Foto: Shutterstock

Neiroendokrīnie (NET) audzēji ir salīdzinoši reti diagnosticēta vēža forma. Speciālisti norāda, ka lilākajā daļā gadījumu šos audzējus atklāj par vēlu vai arī diagnosticē nepareizi, tāpēc arī ārstēšana bieži ir nesekmīga. Atzīmējot NET audzēju dienu, kas katru gadu ir 10. novembrī, speciālisti vēlas vērst uzmanību tam, cik liela loma cilvēka dzīvības glābšanā ir izpratnei par slimībām, kas nav bieži izplatītas.

Viens no Ziemeļeiropā zināmākajiem NET speciālistiem, profesors Henings Gronbeks, atklāj: "NET audzēju simptomi ir tik nespecifiski, tie mēdz būt līdzīgi kā diabētam vai astmai, vai citām saslimšanām un diemžēl tā rezultātā 60 līdz 80 procentos gadījumu NET tiek diagnosticēti jau to pēdējā stadijā, kad metastāzes ir izplatījušās uz citām ķermeņa daļām. Diemžēl, pasaulē un arī Latvijā cilvēki turpina mirt no šīs slimības, kas patiesībā ir ārstējama."

Viņš gan norāda, ka zinātne strauji attīstās un situācija šajā jomā uzlabojas. Liela nozīme cilvēku dzīvību glābšanā ir ārstu un cilvēku zināšanām par šo reto audzēja formu. Arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ķirurgs Artūrs Ozoliņš ir pamanījis, ka ārsti ir sākuši labāk atpazīt NET audzējus, palielinās arī pacientu interese un zināšanas. Pašlaik ir ļoti būtiski turpināt izglītošanas procesu, īpašu uzmanību pievēršot ģimenes ārstu un sabiedrības zināšanām.

NET audzēji ir ļoti daudzveidīgi, arī to simptomi atšķiras. Tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc tos bieži neizdodas atklāt. Ārsts Māris Sperga uzsver: "NET šūnas, izsviežot organismā pārlieku bioloģiskās vielas, izraisa savdabīgus simptomus, un rezultātā šos audzējus gadiem ilgi nav iespējams diagnosticēt. Bieži vien parādās pēkšņa svīšana, pēkšņs apsārtums, caureja, veģetatīvā distonija un līdzīgi siptomi, tāpēc ārstam ir grūti izvērtēt un noteikt diagnozi, jo NET audzējs sākotnēji ir vien dažus milimetrus liels, tādējādi arī endoskopiski ir grūti nosakāms".

Speciālisti informē, ka NET audzēji ir salīdzinoši jauna audzēju grupa. Izpratne par šiem audzējiem mainās strauji. Jāpiebilst, ka sākotnēji tos pat uzskatīja par labdabīgiem. NET audzēji sastāda nepilnu pusi procenta no visiem diagnosticētajiem audzējiem, tomēr speciālisti ir pārliecināti, ka reālo gadījumu skaits ir krietni lielāks. Šos audzējus joprojām turpina diagnosticēt un ārstēt nepareizi. Viens no NET audzēju dienas mērķiem ir uzlabot situāciju šajā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!