Foto: Panther Media/Scanpix

Lai arī pulss ir viens no nozīmīgākajiem un vienkāršāk nosakāmajiem sirds un asinsvadu veselības rādītājiem, 43 procenti Latvijas iedzīvotāju savu pulsu nezina, liecina pacientu biedrības "ParSirdi.lv" sadarbībā ar "Snapshots" veiktā aptauja*. Tikmēr kardiologi vērš uzmanību, ka neritmisks vai paātrināts pulss var signalizēt par bīstamām veselības problēmām, tai skaitā insulta risku, un atgādina, ka mājas apstākļos savu pulsu miera stāvoklī var noteikt ikviens.

Vēl vairāk – 46 procenti – aptaujāto pulsu nav pārbaudījuši pēdējā gada laikā. Turklāt tikai trešdaļa (36%) aptaujāto atzīst, ka zina precīzi, kā izmērīt pulsu ar roku, kas ir pats vienkāršākais veids pulsa ātruma, ritma un pārsitienu noteikšanai.

"Sataustīt pulsu ar roku ir vienkārši, un to mājas apstākļos var izdarīt katrs. Ja jūtams, ka pulss miera stāvoklī ir neritmisks vai ātrs (par normālu pulsu uzskata 60–70 sitienus minūtē), ir svarīgi vērsties pie ārsta un pārbaudīt veselību," uzsver Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs, Rīgas Stradiņa universitātes iekšķīgo slimību katedras docents dr.med. Kārlis Trušinskis.

Foto: Shutterstock
Kardiologs norāda, ka ar roku iespējams sataustīt neritmisku pulsu, piemēram, tādu, kas neiet vienā ritmā ar sekunžu rādītāju, un tā var būt mirdzaritmijas pazīme. Mirdzaritmijas rezultātā kreisajā sirds priekškambarī veidojas trombi, kas pa asinsriti var nokļūt smadzenēs un izraisīt insultu ar ļoti smagām sekām – invaliditāti vai pat nāvi. Mirdzaritmija palielina insulta risku līdz pat četrām reizēm un ir viens no biežākajiem insulta iemesliem. Turklāt tā var skart arī gados jaunus cilvēkus, tāpēc mirdzaritmijas riskam uzmanība būtu jāpievērš ikvienam.

"Aptaujas rezultāti arī liecina, ka, sasniedzot 45 gadu vecumu, uzmanība pret savas sirds veselības indikatoriem – pulsu un asinsspiedienu – ievērojami palielinās, kas nereti skaidrojams jau ar pirmo veselības problēmu parādīšanos," atzīmē pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa. "Lai izvairītos no insulta, svarīga ir savlaicīga riska faktoru pamanīšana un ārstēšana. Katram, neatkarīgi no vecuma, ir svarīgi zināt un pārbaudīt savus sirds un asinsvadu "veselības skaitļus", tostarp asinsspiedienu, pulsu, holesterīna līmeni, kā arī citus!"

Lai uzzinātu vairāk par insulta riska faktoriem, kā arī veiktu asinsspiediena, pulsa, mirdzaritmijas riska un citus mērījumus, ikviens tiek aicināts uz izglītojošiem pasākumiem, kas notiks, atzīmējot Pasaules insulta dienu**:

  • Ceturtdien, 27. oktobrī, no pulksten 16 līdz 18 Latvijas Universitātes galvenajā ēkā (Raiņa bulvārī 19, Rīgā) būs iespējams veikt insulta risku mērījumus (pulss, asinsspiediens, mirdzartimijas risks). Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Latvijas Universitātes Neiroloģijas un Neiroķirurģijas zinātnisko pulciņu.
  • Piektdien, 28. oktobrī, no pulksten 14 līdz 15 insulta risku mērījumus būs iespējams veikt Ventspilī – Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. No pulksten 15 līdz 16 notiks neiroloģes asoc.prof. Evijas Miglānes izglītojoša lekcija par insulta riska faktoriem un profilaksi.

* Aptauja veikta 2016. gada oktobrī un tajā piedalījušies 710 respondenti.
** Pasaules insulta dienu atzīmē 29. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!