Foto: Shutterstock
Kādiem produktiem pievērst lielāku uzmanību, ja ir nolemts atteikties no gaļas, zivīm un arī jūras veltēm? To žurnālam "Lilit" skaidroja veģetārā uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase.

Lase skaidro, ka lielākais uzsvars jāliekot uz dārzeņiem – tiem jāsastāda apmēram puse no maltītes satura, neatkarīgi no tā, vai tiek gatavota zupa, salāti vai sautējums.

Savukārt graudaugi, makaroni, auzu pārslas, maize un citi šāda veida labumi – ceturtdaļa no maltītes apjoma. Visbeidzot pārējo ēdienreizes daļu veido olas, piena produkti, pākšaugi, rieksti, sēklas.

Eksperte iesaka pievērst uzmanību arī taukvielām, jo jāparūpējas, lai tās būtu daudzveidīgas. Tātad jālieto ne vien ierastā olīveļļa, kas tiek atzīta par labu, bet arī rapšu, saulespuķu, sēklu, ķirbju un citas. Turklāt jālūko arī piesātinātie tauki – sviests, kokosriekstu eļļa, kakao sviests.

"Tā kā gaļas produktos ir slēptie tauki, parasti tiek gatavots tā, lai kartupeļi un salāti būtu pēc iespējas liesāki. Savukārt veģetārajā uzturā jārūpējas, lai tauki ir ēdienā, lai tie būtu tur redzami."

Ar visu interviju ar Ditu Lasi iespējams iepazīties žurnālā "Lilit".

Par to, cik veselīgs ir veģetārs uzturs, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!