Foto: Privātais arhīvs
Ņemot vērā veselības ministres lūgumu un koncerna valdes priekšlikumu, AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) plāno ziedot 20 000 eiro Rīgas Austrumu slimnīcas atbalsta fondam smagi slimās Baibas Barones turpmākai ārstēšanai, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais informatīvais ziņojums, ko plānots skatīt valdības sēdē 29. novembrī.

Tajā teikts, ka sociālās palīdzības veicināšanas jomā papildus no šā gada LVM peļņas nolemts ziedot finanšu līdzekļus 20 000 eiro apmērā Austrumu slimnīcas fondam ārkārtas palīdzības sniegšanai Barones ārstēšanā.

Līdz ar to attiecīgi līdz 4 020 000 eiro tiek palielināts kopējais šā gada koncerna ziedojuma apmērs kultūras, izglītības, sporta un sociālās palīdzības veicināšanai.

Vienlaikus no ziņojuma izriet, ka nemainīgs paliks pārējais ziedojuma apmēra sadalījums, kas iepriekš izraisīja atsevišķu sporta organizāciju iebildumus, kā dēļ savukārt tika atlikta galējā lēmuma pieņemšana Ministru kabineta pagājušā nedēļas sēdē.

Tādējādi saskaņā ar LVM ziedošanas stratēģiju šā gada ziedojumu plānots sadalīt sekojoši - sporta attīstības veicināšanai atvēlēs divus miljonus eiro, tostarp Latvijas Automobiļu federācijai 200 000 eiro, kultūras un mākslas attīstības veicināšanai - 600 000 eiro, sociālās palīdzības veicināšanai – 620 000 eiro, tajā skaitā Austrumu slimnīcas fondam 20 000 eiro, bet izglītības un zinātnes attīstības veicināšanai – 800 000 eiro.

Kā ziņots, valdība pagājušajā nedēļā atlika lēmuma pieņemšanu par LVM ziedojumu četru miljonu eiro apmērā, jo iesaistītās puses nespēja vienoties par ziedojuma sadalījumu sporta nozarei. Vairākas sporta organizācijas vēstulē valdībai izteica neizpratni par plānoto 200 000 eiro novirzīšanu Automobiļu federācijai, jo tādējādi viens sporta veids tiekot pretstatīts citiem vairāk nekā 80 sporta veidiem, paraolimpiskajam sportam, jaunatnes un tautas sporta pasākumiem. Zināms, ka par valsts uzņēmumu ziedojumu sadalījumu 29. novembrī pirms valdības sēdes vēl spriedīs arī Nacionālā sporta padome.

ZM informatīvajā ziņojumā teikts, ka pēc saimnieciskās darbības rezultātu izvērtēšanas 2016. gada pirmajā pusgadā LVM prognozētā peļņa šogad varētu būt apmēram 41 miljons eiro. Ievērojot to, ka LVM spēj izpildīt dividenžu maksājumu valsts budžetam par 2016. gadu 35,195 miljonu eiro apmērā, uzņēmuma valde rosinājusi sociālās atbildības programmai novirzīt apmēram 9% no 2016. gada peļņas.

ZM ziedošanas procesā iesaista Latvijas Nacionālo sporta padomi un partnerus - attiecīgo jomu nevalstiskās organizācijas un nodibinājumus - Latvijas Automobiļu federāciju, nodibinājumu "Valsts Kultūrkapitāla fonds", nodibinājumu "Fonds "Ziedot"", nodibinājumu "Latvijas Bērnu fonds", biedrību "Latvijas Samariešu apvienība" un Meža attīstības fondu ar sadarbības partneriem, saskaņojot mērķprogrammas, kas atbilst LVM ziedošanas stratēģijai.

ZM pārstāvji arī atzīmē, ka pirms ziedojuma sadales tiek nodrošināta iespējami plaša sabiedrības informēšana par atbalsta piešķiršanas principiem un ziedojumu projektu vērtēšanas kritērijiem, tādējādi nodrošinot visiem sabiedrības locekļiem iespēju pretendēt uz ziedojuma saņemšanu.

Atgādinām, ka sestdien, 26. novembrī, Baibas Barones māte Māra Barone apstiprināja, ka viņas meitas veselības stāvoklis pēc aknu transplantācijas Tartu slimnīcā uzlabojas un tiks atslēgta mākslīgā elpināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!