Foto: Vida Press

Patīk tas vai nē, bet lelle Bārbija ir ikona, kura visticamāk šādā pozīcijā būs arī turpmāko desmitgadi. Nereālās, kritizētās auguma proporcijas, pateicoties režisores Grētas Gervikas filmai, jau atkal tiek dievinātas un atdarinātas. Tā ir noticis arī ar plastmasas lelles augsto pēdu izliekumu.

Laikā, kad tika prezentēts filmas treileris, "TikTok" sociālā tīkla lietotāja Šenna Skribere demonstrēja video, kurā atdarina aktrises Margotas Robijas varoni mirklī, kad viņa izkāpj no augstpapēžu kurpēm un pēdas (bez atbalsta) paliek augstu izliektas. Skaidra lieta, ka aina ir gracioza, ķermenis izskatās slaidāks un garāks.

Te ir ko teikt arī ārstiem – podiatriem – , ka 20 procentiem no pasaules iedzīvotāju ir augsts pēdas velves izliekums un to nesauc par Bārbijas pēdu, bet gan dobo pēdu (pes cavus) un ar to ir ļoti sāpīgi sadzīvot.

@shannascribner @barbiethemovie inspired me with a challenge idea!! Stitch & show me how well you can do the #BarbieFootChallenge !!! #barbiefootchallenge #barbie #foot #feet #heels #challenge #footchallenge #feetchallenge #margotrobbie ♬ Fun, Fun, Fun - Live/2012 - The Beach Boys

Pēdu izaicinājumam "TikTok" vietnē ir gandrīz 60 miljoni skatījumu. Viens par otru efektīgāks un asprātīgāks, piemēram, lietotāja lieof.lori to paveikusi izkāpjot no balerīnu čībiņām.

@lifeof.lori If you could see me holding onto my dresser for dear life 🥵🥲 #barbie#barbiefootchallenge#ballerina#pointeshoes#trending ♬ Barbie Girl - Lady Aqua

"Pēdējā laikā daudzi pacienti man jautā par Bārbijas pēdām. Esmu pārsteigts, ka šī tendence nesākās jau agrāk. Bārbijas pēdiņas ir labākas kā augstpapēžu kurpju valkāšana, jo šāds pēdas stāvoklis tiek panākts īslaicīgi. Tā pozējot, izskatīsieties garāka, bet ikri muskuļotāki. Tomēr, ja to darīsiet ilglaicīgi, var rasties ikru saīsināšanās problēmas un pēdas velves sāpes," izdevumā "Who What Wear" skaidro podiatrs Bobijs Pourzia.

Viņa kolēģe Mariana Jau izdevumā "Popsugar" arī nesaskata problēmu īslaicīgā eksperimentēšanā, bet brīdina par centības kaitniecisko efektu: "Ilgstoši turot pēdu nedabiskā stāvoklī, palielinās muskuļu nelīdzsvarotības, potīšu sastiepuma, pēdu un ikru sāpju risks."

Bārbijas pēda ir realitāte

Daili augsti izliektā pēdas velvē nesaskatīs tie, kuri realitātē ir spiesti sadzīvot ar problēmu, ko dēvē par dobo pēdu. Tas ir, kad pēda kā ķermeņa balsta punkts nespēj nest un sadalīt svaru, ir muskuļu vājums un nelīdzsvarots stāja. Šāds stāvoklis ierobežo spēju absorbēt triecienu (kas rodas ik uz soļa), ir izteikta nosliece uz traumām, un sāpīgs spiediens uz papēdi. Tātad, plastmasas dzīve ir fantastiska tikai ekrānā un uz šo ideālu ir nevis jātiecas, bet gan jāmeklē ārsta palīdzība.

"Mūsu ķermeņi nav tendence," "BBC Three" dusmojas plus izmēru influencere Stefānija Jeboa. "Lai kāda būtu dabiskā forma, tā ir jāpieņem. Vienalga vai slaida, atlētiska, kalsna, smaga, cilvēkiem jābūt mierā ar to kādi viņi ir. Būt pašam nozīmē izcelties no to cilvēku pūļa, kuri cenšas izskatīties vienādi."

Jāuztver kā treniņš

Foto: Vida Press

Veseliem cilvēkiem šis izaicinājums var noderēt kā treniņš. Ar staigāšanu Bārbijas stilā nevajag aizrauties, bet ja ik pa brīdim un pareizi pastaigāsiet uz pirkstgaliem, tas var nākt veselībai pat par labu.

Podiatre Šanela Pērkinsa iesaka pieturēties pie sienas, krēsla vai kur citur, un papēžus periodiski atraut no zemes. Kustība noderēšot tiem, kuriem ir plantārais fascīts (pēdas audu iekaisums, ko visbiežāk raksturo sāpes papēdī): "Šī kustība izstiepj plantārās fascijas saiti, mazina tās sasprindzinājumu un tādējādi sāpīgumu." Lai trenētos, Pērkinsa iesaka izmantot apavus uz zema papēža un kustību veikt uz mīkstām, neslīdošām virsmām: "Ne vairāk kā trīs reizes pa 10 un 15 sekundēm." Un to var izveikt arī neatrādoties sociālajos tīkos .

Avoti:

Here's Why You Don't Want Barbie Feet In Real Life / Marica Laing, The List
What It's Like to Have Barbie Feet in Real Life (Hint: It Can Be Pretty Painful) / Alexis Jones, Popsugar
A Podiatrist, an Instagram Expert, and Mattel Respond to the Barbie Feet Craze / Lauren Eggertsen, Who What Wear
Barbie Feet: The Truth About Instagram's Latest Trend / Phoebe Mcrae, The List

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!