Foto: Youtube
Katra neapdomīga rīcība pie ūdens var beigties ar smagām mugurkaula traumām. Mārtiņš Karnītis pirms 20 gadiem lēca uz galvas ūdenī, bet atsitās pret gultni, tādēļ tagad ir ratiņkrēslā. Kā dzīvot tālāk un ko Mārtiņš iesaka citiem – lasi šajā rakstā un skaties video.

Viens pārgalvīgs solis, viens lēciens var kardināli mainīt visu atlikušo dzīvi. Gūstot mugurkaula un muguras smadzeņu traumu, cietušajam jārēķinās ar ķermeņa paralīzi zemāk par lūzuma vietu. Viens no lielākajiem izaicinājumiem šādā situācijā ir nepieciešamība pielāgoties dzīvei ratiņkrēslā, tomēr ir arī daudz citu izaicinājumu.

Lai arī izaicinājumu ir daudz, ir būtiski iziet cauri visām emocionālajām stadijām, kādas ierasti ir pēc krīzes, un nonākt līdz sava jaunā stāvokļa pieņemšanai. "Līdz tam brīdim, kamēr nesamierinies un nepieņem notikušo, nekāda attīstība nav iespējama," uzsver Mārtiņš Karnītis, kurš pirms 20 gadiem lēca uz galvas ūdenī, bet atsitās pret gultni, kā rezultātā nonāca ratiņkrēslā. "Pāris reizes veiksmīgi ielēcu uz galvas dīķī, bet tad kaut kas samisējās un man paslīdēja kāja. Atsitos pret krastu, jutu, ka vairs nevaru pakustināt ne rokas, ne kājas," atminas Mārtiņš.

Viņš uzsver, ka arī līdzcilvēku atbalstam ir liela loma: "Ir svarīgi, lai tuvinieki ir atbalstoši un saprotoši. Man ir paveicies gan ar ģimeni, gan draugiem, kas nāca man palīgā tikt ārā no dzīvokļa – es dzīvoju otrajā stāvā, tāpēc mani no tā vajadzēja iznest un ienest atpakaļ. Ja ieraujies sevī, sēdi mājās un nekur neej, tad ir slikti. Komunikācija ar citiem iedrošina, liek noticēt savām spējām."

Skaties Mārtiņa stāstu video zemāk.

Būtiskas izmaiņas viņš piedzīvojis arī profesionālajā jomā. "Pirms traumas strādāju par autoremonta atslēdznieku. Saprotams, ka šo darbu turpināt nevarēju. Kad biju iemācījies sevi apkopt, nopirku datoru, pieslēdzu internetu, kas pirms 20 gadiem nebija tik plaši pieejams kā tagad, un mācījos programmēšanu, sāku veidot banerus un mājaslapas," stāsta Mārtiņš, kas ne tikai strādājis lielā IT kompānijā, bet ar domubiedriem izveidojis arī Latvijas Muguras smadzeņu bojājumu biedrību, sniedzot atbalstu citiem traumu guvušajiem.

Mārtiņš aicina ikvienu atturēties no pārgalvīgas rīcības un padomāt, vai iespējama nelaimes gadījuma rezultātā būsiet gatavi tikt galā ar visām izrietošajām sekām, jo tas nudien ir liels pārbaudījums!

SPKC īstenotās kampaņas "Pārgalvības cena. Nelec!" mērķis ir informēt par drošas atpūtas pie un uz ūdens nozīmi, kā arī skaidrot, kādas sekas var rasties pārgalvīgas rīcības rezultātā, lecot uz galvas ūdenī. Plašāka informācija par kampaņu šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!