad kuņģa gļotāda ir sevišķi jutīga un ļoti reaģē uz kairinošu un raupju pārtiku.

7. Ja tev ir aizdomas par kuņģa čūlu, vērsies pie ārsta. Skābi mazinošie līdzekļi var uz laiku mazināt sāpes, taču tie neizārstēs kuņģa čūlu. Arī tautas līdzekļi soda un piens noteikti nav panaceja pret kuņģa čūlu un nepalīdz to izārstēt. Sodas lietošana kuņģa čūlas simptomus var pat pasliktināt.

8. Rodoties sāpēm, vēderu nevajadzētu sildīt. Tas stāvokli pasliktinās, nevis uzlabos, jo siltums veicina baktēriju vairošanos un iekaisuma attīstību.

9. Kuņģa čūlas simptomu gadījumā nevajadzētu ilgi vilcināties ar ārsta apmeklēšanu, jo slimība var progresēt. Piemēram, var rasties iekšēja asiņošana, kas, ja nav tik izteikta, ilgstošā laika periodā var novest pie anēmijas. Bet smagākos, kad asiņošana sākas pēkšņi un ir izteikta, nepieciešama hospitalizācija un asins pārliešana. Ja čūla "izēd" caurumu kuņģa sieniņā, rodas smags vēderplēves iekaisums, ko sauc par peritonītu.

10. Kuņģa čūlas gadījumā ne vienmēr nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Ja tā nav ielaista, parasti ir gana ar medikamentu lietošanu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Medaboutme", "Gastro" un "WebMd".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!