Foto: Shutterstock
Vates kociņi ir ierasta lieta ļoti daudzu cilvēku vannasistabā vai pie spoguļa. Tos mēdz dēvēt arī par ausu kociņiem, jo daudzi tos izmanto šī orgāna tīrīšanai. Speciālisti ir novērojuši, ka cilvēki ausu kopšanai izmanto visneiedomājamākās lietas, ieskaitot matu sprādzes un pildspalvas. Viņi ir vienisprātis par to, ka ausīs neko bāzt nedrīkst, arī vates kociņus ne. Izrādās – ausis labāk netīrīt vispār.

Pārāk tīras ausis var radīt problēmas

Kā skaidro šī gada sākumā publicēta pētījuma autori, ausu vasks ir dabīga viela, kas mitrina, tīra un aizsargā ārējos dzirdes kanālus. Tas ir arī galvenais iemesls, kāpēc rodas ausu kanāla aizsprostojumi. Kanāla aizsprostojums bieži paliek bez sekām, bet tas var radīt arī dažādas problēmas, piemēram, dzirdes zudumu, niezi, troksni ausīs, izdalījumus un citus.

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc veidojas pārāk daudz ausu sēra un aizsprostojas to kanāli, ir pārāk intensīva ausu tīrīšana, īpaši, ja procesā izmanto vates kociņus vai ausīs ievieto citus priekšmetus. Lai arī priekšmeti ausu tīrīšanai ir pieejami visur, pētnieki aicina ārstus atgādināt saviem pacientiem, ka ausīs neko ievietot nedrīkst.

Ausīs nedrīkst bāzt pilnīgi neko

"Healthy Hearing" raksta, ka pastiprināta ausu sēra veidošanās un aizsprostoti ausu kanāli nav vienīgās problēmas, ko speciālisti novērojuši saviem pacientiem pēc vates kociņu lietošanas ausu tīrīšanai. Cilvēki, ievietojot ausīs dažādus priekšmetus, mēdz arī traumēt bungādiņu. Tas ir ne tikai ļoti sāpīgi un nepatīkami, bet var arī beigties ar dzirdes zudumu.

Jāpiebilst, ka cilvēki ausis mēģina tīrīt arī ar neskaitāmiem citiem priekšmetiem, piemēram, matu sprādzēm, pildspalvām, zīmuļiem, rotaļlietām, papīra saspraudēm, salmiņiem un pincetēm un daudz ko citu. Speciālisti uzsver, ka ausis pašas sevi attīra un parasti tad, kad cilvēks mazgā matus, ausīs nonāk pietiekami daudz ūdens, lai sērs izšķīstu. Ļoti bieži tas vienkārši pats izkrīt, piemēram, uz spilvena, kamēr cilvēks guļ.

Ko darīt, ja ausis ir netīras

Gadījumos, kad ausu sērs pastiprināti veidojas arī bez papildu iejaukšanās, cilvēkam ir jāvēršas pie speciālista, kas ausis iztīrīs, izmantojot speciālus līdzekļus. Ja sērs veidojas pārāk daudz un nīkšana pie ārsta tev šķiet pārāk apgrūtinoša, vari palūgt speciālistam, lai viņš tev izskaidro, kā pareizi iztīrīt ausis mājas apstākļos.

Fizioloģiski auss tīrās pati, izmetot sēru. Taču, lai austiņas no sēra atbrīvotu droši, nekaitējot, vislabākais instruments ir mūsu pašu pirksti. Cik tālu pirksts iekļūst tavā vai bērna auss ejā, tik tālu ausi drīkstam tīrīt.
Ilze Sokolova
Arī otolaringoloģe Ilze Sokolova uzsver, ka ausu sērs cilvēkam ir nepieciešams, jo tas aizsargā pret putekļiem, svešķermeņiem, mikrobiem un sēnīšu infekcijām. Gadījumos, kad ausu sērs veidojas bērna ausīs, satraukties nevajadzētu, jo tā ir normāla parādība. Vienīgais, ka jādara, regulāri jāizslauka austiņas ar mīkstu salvetīti. Ja bērns apmeklē baseinu, peldas vai ausis tiek kairinātas kādā citā veidā, var notikt pastiprināta sēra izdalīšanās. Tas nav pamats satraukumam. Tāpat nevajadzētu satraukties par to, ka bērna ausīs mazgāšanās vai peldēšanas laikā nokļūst ūdens. Tas nav bīstami.

"Fizioloģiski auss tīrās pati, izmetot sēru. Taču, lai austiņas no sēra atbrīvotu droši, nekaitējot, vislabākais instruments ir mūsu pašu pirksti. Cik tālu pirksts iekļūst tavā vai bērna auss ejā, tik tālu ausi drīkstam tīrīt," skaidro speciāliste. Vates kociņus viņa iesaka izmantot pumpu apsmērēšanai un grima uzklāšanas laikā. Ausu ārsti visā pasaulē ir pret kociņu izmantošanu ausu tīrīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!