Foto: Shutterstock
Pasaules diabēta dienas pasākumā, kas 5. novembrī no pulksten 10 līdz 14 notiks Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, cukura diabēta pacienti un ikviens interesents pirmo reizi šī pasākuma 23 gadu vēsturē varēs ne tikai veikt nozīmīgas veselības pārbaudes, bet arī konsultēties ar rekordlielu speciālistu skaitu, tā rodot atbildes labākai, veselīgākai dzīvei, informēja Latvijas Diabēta asociācijas prezidents, endokrinologs Ingvars Rasa.

Katru gadu ārsti Latvijā nosaka diabēta diagnozi aptuveni 7000 cilvēkiem. Vairāk nekā 1000 diabēta pacientu gadā sāk ārstēties ar insulīna injekcijām, savukārt kopējais cukura diabēta pacientu skaits Latvijā sasniedzis jau 84 600 cilvēku (5,3 procentus Latvijas iedzīvotāju). Vēl vairāk ir cilvēku, kuriem ir paaugstināts risks saslimt ar cukura diabētu un kuriem būtu nepieciešams veikt veselības pārbaudes.

Pasaules diabēta dienas pasākumā Rīgā interesenti varēs noteikt cukura līmeni asinīs, kaulu minerālo blīvumu, izmērīt asinsspiedienu, kā arī noteikt ķermeņa svaru un tauku daudzumu ķermenī. Ikviens bez maksas varēs konsultēties pie endokrinologa, uztura speciālista, psihologa, podologa, fizikālās medicīnas ārsta, rehabilitācijas ārsta, ārsta tehniskā ortopēda, protēžu ortopēda, kā arī farmaceita, iegūt daudzveidīgus informatīvos materiālus par to, kā sadzīvot ar cukura diabētu, un iegūt tikko iznākušu žurnāla "Diabēts un Veselība" numuru. Īpašā izstādē speciālisti pastāstīs par glikometriem un citiem paškontroles līdzekļiem, vitamīniem diabēta pacientiem un uztura bagātinātājiem.

Endokrinologs Ingvars Rasa norāda: "Cukura diabēta profilaksē un ārstēšanā ļoti būtiski ir nodrošināt multiprofesionālu pieeju, iesaistīt dažādus veselības aprūpes speciālistus un, protams, arī pašu pacientu savas veselības aprūpē un kontrolē. Pasaules diabēta dienas pasākumā šoreiz būs iespēja ne tikai veikt būtiskas veselības pārbaudes, bet arī bez maksas saņemt padomus par turpmāk veicamajiem soļiem savas veselības kontrolē un uzlabošanā, lai uzsāktu ceļu uz veselīgāku dzīvi un labāku pašsajūtu jau tūlīt, neatliekot ne brīdi."

Latvijas Diabēta asociācijas organizētais Pasaules diabēta dienas pasākums notiks 5. novembrī no pulksten 10 līdz 14 Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā Kr. Valdemāra ielā 1.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, pasaulē ar cukura diabētu slimo 430 miljoni cilvēku, Eiropā – 80 miljoni, bet Latvijā ir ap 84 600 reģistrēto pacientu. Diabēts ir galvenais akluma, nieru mazspējas, sirdslēkmju, insulta un kāju amputācijas cēlonis. Ik pēc desmit sekundēm pasaulē no diabēta izraisītām komplikācijām mirst kāds cilvēks. PVO prognozē, ka 2030. gadā cukura diabēts būs septītais galvenais slimību izraisītais nāves cēlonis pasaulē.

Pasaules diabēta diena Latvijā tiek atzīmēta jau 23 gadus, ar mērķi informēt sabiedrību par cukura diabēta pirmajām pazīmēm, riska faktoriem, komplikācijām un ārstēšanas iespējām. Starptautiskā Diabēta federācija Pasaules diabēta dienu oficiāli izsludināja 1991. gada 14. novembrī, tā godinot vienu no insulīna atklājējiem – Frederiku Bantingu, kuram šajā datumā ir dzimšanas dienā. 2006. gada 14. novembrī ANO pieņēma vēsturisko rezolūciju Nr.61/225, pasludinot 14. novembri par oficiāli ANO atzīmējamu Pasaules diabēta dienu.

Tev ir palielināts risks saslimt ar 2. tipa diabētu, ja:

  • kāds no taviem 1. pakāpes ģimenes locekļiem slimojis ar cukura diabētu;
  • tu esi vecāks par 45 gadiem;
  • tev ir lieks ķermeņa svars (ķermeņa masas indekss lielāks par 27);
  • grūtniecības laikā tev bijis cukura diabēts;
  • tu esi sieviete, kas dzemdējusi bērnu, kurš smagāks par 4,1 kg;
  • tev ir paaugstināts asinsspiediens (≥140/90 mmHg);
  • tev ir pazemināts augsta blīvuma lipoproteīna holesterīna līmenis asinīs (≤0,9 mmol/l) un/vai paaugstināts triglicerīdu līmenis asinīs (≥2,82 mmol/l);
  • tavs svars piedzimstot bijis augstāks vai zemāks par normu;
  • tu smēķē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!