Foto: PantherMedia/Scanpix

Grēmas jeb gremošanas traucējumu izraisītas sāpes pakrūtē treniņa laikā vai neilgi pēc tā nav nekas neparasts, bet tas nenozīmē, ka pie šīm sāpēm vajadzētu pierast vai ka ir jāatsakās no sportiskajām aktivitātēm. “Verywell” ir apkopojis iemeslus, kāpēc rodas sāpes pakrūtē, kā arī dažus ieteikumus, kas palīdzēs no tām atbrīvoties.

Kā treniņš var izraisīt sāpes?

Kā izrādās, jebkura fiziska slodze vai aktivitāte, kas izraisa piepūli, var likt kuņģa saturam kustēties. Kuņģī atrodas ne tikai ēdiens, bet arī skābes, kas var kustēties starp kuņģa sieniņām, kā arī iekļūt barības vadā. Tas rada iespaidu, ka pie grēmām vainīgas ir aktivitātes. Tomēr tas nenozīmē, ka sportam jāatmet ar roku. Pastāv arī citi, veselībai draudzīgāki veidi, kā mazināt dedzinošo sajūtu pakrūtē.

Ieteikumi sāpju mazināšanai

Lai mazinātu grēmas treniņa laikā, ir jāizvairās no trekniem un taukainiem ēdieniem. Tāpat nedrīkst sportot tūlīt pēc ēšanas – jānogaida vismaz stunda. Palīdzēs arī izvairīšanās no kofeīna. Ja šīs metodes nepalīdz, aptiekās ir pieejami arī līdzekļi skābju mazināšanai un neitralizēšanai, ko iespējams iegādāties bez receptes.

Dedzināšanas sajūtu var mazināt arī uzmanīga treniņa izvēle. Augstākas intensitātes aktivitātes, piemēram, skriešana, var palielināt grēmu risku. Tāpēc, ja baidies no sāpēm, izvēlies nodarbības ar mazāku intensitāti, piemēram, pastaigas raitā solī, peldēšanu vai braukšanu ar velosipēdu. Jāpiebilst, ka fiziskās aktivitātes var palīdzēt mazinās asās sāpes, tāpēc no tām pavisam atteikties nedrīkst. Gadījumos, ja neviens no šeit minētajiem ieteikumiem nepalīdz un sāpes turpinās, konsultējies ar savu ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!