Foto: Shutterstock
Šodien ir īstā diena, lai oficiāli atpūtinātu savus apaļumus no krūštura žņaugiem, jo, kā izrādās, 13. oktobris zīmīgs kā "No Bra Day" jeb diena bez krūštura. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Francijas zinātnieki, balstoties uz piecpadsmit gadu ilga pētījuma rezultātiem, nākuši klajā ar šokējošu paziņojumu – sievietēm, kuras regulāri valkā krūšturus, krūtis nokarājas vairāk nekā sievietēm, kuras bez šī apakšveļas elementa ikdienā iztiek, informē izdevums "The Sun".

Tāpat pētījuma autori apgalvo, ka krūšturi patiesībā nepilda nevienu no tiem piedēvētajām funkcijām, kas it kā palīdzot krūtīm pretoties gravitācijas spēkam, un dēvējami vien par "viltus nepieciešamību".

Arī komentējot plaši izplatīto uzskatu, ka krūšturi ļauj sievietēm ar lielāka izmēra krūtīm izvairīties no muguras sāpēm, viens no pētījuma vadītājiem izteicies skeptiski. "No medicīniskā, psiholoģiskā un anatomiskā viedokļa vērtējot krūšturu lietderīgumu, pētījuma gaitā nonācām pie secinājuma, ka krūštura nēsāšana ilgtermiņā, veicina krūšu tvirtuma un ādas elastības zudumu, jo mazinās to dabīgā spēja pretoties gravitācijas likumiem."

Citiem vārdiem sakot, tieši krūšturi krūtīm liek zaudēt formu, un tā rezultātā netiek mazinātas arī muguras sāpes, no kurām nereti cieš sievietes ar lielām krūtīm, skaidrojis Žans Deniss-Rulons, kurš piecpadsmit gadu garumā vērojis 130 sieviešu krūtis. Profesora uzskatus kaislīgi aizstāvējusi arī kāda pētījuma dalībniece, apgalvojot, ka jau divus gadus ir atteikusies no krūštura valkāšanas, kā rezultātā viņai esot krietni vieglāk elpot, uzlabojusies stāja, kā arī ir mazinājušās muguras sāpes.

Tomēr krūštura valkāšana nav lielākā problēma, jo daudzas no mums ik dienas pakļauj savas krūtis daudz nopietnākiem pārbaudījumiem, kas var kaitēt tvirto apaļumu dabiskajai pievilcībai.

Jāuzsver gan, ka 13. oktobris jeb diena bez krūštura, kad sievietes tiek aicinātas novilkt krūšturus, nenotiek vīriešu prieciņam vai citu ārišķīgu iemeslu dēļ – šīs dienas galvenais mērķis ir pievērst uzmanību sieviešu veselībai. Regulāri pārbaudi savu krūšu veselību!

Skaistu krūšu lielākie ienaidnieki

Foto: Shutterstock

Kas gan būtu domājis, ka, izrādās, krūšu izskatam kaitē sports – precīzāk, nevis sports, bet krūšu "lēkāšana" sporta nodarbību laikā, kas izraisa audu un saišu izstaipīšanos. Ir aprēķināts, ka šo svārstību amplitūda par trešdaļu samazinās, ja sieviete uzvilkusi parastu krūšturi, bet par trīs ceturtdaļām – ja viņai ir speciāls sporta krūšturis.

Staigāšana ar pastāvīgi sakumpušu muguru nevairo ne sievietes pašas, ne viņas krūšu pievilcīgumu. Tāpēc jācenšas iet taisni un turēt galvu paceltu.

Krūšu āda ir jutīgāka nekā sejas āda, tāpēc ultravioletais starojums tai ir īpaši kaitīgs. Ap krūtsgaliem tā ietekmē veidojas grumbiņas, bet dekoltē zonā - pigmenta plankumi. Tāpēc nevajadzētu sekot modei sauļoties bez peldkostīma augšdaļas, bet, apmeklējot solāriju, noteikti jālieto aizsargājošās uzlīmes un krēmi ar lielu aizsardzības pakāpi.

Radikālas diētas bojā krūšu izskatu, tādēļ straujas svara svārstības ir nevēlamas. Uzsākot diētu, taukaudi krūšu rajonā pazūd vieni no pirmajiem, tāpēc krūtis var ne tikai strauji samazināties par vairākiem izmēriem, bet arī kļūt nokarenas un nestingras.

Krūtīm netīk arī augsta temperatūra: tā provocē tonusa mazināšanos un ādas novecošanu. Ja esi kaislīga karstas vannas un pirts piekritēja, centies ierobežot šo procedūru ar 10 - 15 minūtēm.

