Foto: Shutterstock
No rītdienas, 18. novembra, Latvijā stāsies spēkā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izdots pagaidu aizliegums jaunai psihoaktīvai vielai "3-MeO-PCMMo" un tās saturošiem izstrādājumiem, informē SPKC pārstāve Ilze Arāja. Latvijā šī viela vēl nav konstatēta, bet ir saņemts brīdinājuma ziņojums par tās identifikāciju Slovēnijā.

SPKC uzsver, ka viela "3-MeO-PCMMo" un tās saturoši izstrādājumi ir bīstami. To lietošana var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Saskaņā ar izdoto pagaidu aizliegumu, aizliegtās vielas un tās saturošus izstrādājumus nedrīkst izgatavot, iegādāties, glabāt, pārvadāt, pārsūtīt vai izplatīt. Tāpat no aizlieguma spēkā stāšanās dienas, vielas un tās saturoši izstrādājumi trīs darba dienu laikā jānodod Valsts policijai. Minētais attiecas gan uz juridiskām, gan fiziskām personām.

Par jauno psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu nosaka kriminālatbildību – brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu un policijas kontroli. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai citas likumā noteiktās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!