Madonna ar bērnu ir aizkustinoša, bet krūtis cieš: kā likums, pēc grūtniecības un bērna barošanas ar krūti tās zaudē bijušo stingrumu, var parādīties arī strijas. Tāpēc krūtis īpaši jākopj gan grūtniecības, gan zīdīšanas laikā.

Jāuzsver gan, ka 13. oktobris jeb diena bez krūštura, kad sievietes tiek aicinātas novilkt krūšturus, nenotiek vīriešu prieciņam vai citu ārišķīgu iemeslu dēļ – šīs dienas galvenais mērķis ir pievērst uzmanību sieviešu veselībai. Regulāri pārbaudi savu krūšu veselību!

Kā saglabāt un uzfrišināt krūšu skaistumu

Foto: Shutterstock

Krūšu kopšana ir aktuāla jebkurā vecumā, un jo agrāk sieviete sāks rūpēties par savām krūtīm, jo labākā formā tās būs vēlākajos gados.

Ar mammoplastikas palīdzību krūšu izskatu var uzlabot ātri, bet bez garantijas. Plastiskā ķirurģija neapšaubāmi ir pati operatīvākā un radikālākā metode, kā uzlabot krūšu izskatu. Sievietes jau ir labi informētas par iespējamiem sarežģījumiem, un arī rezultāts iepriecina ne vienmēr.

Pati vienkāršākā metode, kā uzlabot krūšu formu – krūšturis ar liftinga efektu (push-up), tāpat arī visdažādākie krūšturu polsterīši un silikona ieliktnīši. Šādas viltības komplektā ar piegulošu jaciņu izskatās visnotaļ efektīgi. Izveidot vizuāli apaļīgāku krūšu formu var arī ar pūdera un otiņas palīdzību. Starp krūtīm uzklāj tumšāku rūžu, bet apaļīgās daļas nopūderē gaišākā tonī. Tomēr atceries par zinātnieku pētījumu – ļauj saviem apaļumiem vismaz brīdi atpūsties!

Krūtīm palīdz arī uzturs. Vari tās "pabarot", piemēram, pirms došanās gulēt apēdot 30 gramus vistas gaļas vai zivs, piedzerot viena apelsīna vai citrona sulu. Nedaudz olbaltumvielu un vitamīnu trieciens palīdz ātrāk veidoties kolagēnam un attiecīgi palīdz ādai atgūt jaunāku un svaigāku izskatu. Savukārt reiz populārais uzskats, ka krūtis aug, ja sieviete ēd daudz kāpostu, ir tikai mīts.

Krūtīm patīk auksta duša, jo tā ne tikai uzlabo asinsriti un nostiprina asinsvadus, bet arī padara elastīgākas un stingrākas krūtis, sagatavojot tālākajām kopšanas procedūrām. Krūtīm palīdz arī kontrastkompreses reizi nedēļā - krūtis kļūs stingrākas, bet āda - elastīgāka.

Viena no efektīvākajām metodēm ādas stingruma un samtainuma saglabāšanā ir masāža, bet vajadzētu uzmanīties no masāžas ar pārāk stiprām un spiedošām kustībām, kas var krūšu ādu traumēt. Toties regulāra ūdens masāža - masāža ar ūdens strūklu - palīdz nostiprināt krūšu muskuļus, uzlabo vietējo asinsriti un vielmaiņu šūnās un audos.

Krūšu muskuļus, uz kuriem gluži kā uz atsperēm turas piena dziedzeri, var uztrenēt. Sākumā vajadzētu "iedraudzēties" ar visparastāko rīta vingrošanu. Derēs jebkuras roku kustības, kas atgādina airēšanu vai bumbas spēli. Vēlāk jau var doties uz sporta zāli, kur kvalificēts treneris izstrādās īpaši tev piemērotu spēka vingrojumu kompleksu.

Toniki, gēli, krēmi, maskas un ietīšanas apvienojumā ar masāžu un vingrojumiem labi nostiprina, paceļ un nogludina krūšu ādu, samazina, lai arī ne pilnībā likvidē, izstiepumus. Dekoltē zonai paredzētos skaistumkopšanas līdzekļus jāglabā ledusskapī, lai pastiprinātu to tonizējošo un nostiprinošo iedarbību.

Jāuzsver gan, ka 13. oktobris jeb diena bez krūštura, kad sievietes tiek aicinātas novilkt krūšturus, nenotiek vīriešu prieciņam vai citu ārišķīgu iemeslu dēļ – šīs dienas galvenais mērķis ir pievērst uzmanību sieviešu veselībai. Regulāri pārbaudi savu krūšu veselību!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!